Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πόλεμος νεύρων σε Μεσόγειο από Τουρκία - Σε διπλωματική αντεπίθεση η Ελλάδα, θέτει στο ΝΑΤΟ (9/9) το θέμα του Oruc Reis

Πόλεμος νεύρων σε Μεσόγειο από Τουρκία - Σε διπλωματική αντεπίθεση η Ελλάδα, θέτει στο ΝΑΤΟ (9/9) το θέμα του Oruc Reis
Την Πέμπτη αναμένεται συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
(upd6) Συνεχίζεται το θρίλερ στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να διατηρεί την ένταση στα ύψη και την Ελλάδα να προσπαθεί να αντικρούσει μέσω της διπλωματικής οδού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα θέσει την Τετάρτη (9/9/2020) στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκεται -συνοδεία πολεμικών πλοίων- για περίπου 30 ημέρες.
Η εν λόγω συζήτηση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ όπου συμμετέχουν 30 πρέσβεις-εκπρόσωποι των χωρών-μελών και ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Εξάλλου, νωρίτερα έγινε γνωστό από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι την Πέμπτη (10/9/2020) θα διεξαχθεί συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και Τουρκίας.
Μάλιστα, πρόκειται για συνάντηση που ήταν πραγματοποιηθεί αύριο, ωστόσο σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η Αθήνα απαίτησε να προηγηθεί την Τετάρτη, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο πρέσβεων (NAC), πολιτική συζήτηση, απαιτώντας να τεθεί επί τάπητος η προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι άλλης χώρας του ΝΑΤΟ.
Βέβαια, οι ελληνικές πηγές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η συνάντηση πρέσβεων δεν συνιστά διάλογο, αλλά πρόκειται για μια συζήτηση στο εσωτερικό της Συμμαχίας, προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από την ένταση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα θα θέσει ως «απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη» την αποχώρηση του Oruc Reis.
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Stoltenberg για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο πόλεμος νεύρων που έχει κηρύξει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, πιθανότατα θα συνεχιστεί έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, καθώς όλα δείχνουν ότι η NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα παραταθεί και μετά τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η τρέχουσα.
Αυτό άλλωστε έχει διαμηνύσει η τουρκική πλευρά...
Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, εκμεταλλεύθηκε ακόμα μία δημόσια εμφάνιση του για να επιτεθεί στην Ελλάδα.
Αυτή τη φορά λοιπόν μετά τη συνάντηση του με τον ομόλογο του από το Κονγκό, ο Cavusoglu υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θέλει τον διάλογο... ενω παρατήρησε ότι οι τουρκικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο «διεξάγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ».

Cavusoglu: Η Ελλάδα δεν θέλει τον διάλογο

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κάνοντας λόγο για νευρική συμπεριφορά, ενώ
«Η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου.
Η Ελλάδα έχει χάσει την ψυχραιμία της» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης επεσήμανε ότι «Η Ελλάδα πρόσφατα έκανε ξεκάθαρο πως δεν επιθυμεί διάλογο, λέγοντας όχι στις σχετικές πρωτοβουλίες (σ.σ. του Jens Stoltenberg).
Εάν η Ελλάδα είναι πεπεισμένη (για το δίκαιο των θέσεών της), ας κάτσει στο τραπέζι.
Ας αποδείξει ότι έχει δίκιο.
Έχουμε κι εμείς κάνει να πούμε».
Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι τουρκικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ.

Τουρκικά ΜΜΕ: Την Πέμπτη η συνάντηση τεχνικών επιτροπών Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Για συνάντηση μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αντιπροσωπείων, σε τεχνικό επίπεδο, την Πέμπτη (10/9/2020) στα γραφεία του ΝΑΤΟ κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ καθυστέρησε έως τις 10 Σεπτεμβρίου» αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.


Συνάντηση για την Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα καθίσουν στο τραπέζι στο πλαίσιο συνάντησης που διοργανώνει το ΝΑΤΟ.
Η κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.
Η Τουρκία είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα αρχικά συμφώνησε και μετά αποχώρησε» μεταδίδει η Sabah.
Image

Διαβουλεύσεις ενόψει Συνόδου Κορυφής

Οι διπλωματικές διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, ενώ θα συμμετέχουν και στη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7).
Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 15 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για τις 21 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες δηλαδή πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την Τουρκία, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, στις Βρυξέλλες, για εφ' όλης της ύλης συνομιλίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ωστόσο, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis πραγματοποιεί -συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία- έρευνες στην ελληνική  υφαλοκρηπίδα για 30η ημέρα.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Macron

Σύμφωνα με την Αθήνα, η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, θα ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας, ενώ στο πολιτικό-διπλωματικό πεδίο θα αποτελέσει μία σαφή κίνηση κατά της τουρκικής προκλητικότητας.
Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο αντιπροσωπειών θα βρεθούν η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των Μirage 2000, η πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, η παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και η αγορά των Rafale.
Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι οι συζητήσεις με τη Γαλλία δεν είναι οι μόνες για την υλοποίηση της απόφασης επιχειρησιακής ενίσχυσης της χώρας, καθώς εξετάζονται προτάσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Διχασμένη η ΕΕ

Πάντως, η ΕΕ παραμένει διχασμένη όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία κάτι που αναμένεται να φανεί και στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, έχει προτείνει και μια πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.
Δεδομένου, όμως, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται ότι θα αρνηθεί να κάτσει στο τραπέζι μαζί της.
Πιθανότατα να θέσει ως όρο για να αποδεχθεί τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετάσχει στη διάσκεψη και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.
Είναι προφανές, όμως, πως η Ευρωπαική Ένωση δεν είναι δυνατόν ούτε να εξαιρέσει ένα κράτος-μέλος της, την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε να αποδεχθεί ένα κρατικό μόρφωμα που η διεθνής κοινότητα το θεωρεί παράνομο και δεν το αναγνωρίζει.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται το Βερολίνο και οι Michel και Borrell να προσπαθήσουν να εντάξουν το ψευδοκράτος στη διάσκεψη με κάποια ιδιότητα παρατηρητή.
Είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει άρνηση από τη Λευκωσία και την Αθήνα, γεγονός που θα οδηγήσει σε ναυάγιο την πρωτοβουλία του Μισέλ, αλλά η ελληνική άρνηση πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία ή να της επιβληθούν ανώδυνες κυρώσεις.

Με το βλέμμα στη 12η Σεπτεμβρίου

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι προθέσεις της Άγκυρας θα έχουν φανεί νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, τότε που λήγει η παράνομη τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis.
Εάν παραταθεί, καθίσταται σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να ρισκάρει τα πάντα προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να σταματήσει καμία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης.

Μήνυμα από Δένδια και Σακελλαροπούλου σε Τουρκία

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι συμφωνίες της Ελλάδας για την χάραξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο απασχόληση τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Οι υπογραφές των δύο συμφωνιών, με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.
Έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο, δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι: «Από την άλλη, όμως, προς Ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού.
Είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.
Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα, ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα».
Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για ένα «κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας» και διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις.
«Παραγνωρίζοντας τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με εμπρηστικέ δηλώσεις και προκλητικές κινήσεις.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις.
Η πλευρά που έχει οδηγήσει στην κλιμάκωση πρέπει να προχωρήσει και στην αποκλιμάκωση.
Η κυβέρνηση με τη στάση της έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών θέσεων.
Η Ελλάδα σε συνεργασία με τους συμμάχους της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Lavrov σε Αναστασιάδη: Έτοιμοι να συνδράμουμε σε ένα διάλογο με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη Μεσόγειο

Την πρόθεση και την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνδράμει σε έναν διάλογο με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
«Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Putin.
Επιβεβαιώνουμε τη διάθεση μας προς ανάπτυξη όλων των τομέων της συνεργασίας μας.
Πρόσφατα συμπληρώθηκαν -και γιορτάζουμε σε υψηλό επίπεδο- τα 60 χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και τα 60 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων.
Είναι μια πάρα πολύ σημαντική επέτειος.
Συμμερίζομαι τις κινήσεις που κάνετε για τη συνεργασία μας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η συνεργασία αυτή και επιβεβαιώνω τη διάθεση μας προς περαιτέρω ανάπτυξη της.
Γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση μας για το Κυπριακό που η επίλυση του πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ελπίζουμε για τη γρηγορότερη επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων και τη γρηγορότερη επίλυση του Κυπριακού» υποστήριξε ο Lavrov, ο οποίος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μεσόγειο.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά στις σχέσεις σας με την Τουρκία.
Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις» είπε ο Lavrov, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα μιλώντας για έξωθεν παίκτες «όπως οι ΗΠΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν» γραμμές «και να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις».
«Αυτό είναι πραγματικά θλιβερό γεγονός διότι στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, ειρηνικοί τρόποι προώθησης των συμφερόντων.
Συμβιβασμός, διάλογος είναι οι μόνες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνική λύση οποιασδήποτε υπόθεσης.
Είμαστε ανοικτοί στην ανάπτυξη του διαλόγου μας με τους Κύπριους φίλους μας και στη διμερή ατζέντα και στα διεθνή θέματα» είπε ο Lavrov.
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον αλληλοσεβασμό, στην αλληλοϋποστήριξη και τσην αλληλεγγύη που διακρίνουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ρωσία.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου είναι βασισμένες - και παραμένουν βασισμένες - στις αρχές και αξίες που οι δύο χώρες ασπάζονται, δηλαδή στον Χάρτη των ΗΕ.
Η επίσκεψη σας, ιδιαίτερα φέτος που γιορτάζουμε τα 60χρονα των διπλωματικών μας σχέσεων, δεν αποτελεί παρά μια επιβεβαίωση των σχέσεών μας, που τις διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοϋποστήριξη και σίγουρα η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών.
Ιδιαίτερη, όμως, βαρύτητα αποδίδουμε στην επίσκεψή σας σε μια περίοδο εν μέσω εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικότερα μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για το διεθνές δίκαιο.
Η εδώ παρουσία σας - κατά τη δική μας ερμηνεία και πιστεύω έτσι είναι - δεν είναι παρά η επαναβεβαίωση της πίστης σας στις διαχρονικές αρχές, όπως αυτές διαλαμβάνονται στον Χάρτη των ΗΕ και για αυτό θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω προσωπικά εσάς, αλλά γενικότερα τη φίλη Ρωσία που διαχρονικά υπήρξατε υπερασπιστές της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουμε για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος» υποστήριξε ο κ.Αναστασιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης