Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κάλεσμα Cavusoglu για την Ανατολική Μεσόγειο: Κράτη και εταιρείες να μοιράσουν τον πλούτο

Κάλεσμα Cavusoglu για την Ανατολική Μεσόγειο: Κράτη και εταιρείες να μοιράσουν τον πλούτο
Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Γαλλίας, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το τουρκικό θαλάσσιο έδαφος με βάση μικρά της νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με τον Cavusoglou
Την έκκληση της Τουρκίας για κοινή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων, κρατών και επιχειρήσεων, στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Çavuşoğlu, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος συγκρούσεων στην περιοχή.
Όπως ανέφερε, η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει τι είδους σχέσεις θέλει με την Τουρκία.
Είτε θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων ως έντιμος διαμεσολαβητής και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε μια win-win κατανόηση στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης, της τελωνειακής ένωσης, της απαλλαγής από την υποχρέωση visa ή αυτή η ένταση θα συνεχίσει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Çavuşoğlu, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση.
«Είμαστε γείτονες με την ΕΕ καθώς και όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με υγιή τρόπο», επεσήμανε ο κορυφαίος τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι ελπίζει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ενεργήσουν παρόμοια σε αυτό το θέμα.
Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Γαλλίας, αμφισβήτησε την ενεργειακή εξερεύνηση της Τουρκίας, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το τουρκικό θαλάσσιο έδαφος με βάση μικρά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.
Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία έστειλε πλοία να διερευνήσουν τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή, καθώς και εκείνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Τουρκία και Ελλάδα προσπάθησαν να διεξάγουν συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, αλλά σύμφωνα με τους Τούρκους, η Ελλάδα κράτησε όλα τα κανάλια διαλόγου κλειστά.
Προκειμένου να επιλυθούν οι συγκρούσεις γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Çavuşoğlu επανέλαβε την έκκληση της Τουρκίας για κοινή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων.
«Προτείναμε όχι μόνο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να συμμετάσχουν στο συνέδριο, αλλά και χώρες που έχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι η Τουρκία εργάζεται επί του παρόντος για κάτι τέτοιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης