Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τώρα… θυμήθηκε η Τουρκία το πρόβλημα F35 – S400 με τις ΗΠΑ – Ο ρόλος Biden

Τώρα… θυμήθηκε η Τουρκία το πρόβλημα F35 – S400 με τις ΗΠΑ – Ο ρόλος Biden
Η Άγκυρα βρίσκεται σε συναγερμό, δεδομένης της προηγούμενης σχέσης του Biden με την Τουρκία
Παρόλο που η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις από την Ουάσινγκτον για την απόκτηση και την πρόσφατη επιτυχημένη δοκιμή του συστήματος αντι-αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης αναστολής της συμμετοχής στο πρόγραμμα F-35, ο Πρόεδρος Trump έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην υπάρξουν κυρώσεις στην τουρκική κυβέρνηση.
Και σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό οφείλεται στην «ειδική σχέση» του Trump με τον Recep Tayyip Erdogan.
Ωστόσο, με τον Joe Biden να αναμένεται να μπει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, η Άγκυρα βρίσκεται σε συναγερμό, δεδομένης της προηγούμενης σχέσης του Biden με την Τουρκία.
Για το λόγο αυτό, η Τουρκία παροτρύνει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους για τα F-35, όπως αναφέρει το Reuters.
"Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την τεχνική συμβατότητα των ρωσικών αμυντικών S-400 και των αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35," δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της Άγκυρας για κοινή ομάδα εργασίας με την Ουάσινγκτον για το θέμα.
"Η ασφάλεια της τεχνολογίας F-35 είναι τόσο σημαντική για την Τουρκία όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε, προσθέτοντας ότι η πρόταση της κοινής ομάδας εργασίας ήταν ακόμη στο τραπέζι.
Η θέση των ΗΠΑ είναι εδώ και πολύ καιρό ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα και ραντάρ που χρησιμοποιούνται από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά συστήματα τεχνολογίας όπλων, ειδικά εκείνα που σχετίζονται με το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.
Η προοπτική να αναλάβει τον Λευκό Οίκο ο Joe Biden έχει οδηγήσει την Τουρκία να αλλάξει στάση, καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει Erdogan ως «αυτοκράτορα» και αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει μια σκληρότερη γραμμή στην Τουρκία από τον Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης