Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τον Μάρτιο 2021 τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα - Εντός του 2021 και η προμήθεια έξι F-35

Τον Μάρτιο 2021 τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα - Εντός του 2021 και η προμήθεια έξι F-35
Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται από το ΓΕΕΘΑ η κατάρτιση συμβάσεων για 1.600 επαγγελματίες οπλίτες και 1.000 οπλίτες βραχείας ανακατάταξης και την πρόσληψη 15.000 στελεχών την επόμενη 5ετία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, τα οποία θα της εξασφαλίσουν την κυριαρχία της στους αιθέρες για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με τη Γαλλία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου 4 ‘Ελληνες πιλότοι θα μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να γίνουν οι εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους.
Τον Μάρτιο αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τα δύο πρώτα αεροσκάφη, ενώ τα υπόλοιπα θα μείνουν στη Γαλλία προκειμένου να γίνει η εκπαίδευση των πιλότων ώστε μέχρι τέλος του χρόνου 12 χειριστές να πιστοποιηθούν και συνολικά 12 αεροσκάφη να έρθουν στην Τανάγρα.
Πάντως, μέσα στο 2022 θα ολοκληρωθεί η προμήθεια και των υπόλοιπων αεροσκαφών.
Το κόστος του προγράμματος θα αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ μαζί  με τα όπλα που θα φέρουν τα υπερσύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη.
Παράλληλα, η Ελλάδα εκδήλωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο τον ενδιαφέρον της για την αγορά 6 μεταχειρισμένων F-35 μέσα στο 2021.
Συνολικά ενδιαφέρεται για την απόκτηση 18-24 αεροσκαφών F-35 ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται το 2027.
Στο μεταξύ, το ΓΕΕΘΑ τρέχει τις διαδικασίες ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να καταρτιστούν συμβάσεις για 1.600 επαγγελματίες οπλίτες και 1.000 οπλίτες βραχείας ανακατάταξης με στόχο μέσα στην επόμενη πενταετία να προσληφθούν 15.000 στελέχη, ενισχύοντας έτσι και το έμψυχο δυναμικό. 

H ελληνική παραγγελία

Η ελληνική παραγγελία προς τη Γαλλία περιλαμβάνει 18 αεροσκάφη, τα 12 από αυτά είναι μεταχειρισμένα και 6 καινούργια.

Και τα 18 αεροσκάφη θα είναι Rafale F3R.
Τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα παραδοθούν αφού πρώτα αναβαθμιστούν και ενημερωθούν σε αυτό το πρότυπο F3R.
Τα 18 αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν με ρυθμό 6 ετησίως, κατά την περίοδο μεταξύ 2021 και 2023 (αν και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα σχετικά με αυτό το χρονικό πλαίσιο).
Οι παραδόσεις ακολουθούν αυτήν τη φορά σύμφωνα πάντα με την παραγγελία:
2021: 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη
2022: 6 νέα αεροσκάφη
2023: 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη
Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη γίνει επίσημο.

Αναβάθμιση και εξοπλισμός

Το πρότυπο F3-R είναι μια εξέλιξη του προτύπου Rafale F3. 
Είναι μέρος της τρέχουσας διαδικασίας για τη συνεχή βελτίωση του αεροσκάφους σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τη ανατροφοδότηση από την εμπειρία των πιλότων.
Επιτρέπει στα αεροσκάφη Rafale να μεταφέρουν τον ακόλουθο εξοπλισμό και όπλα:
-Ευρωπαϊκός πύραυλο αέρος-αέρας μεγάλων αποστάσεων Meteor που παράγεται από την MBDA
-Το λέιζερ νέας γενιάς Thales Talios σχεδιάστηκε για αυτή τη γενιά των αεροσκαφών. 
Το πρότυπο F3R περιλαμβάνει επίσης αναβαθμίσεις στους αισθητήρες Rafale και σε συστήματα που εξασφαλίζουν απόλυτη διαλειτουργικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης