Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Θα καταλήξουν στην Ελλάδα αντί για την Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά F-35;

Θα καταλήξουν στην Ελλάδα αντί για την Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά F-35;
Την πώληση των πιο προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς στον κόσμο φέρεται να έχει συμφωνήσει η αμερικανική με την ελληνική κυβέρνηση
Την πώληση των πιο προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς στον κόσμο, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για γεωπολιτικούς λόγους, έχει συμφωνήσει η αμερικανική με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με εκτεταμένες αναφορές γεωπολιτικών αναλυτών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σχετικώς, ανάμεσα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας υπάρχει συμφωνία για την αγορά έξι υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-35A Lightning II.
Μάλιστα, η Ελλάδα πρόκειται να αποκτήσει εκείνα τα αεροσκάφη τα οποία προορίζονταν για την Τουρκία.
Το νέο γνωστοποίησε, εμμέσως πλην σαφώς, αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος ανέφερε πως ο επόμενος στρατιωτικός εταίρος των ΗΠΑ που θα λάβει το μαχητικό F-35 θα μπορούσε να είναι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Φυσικά, η εν λόγω είδηση έχει ταρακουνήσει την Άγκυρα, με τους Τούρκους αξιωματούχους να πνέουν τα μένεα κατά των Αμερικανών.
Σύμφωνα με διαδικτυακές αναφορές, τα έξι αεροσκάφη με προορισμό την Αθήνα θα είναι βαμμένα "μπλε και άσπρο" και είναι τα ίδια που προορίζονταν αρχικά για την Τουρκία.
Σημειώνεται πως τον Ιούνιο του 2020 η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε δώσει το πράσινο φως για την παραμονή σε αμερικανικό έδαφος των έξι αεροσκαφών τύπου F-35 που έχει αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ.
Η συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35 σταμάτησε μόλις η χώρα έλαβε την πρώτη παρτίδα συστοιχιών του συστήματος ρωσικής αεράμυνας S-400.
Παράλληλα, δεκάδες Τούρκοι πιλότοι και προσωπικό στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία μετά το πάγωμα της συνεργασίας στις αρχές Αυγούστου του 2019.
To Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν την τουρκική κυβέρνηση να μην προμηθευθεί τους ρωσικούς πυραύλους, επικαλούμενο την «ασυμβατότητά» τους με τα αμερικανικής τεχνολογίας αεροσκάφη.
Η Τουρκία, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα National Interest, είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 υπονομεύει το σύμφωνο του ΝΑΤΟ.
Το S-400 Triumf (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler) αναπτύχθηκε και δημιουργήθηκε από την Almaz-Antey.
Σχεδιάστηκε για να παρέχει προστασία από αεροπορικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και πυραύλων ενδιάμεσης εμβέλειας σε περιβάλλον ραδιο-παρεμβολής.
Το S-400 μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους 40Ν6 χτυπώντας στόχους σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων και πιάνοντας ταχύτητα που ξεπερνά έξι φορές την ταχύτητα του ήχου.

Ρήγμα στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα πάρει τελικά 20 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, με τα πρώτα έξι να φτάνουν στη χώρα το 2022.
Αυτή η πρώτη παρτίδα αεροσκαφών θα μπορούσε να παραδοθεί ενώ η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα δέχεται έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εν λόγω απόφαση προέκυψε λόγω της ενεργοποίησης των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf εκ μέρους της Τουρκίας.
Η Τουρκία δοκίμασε για πρώτη φορά τους S - 400 τον Οκτώβριο του 2020 κατά τη διάρκεια ασκήσεων κοντά στην πόλη Σινώπη, στα βορειοανατολικά παράλια της χώρας.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού καναλιού A Haber, επιβεβαίωσαν ότι η εκτόξευση έγινε.
Έχει επίσης αναφερθεί ότι, εκτός από την πώληση και την ενδεχόμενη παράδοση του F-35 στην Ελλάδα, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν ακόμη και να μεταφέρουν στην Κρήτη τη βάση στην πόλη Incirlik στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2017 ο γερμανικός στρατός εγκατέλειψε την Τουρκία για την αεροπορική βάση Azraq στην Ιορδανία.
Πέρυσι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να μελετά τη δυνατότητα απομάκρυνσης των πυρηνικών όπλων και των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη βάση επίσης.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης