Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η ΕΕ θα συζητήσει μέτρα κατά της Άγκυρας για τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ΕΕ θα συζητήσει μέτρα κατά της Άγκυρας για τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν ότι ευρύτερα ζητήματα, ειδικά για τη Λιβύη, τη Συρία και τη Ρωσία, έχουν σκληρύνει τις θέσεις της Ένωσης κατά της Τουρκίας
Μέτρα κατά της Τουρκίας θα συζητήσουν κατά τη σημερινή (7/12) συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν υπήρξε τους περασμένους μήνες αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι υπουργοί δεν θα λάβουν αποφάσεις στη συνεδρίασή τους τη Δευτέρα (7/12), αφήνοντας εκκρεμές το ζήτημα για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη 10/12, οι οποίοι τον Οκτώβριο προειδοποίησαν την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στα αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο γράφει η Daily Sabah.
Η κίνηση της Τουρκίας στα τέλη Νοεμβρίου 2020 να επιστρέψει το σεισμικό σκάφος εξερεύνησης πίσω στο λιμάνι έχει ηρεμήσει την ένταση, αλλά αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν ότι ευρύτερα ζητήματα, ειδικά για τη Λιβύη, τη Συρία και τη Ρωσία, έχουν σκληρύνει τις θέσεις της ΕΕ.
"Δεν γνωρίζω καμία κυβέρνηση της ΕΕ να αμφισβητεί την άποψη ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από τον Οκτώβριο (2020) και ότι οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν τις συνέπειες", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
"Ζητάμε μια αλλαγή που δεν έχει έρθει ακόμα."
Η ΕΕ αναφέρει ότι τα τουρκικά τρυπάνια και τα πλοία έρευνας συνέχισαν να εργάζονται σε ύδατα που αμφισβητούνται από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία σύμφωνα με την Ελλάδα καθιστά αδύνατη την επίσημη συνομιλία με την Τουρκία για ναυτικούς ισχυρισμούς.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων κορυφής της ΕΕ, κάλεσε την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι «γάτας και ποντικιού».

Ο ρόλος της Γερμανίας

Η Γερμανία, ο σημερινός κάτοχος της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ, είναι το «κλειδί» για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις.
Ήλπιζε να μεσολαβήσει μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αλλά οι εντάσεις συνεχίστηκαν όταν η Τουρκία επανέλαβε την εξερεύνηση φυσικού αερίου από την Κύπρο τον Οκτώβριο του 2020 μετά από μια παύση.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν μέτρα κατά της Τουρκίας στη συνάντησή τους τη Δευτέρα, καθώς δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, δήλωσε τη Δευτέρα 7/12 ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
"Η Γερμανία έχει εργαστεί σκληρά για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες", δήλωσε ο Maas πριν συναντηθεί με τους ομολόγους του στην ΕΕ.
"Ωστόσο, υπήρξαν πάρα πολλές προκλήσεις και εντάσεις μεταξύ Τουρκίας, (Νότια) Κύπρος και Ελλάδα οι οποίες έχουν αποτρέψει τις άμεσες συνομιλίες", πρόσθεσε.

Κυρώσεις ζητούν Γαλλία και Ευρ. Κοινοβούλιο

Η Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν την τιμωρία της Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε κυρώσεις στις 26 Νοεμβρίου 2020, αλλά η επιστροφή του Oruç Reis στο λιμάνι και η έκκληση του Προέδρου Erdogan για διάλογο μπορεί να δώσει στην ΕΕ λόγους να αναβάλει την εν λόγ πρόταση προς το παρόν.
Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία πραγματοποίησε αρκετές ασκήσεις για να διερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας δικαιώματά στην περιοχή, καθώς και εκείνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία και η Ελλάδα διεξήγαγαν συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ κατηγορούν την χώρα μας πως έχει κλείσει όλα τα κανάλια διαλόγου.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης