Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Borrell: Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον Lukashenko ως πρόεδρο της Λευκορωσίας

Borrell: Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον Lukashenko ως πρόεδρο της Λευκορωσίας
Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον Lukashenko ως πρόεδρο της Λευκορωσίας, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής
Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον Alexander Lukashenko ως πρόεδρο της Λευκορωσίας και ετοιμάζεται να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις σε αξιωματούχους της κυβέρνησης της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrell.
"Θεωρούμε ότι στις εκλογές της 9ης Αυγούστου έγινε νοθεία και δεν αναγνωρίζουμε τον Lukashenko ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας.
Πρόκειται να υιοθετήσουμε κυρώσεις για έναν σημαντικό αριθμό υπευθύνων για βιαιότητες, καταστολή και νοθεία των αποτελεσμάτων των εκλογών", δήλωσε ο Josep Borrell σε συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
"Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να υιοθετηθούν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή αξιοπιστία", διευκρίνισε.
Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
"Επιθυμούμε μια λύση που θα επιτρέψει να επιβάλλουμε κυρώσεις στην Τουρκία και την Λευκορωσία με τον ίδιο ρυθμό", υπογράμμισε.
Η ΕΕ προχωράει επίσης σε μια εξέταση των σχέσεών της με την Λευκορωσία για να "εντοπίσει τους τομείς στους οποίους πρέπει να ανασταλούν ή να επανεξεταστούν οι επαφές, αυτούς στους οποίους ενδιαφέρεται να αρχίσει ή να εντατικοποιήσει τις επαφές και για να υποστηρίξει τον λαό και την κοινωνία των πολιτών στη Λευκορωσία και τους τομείς στους οποίους μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια, αν υπάρχει μια εξέλιξη προς μια νέα δημοκρατική Λευκορωσία", πρόσθεσε.
Ο Borrell καταδίκασε την συνέχιση των καταστολών στη Λευκορωσία, όπου "περισσότεροι από 7.500 ειρηνικοί διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και 500 περιπτώσεις βασανιστηρίων έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί".
"Αν η κατάσταση εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, επιπρόσθετες κυρώσεις θα εξεταστούν (...). Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να οδηγήσουν σε μια έξοδο από την κρίση τερματίζοντας τη βία και τις παράνομες κρατήσεις και εγκαθιδρύοντας έναν περιεκτικό εθνικό διάλογο", και η ΕΕ προτίθεται "να υποστηρίξει κάθε αξιόπιστη πρωτοβουλία" προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.
"Νέες εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά μέχρι σήμερα μας ήταν αδύνατο να έρθουμε σε επαφή με τις λευκορωσικές αρχές σε οποιοδήποτε επίπεδο", υπογράμμισε.
"Η αποφασιστικότητα του Lukashenko να παραμείνει στην εξουσία με την προφανώς αυξανόμενη υποστήριξη της Μόσχας το καθιστά όλο αυτό δύσκολο", κατέληξε ο Borrell σήμερα, την επομένη της συνάντησης του Lukashenko με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Parse error: syntax error, unexpected end of file in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/views/ad_prestitial78.php on line 85