Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί επικρατεί ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας; - Η αιτία είναι η Λιβύη - Τι περίμενε και τι βρήκε η Γαλλία στην Αν. Μεσόγειο;

Γιατί επικρατεί ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας; - Η αιτία είναι η Λιβύη - Τι περίμενε και τι βρήκε η Γαλλία στην Αν. Μεσόγειο;
Η Γαλλία δεν θα έχει πολλούς συμμάχους για να πετύχει τους στόχους της στην Λιβύη
Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Ρωσία, Γαλλία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, πολλά κράτη έχουν παρουσία ή εμπλοκή στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Μεταξύ αυτών, ορισμένα κράτη που θεωρούν ότι είναι υπερδυνάμεις ενδιαφέρονται στενά για το ζήτημα της Λιβύης προκειμένου να έχουν λόγο για τους φυσικούς πόρους της περιοχής αναφέρει το Dogu Akdeniz Politik.
Το κείμενο αυτό απηχεί περισσότερος τις τουρκικές θέσεις αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αξιολογούν οι Τούρκοι τις σχέσεις με την Γαλλία.

Τι περίμενε και τι βρήκε η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο;

Κοιτάζοντας τις πολιτικές που ακολουθεί η Γαλλία για την Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι δυνατόν να αναφερθούν οι στόχοι της στην περιοχή σε 3 άξονες.
Πρώτον, αποκλείοντας την Τουρκία από τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο όπου συνεργάζεται με ορισμένα κράτη.
Δεύτερον, στοχεύει να έχει λόγο στους πετρελαϊκούς πόρους και σε ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου στη Λιβύη, την οποία θεωρεί ως πηγή πλούτου.
Τρίτον, στοχεύει να διατηρήσει την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο χρησιμοποιώντας τη Λιβύη ως πύλη.
Υπήρχαν σχέδια της Γαλλίας για κοινή χρήση της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (GCASC), την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Για το σκοπό αυτό, τα προαναφερθέντα κράτη έχουν συνάψει ορισμένες συμφωνίες που καλύπτουν θέματα όπως η άμυνα, η ενέργεια, η ασφάλεια στη θάλασσα και η διαχείριση κρίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η θέση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο θεωρείται απειλή.
Όλοι τους έχουν ίσα δικαιώματα όχι όμως η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) αναφέρει το Dogu Akdeniz Politik αγνοώντας τα νομικά δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας στα διεθνή ύδατα.
Η Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου 2019, με την Κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με τη Συμφωνία Οριοθέτησης.
Έτσι, η Τουρκία μπήκε εμπόδιο στην Γαλλία, ενώ το στοίχημα της Τουρκίας να ενισχύσει τις συμφωνίες και να υποστηρίξει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης αύξηση την ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία ονειρεύεται να αποκτήσει τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στην Ανατολική Μεσόγειο και να ηγηθεί όταν ιδρυθεί ο στρατός  της ΕΕ.
Ωστόσο, εκτός από τις κινήσεις της Τουρκία, δεν υποστηρίζεται η Γαλλία από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όπως στο παρελθόν.
Αυτή η κατάσταση έχει απογοητεύσει τη Γαλλία στα σχέδια της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.
Στην πραγματικότητα, η Γαλλία ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ αποχώρησε από την επιχείρηση ασφάλειας στην Μεσόγειο.
Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της υποστήριξής της Γαλλίας σε στρατιωτικές ομάδες όπως του στρατάρχη Haftar, η Γαλλία χάνει τη νομιμότητά της μέρα με τη μέρα στη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο ρόλος της Γαλλίας στην κρίση της Λιβύης

Η Λιβύη είναι μια γεωστρατηγικά σημαντική πύλη της αφρικανικής ηπείρου προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η Λιβύη ήταν πάντα στο επίκεντρο.
Για παράδειγμα, αυτή η περιοχή γνώρισε τις εξελίξεις που άλλαξαν το πεπρωμένο των Φοίνικων, των Καρθαγενών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και των Οθωμανικών Αυτοκρατοριών.
Έτσι ισχύει και σήμερα.
Φυσικά, η Γαλλία θα ήθελε πάντα να έχει λόγο στη Λιβύη προκειμένου να προστατεύσει την επιρροή και τα συμφέροντά της στην ηπειρωτική Αφρική.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της ανεξάρτητης Λιβύης έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Γαλλίας.
Στο παρελθόν, η Γαλλία άλλαξε την πορεία της σύγκρουσης στον πόλεμο μεταξύ Τσαντ και Λιβύης για να ελέγχει τις πλούσιες σε χρυσό περιοχές.
Οι γαλλικές δυνάμεις υποστήριξαν το Τσαντ με χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις και η Λιβύη ηττήθηκε, τότε δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.
Ο Haftar, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ηττημένων δυνάμεων στον πόλεμο θεωρήθηκε προδότης από τον Gaddafi.
Ο Haftar που επέζησε το 1990 με την επέμβαση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) επέστρεψε στη Λιβύη το 2011 με την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων κατά του Gaddafi.
Τώρα, η Γαλλία υποστηρίζει τον Haftar προσλαμβάνοντας μισθοφόρους από την πρώην αποικία της, το Τσαντ για να στηρίξουν τον Haftar.
Η Γαλλία εμπλέκεται σε τέτοιες συγκρούσεις όχι μόνο μεταξύ της Λιβύης και του Τσαντ, αλλά και στο πλαίσιο άλλων αφρικανικών χωρών.
Έχει γίνει η παραδοσιακή πολιτική που ακολουθείται κατά κόρον στην Αφρική και αποτελεί μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας.
Η Γαλλία διαδραματίζει τόσο επίσημους όσο και άτυπους ρόλους στη Λιβύη.
Στην Γαλλία ανατέθηκε από την Αφρικανική Ένωση το 2011 να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη.
Ωστόσο, ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούνταν από αντάρτες κατά του Gaddafi, ως επίσημη διοίκηση της Λιβύης στις 10 Μαρτίου 2011 μόλις 13 ημέρες μετά την ίδρυσή του.
Στη συνέχεια, η Γαλλία εισήλθε στη Λιβύη στις 19 Μαρτίου 2011, χωρίς να περιμένει το ΝΑΤΟ να λάβει απόφαση για το ζήτημα της Λιβύης.
Ο στόχος της Γαλλίας ήταν να χτυπήσει το καθεστώς Gaddafi.
Στις 20 Οκτωβρίου 2011, ως αποτέλεσμα στρατιωτικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, ο Gaddafi συνελήφθη από τους αντιπάλους και τον δολοφόνησαν.
Φυσικά, η εξέλιξη των πραγμάτων δεν ήταν τυχαία.
Ήταν ένα κίνημα που υποκινήθηκε από την Γαλλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), η χώρα με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στην αφρικανική ήπειρο είναι η Λιβύη.
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο στο πετρέλαιο της Λιβύης διευκολύνει την επεξεργασία του και μειώνει το κόστος.
Η Λιβύη, η οποία επέβαλε εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ μετά τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο του 1973, προσπάθησε να καλύψει αυτό το κενό το 1974 κάνοντας συμφωνία με τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total.
Ωστόσο, ο στόχος της Γαλλίας, η οποία αγόρασε το 15% του πετρελαίου που χρησιμοποίησε από τη Λιβύη το 2011, ήταν να αυξήσει τα μερίδια στα πετρελαϊκά πεδία.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρόλο που η Γαλλία κέρδισε από το πετρέλαιο της Λιβύης, δεν υποστήριξε την Λιβύη όταν χρειαζόταν.
Η Λιβύη προσπαθεί ακόμα να λύσει αυτό το πρόβλημα και να ανακτήσει τα χρήματα που διακρατούν οι γαλλικές τράπεζες.
Στην πραγματικότητα, η αγωγή στο διαιτητικό δικαστήριο μεταξύ του Libya Investment Fund και της Γαλλικής τράπεζας Société Générale βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επιπλέον, ο Gaddafι, ο πρώην δικτάτορας της Λιβύης είχε αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τη δολοφονία του, ότι «ο Sarkozy, όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών, τον είχε συναντήσει και του ζήτησε χρήματα.
Χάρη σε μένα, κέρδισε τις εκλογές» είχε πει ο Gaddafi.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα εναντίον του Sarkozy το 2013, παρά τους ισχυρισμούς ότι έλαβε παράνομα χρήματα από τον Gaddafi στην προεκλογική εκστρατεία του 2007.
Ο Gaddafi έγινε μισητός στην Γαλλία η οποία πρωτοστάτησε υπέρ αυτών που ήθελαν να σκοτώσουν τον Gaddafi και το πέτυχε.
Κατά την περίοδο μετά τον Gaddafi, αναμενόταν ότι η Γαλλία θα μεσολαβήσει υπέρ του Haftar.
Ωστόσο, ενώ η Γαλλία παρείχε κάθε είδους υποστήριξη όπλων για τον Haftar στην εποχή του François Hollande, το έκανε πιο ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Emmanuel Macron
Η Γαλλία έχει διαδραματίσει ένα περίεργο ρόλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία είχε και έχει σχεδιάσει να έχει λόγο στην διακυβέρνηση της Λιβύης, καθιστώντας την χώρα εξαρτημένη.
Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζοντας τον Haftar, ο οποίος θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση με βάση τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), κατά της νόμιμης κυβέρνησης, η Γαλλία επιδίωξε το χάος στην Λιβύη.
qq
Η εμπλοκή της Τουρκίας

Η Τουρκία παρείχε βοήθεια προς την Εθνική Συνέλευση της Λιβύης (Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ή UMH).
Με την υποστήριξη των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροπλάνων νέας γενιάς της Τουρκίας (SİHA), η UMH προκάλεσε βαριά πλήγματα στους μαχητές του Haftar από τις 4 Απριλίου 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε η εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη.
Ο στρατάρχης Haftar αναγκάζεται να εγκαταλείψει το δυτικό τμήμα της Λιβύης και η Γαλλία δοκιμάζει νέες τακτικές.

Παρόμοιες πολιτικές της Γαλλίας στις αφρικανικές χώρες όπως καιστην Λιβύη

Ένας άλλος στόχος της πολιτικής της Γαλλίας στην κρίση της Λιβύης είναι να ενισχύσει την παρουσία της στη Λιβύη και να αυξήσει την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο.
Η εξουσία του Haftar, υποστηριζόμενη από την Γαλλία, περιορίστηκε στην Δυτική Λιβύη, όπου ο Haftar άριχε να υποχωρεί αφήνοντας πίσω του μαζικούς τάφους.
Σε μια ανάρτηση που έγινε στον επίσημο λογαριασμό κοινωνικών μέσων για την Επιχείρηση Anger Volcano που διεξήγαγε ο στρατός της Λιβύης, αναφέρθηκε ότι υπήρχαν πολλά πτώματα σε ένα κοντέινερ ή εμπορευματοκιβώτιο σε μια πόλη όπου οι στρατιωτικές μονάδες διασώθηκαν από την πολιτοφυλακή του Haftar.
Αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των πτωμάτων που βρέθηκαν μεταξύ 5 και 28 Ιουνίου ήταν 208.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από τον Απρίλιο του 2019.
Σχετικά με αυτό το θέμα, η Εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) Liz Throssell δήλωσε:
«Η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κλινίστηκε από την ανακάλυψη μαζικών τάφων στο Terhune της Λιβύης.
Η αφρικανική πολιτική της Γαλλίας βασίζεται στο να αγνοεί τη γλώσσα, την πίστη και τον πολιτισμό του αφρικανικού λαού αρκεί να πετύχει τις στρατηγικές της.
Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Αλγερία, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν βάναυσα Από την άλλη πλευρά, οι γαλλικές στρατιωτικές μονάδες υποστήριξαν άμεσα τη γενοκτονία στην Ρουάντα, στην οποία σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 100 ημέρες.
Ακριβώς όπως η Γαλλία βομβάρδισε τη Λιβύη πριν ληφθεί απόφαση από το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη συζητούσαν την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης στη Ρουάντα, η Γαλλία ηγήθηκε μιας διεθνούς δύναμης που αποτελείται από γαλλόφωνα αφρικανικά κράτη στο πλαίσιο της «Επιχείρησης τιρκουάζ».
Η Γαλλία αξιολογεί την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη σύμφωνα με τις συνθήκες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, οι συνθήκες έχουν ήδη αλλάξει.
Επομένως, η Γαλλία πρέπει να επανασχεδιάσει την στρατηγική της.

Σαν αποτέλεσμα...

Η διεθνής κοινή γνώμη θα πρέπει να δείξει την απαραίτητη ευαισθησία για να αποτρέψει τους πολίτες της Λιβύης να βιώσουν την ανθρωπιστική τραγωδία στη Συρία.
Διότι, μαζί με τη Ρωσία, η Γαλλία είναι σε θέση να διεκδικήσει την Αίγυπτο εάν είναι απαραίτητο και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους λαούς των χωρών όπου έχει επιρροή στην Αφρική ως μισθοφόρους.
Αυτό θα σημαίνει τη διχοτόμηση της Λιβύης και τη συνέχιση των εσωτερικών συγκρούσεων.
Η πολιτική ενότητα της Λιβύης θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της επιρροής της Γαλλίας στη Βόρεια Αφρική.
Μετά από αυτήν την μείωση επιρροής άλλες δυνάμεις πιθανότατα θα εμφανιστούν στη Βόρεια Αφρική για να καλύψουν αυτό το κενό.
Κατά συνέπεια, υπάρχει πιθανότητα αντιμετώπισης νέων προκλήσεων στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Μία από τις δύο σημαντικές δυνάμεις στην ΕΕ είναι η Γαλλία και η άλλη Γερμανία.
Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στη Λιβύη, η Γαλλία θέλει να πάρει μαζί της και την Γερμανία.
 Ωστόσο, η Γερμανία δεν είναι αρνητική απέναντι στην Τουρκία. Γερμανία και Τουρκία, έχουν κοινή στρατηγική σε θέματα ασφάλειας, εμπορίου, ενεργειακό εφοδιασμό και στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών
Η Γαλλία δεν θα έχει πολλούς συμμάχους για να πετύχει τους στόχους της στην Λιβύη.
44
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης