Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Daily Sabah: Η Τουρκία επικρίνει τις ΗΠΑ για ασυνέπεια σε σχέση με την Ελλάδα - Οι αμερικανοί έχουν απορρίψει τον Χάρτη της Σεβίλλης

Daily Sabah: Η Τουρκία επικρίνει τις ΗΠΑ για ασυνέπεια σε σχέση με την Ελλάδα - Οι αμερικανοί έχουν απορρίψει τον Χάρτη της Σεβίλλης
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αργά την Τρίτη επέκρινε σφόδρα τις ΗΠΑ ως «ασυνεπείς»
«Το φυσάνε και δεν κρυώνει» οι Τούρκοι, μετά την παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπέρ της Ελλάδος, που κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, την Άγκυρα, καλώντας τη να σταματήσει τις προκλήσεις τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην Κύπρο με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.
Ενδεικτική είναι η αντίδραση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Mevlut Cavusoglu, που, όπως μεταδίδει η τουρκική Daily Sabah, έφτασε στο σημείο να επικρίνει τις ΗΠΑ για τη στάση τους.
Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αργά την Τρίτη επέκρινε σφόδρα τις ΗΠΑ, για τη στάση που κράτησαν σε ό,τι αφορά τις έρευνες που διενεργεί το πλοίο της γείτονος Oruc Reis.
Μάλιστα, τις χαρακτήρισε «εξαιρετικά ασυνεπείς».
Η Άγκυρα σημειώνει στη δήλωσή της πως οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει τον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος, κατά δήλωση του τουρκικού παράγοντα, αντιπροσωπεύει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ως εκ τούτου, η κριτική των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας αποτελεί σοβαρή ασυνέπεια εκ μέρους των HΠΑ.
Μάλιστα, αυτή η ασυνέπεια παρατηρείται επίσης σε δηλώσεις ορισμένων μελών της ΕΕ» αναφέρεται σχετικώς.
Στη δήλωσή τους οι Τούρκοι επιτελείς ανέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «πρόκληση» και προέτρεψαν την Άγκυρα να τις σταματήσει και να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα.
Ειδικότερα, το State Department αποδοκιμάζει την απόφαση της Τουρκίας και την καλεί να σταματήσει τις προκλήσεις Τουρκίας και να αρχίσει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή και ότι «σκοπίμως» περιπλέκει την επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Ελλάδα.
«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας για ανανέωση της δραστηριότητας που σχετίζεται με έρευνες σε περιοχές όπου η Ελλάδα κατέχει επίσης δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις.
Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την πρόκληση και να επιτρέψει να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση του State Department.
Και όλα αυτά, όπως μεταδίδει η Daily Sabah, ενώ το Oruç Reis βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στη συνέχεια, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την Ελλάδα να αποσύρει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της, να τερματίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις που αυξάνουν τις περιφερειακές εντάσεις και να αποδεχθεί μια διαδικασία ειλικρινούς διαλόγου μέσω των διερευνητικών συνομιλιών.
Επισημαίνεται, δε, πως τον Αύγουστο η Τουρκία διεξήγαγε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αφότου η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο τη χειρονομία καλής θέλησης της Άγκυρας. Χαρακτηρίζοντας την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία άκυρη, «η κυβέρνηση εξουσιοδότησε το Oruç Reis να συνεχίσει δραστηριότητες σε μια περιοχή εντός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».
Η Τουρκία αντιτάσσεται, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ, στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανακηρύξει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που ερείδεται σε μικρά νησιά τα οποία βρίσκονται κοντά στην τουρκική ακτογραμμή, παραβιάζοντας τα συμφέροντα της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα καταλήγει, τέλος, ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στο νησί της Κύπρου πρέπει να μοιραστούν δίκαια μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης