Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία στερείται νομικών ερεισμάτων – Διάλογος με τον Erdogan μόνο υπό όρους – Λάθος η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο

Η Τουρκία στερείται νομικών ερεισμάτων – Διάλογος με τον Erdogan μόνο υπό όρους – Λάθος η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο
Τα επιχειρήματα της Τουρκίας είναι διάτρητα, καθώς έρχονται σε σύγκρουση τόσο με την λογική όσο και με διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες
Παρατηρώντας τα νομικά ερείσματα της Τουρκίας όλο αυτό το διάστημα εξάγεται το συμπέρασμα ότι τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης, όσο και η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 αποσαφηνίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.
Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και το Αιγαίο Πέλαγος δεν ονομάζεται Θάλασσα των Νήσων όπως με δόλο την ονομάζουν οι Τούρκοι.
Τα επιχειρήματα της Τουρκίας είναι διάτρητα, καθώς έρχονται σε σύγκρουση τόσο με την λογική όσο και με διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες.
Κωδικοποιημένα ποια είναι τα επιχειρήματα της Τουρκίας;

1)Τα ελληνικά νησιά όπως το Καστελόριζο που απέχει 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Το επιχείρημα των Τούρκων καθίσταται ακόμη πιο διάτρητο όταν επικαλούνται το επιχείρημα ότι ένα νησί 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως το Καστελόριζο – οι τούρκοι το ονομάζουν Meis – δεν μπορεί να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 40,55 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Είναι προφανές ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας ή Σύμβαση του Montego Bay της Jamaica ή στα αγγλικά United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) που υπεγράφη στις 10 Δεκεμβρίου του 1982 – την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα και άλλες 63 χώρες ενώ η Τουρκία την έχει καταψηφίσει – ότι τα νησιά μπορούν να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Το επιχείρημα ότι η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή και ένα νησί όπως το Καστελόριζο δεν μπορεί να περιορίζει την ηπειρωτική ΑΟΖ της Τουρκίας απαντάται από την Σύμβαση του Montego Bay.
Η Τουρκία επικαλείται 7 περιπτώσεις όπου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίωσε την μέση λύση όχι την απαίτηση ενός κράτους.
Περιπτώσεις όπως το φιδονήσι μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, περιπτώσεις όπως Μάλτα με Λιβύη, Ερυθραία με Υεμένη κ.α. όντως εξαίρεσαν από την θαλάσσια δικαιοδοσία νησί ή νησιά που βρίσκονταν στην μέση μιας απόστασης μεταξύ δύο χωρών ή στις παρυφές της μιας εκ των δύο χωρών.
Τα επιχειρήματα αυτά έχουν κάποια βάση των Τούρκων αλλά η Ελλάδα στηρίζεται σε Λωζάνη και Σύμβαση του Montego Bay.

2)Η Τουρκία λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια.
Είναι αληθές ότι η Συνθήκη της Λωζάνης έκανε λόγο για 3 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος ως προς τα χωρικά ύδατα.
Όμως η Σύμβαση του Montego Bay ή Σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ένα ιδιότυπο καθεστώς 6 ναυτικά μίλια στα χωρικά ύδατα και 10 ναυτικά μίλια στον αέρα.
Η Ελλάδα νομικά μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι εάν αυτό συμβεί θα είναι αιτία Πολέμου casus belli (η φράση στα λατινικά casus belli σημαίνει αιτία πολέμου).
Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια;
Τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος θα αυξηθούν στο 72% δηλαδή θα ελέγχει το 72% της θάλασσας του Αιγαίου Πελάγους που ξεκινούν από την ελληνική ηπειρωτική ακτογραμμή, περιλαμβάνει την ακτογραμμή όλων των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων και φθάνει έως την ακτογραμμή της ηπειρωτικής Τουρκίας.
Επίσης η Ελλάδα θα κατέχει σχεδόν το 90% της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Όμως η Ελλάδα έχει δύο προβλήματα και για τον λόγο αυτό έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.
Το έπραξε πρόσφατα στο Ιόνιο Πέλαγος, τα χωρικά ύδατα επεκτάθηκαν στα 12 ναυτικά μίλια και προσεχώς θα το πράξει και στην Κρήτη θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο κρητικό πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια.
Γιατί όμως υπάρχει πρόβλημα στο Αιγαίο Πέλαγος;
Γιατί υπάρχουν πολλά ελληνικά νησιά που γειτνιάζουν με τα τουρκικά παράλια όπως Σάμος, Καστελόριζο, Λέσβος, Ρόδος και πολλά άλλα.
Με βάση την Σύμβαση του Montego Bay ή Σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας σε τέτοιες περιπτώσεις τα δύο εμπλεκόμενα κράτη θα πρέπει να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές ή να συναποφασίσουν.
Όμως υπάρχει ένα ακόμη πιο σημαντικό πρόβλημα.
Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια από 6 ναυτικά μίλια θα περιορίσει δραστικά τα διεθνή χωρικά ύδατα από όπου περνούν ναυτικοί στόλοι, εμπορικά πλοία κ.α. ειδικά ο Ρωσικός στόλος και ο στόλος ή τα εμπορικά πλοία των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.
Θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην διεθνή θαλάσσια ναυσιπλοΐα.
Η Ελλάδα έχει να σταθμίσει αυτούς τους δύο νομικούς και πρακτικούς λόγους μαζί βεβαίως με τις απειλές της Τουρκίας για casus belli – αιτία πολέμου –
https://doguakdenizpolitik.com/wp-content/uploads/2020/08/jy.jpg
Image
3)Η Τουρκία αμφισβητεί πλειάδα νησιών μάλιστα λέει ότι υπάρχουν πάνω από 100 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που αμφισβητούνται στο Αιγαίο.
Άλλοτε μειώνει τον αριθμό σε 36 και άλλοτε σε 14 αλλά σε γενικές γραμμές αναφέρει ότι η μεταφορά των νησιών από την Ιταλία στην Ελλάδα μετά την Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί γκρίζα ζώνη.
Προφανώς και το επιχείρημα αυτό είναι διάτρητο, γνωρίζει η Τουρκία ότι εάν φέρει τέτοιο θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ηττηθεί κατά κράτος.
Όμως για να μπερδέψει την διεθνή κοινή γνώμη η Τουρκία αναφέρει ότι υπάρχουν 14 νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν στρατιωτικοποιηθεί κόντρα στην Συνθήκη της Λωζάνης.
Το επιχείρημα της Τουρκίας είναι αληθινό, όντως στην Σάμο, την Κω, την Ρόδο και αλλού η Ελλάδα έχει παραβιάσει την Συνθήκη της Λωζάνης.
Όμως όταν η Ελλάδα έχει απέναντι της όχι ένα δημοκρατικό κράτος αλλά ένα καθεστώς υπό τον Erdogan αλλά και τα παλαιότερα χρόνια, θα ήταν αυτοκτονία να μην έχει πάρει προληπτικά μέτρα στρατιωτικής θωράκισης των νησιών.

4)Πολλοί αναφέρουν ότι αφού η Τουρκία ενώ έχει ηπειρωτική ακτογραμμή δεν έχει πρόσβαση στην Θάλασσα λόγω των νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου.
Γιατί τότε διαθέτει όχι ένα όχι δύο αλλά 5 ερευνητικά πλοία;
Η απάντηση είναι απλή.
Κανένα κράτος δεν ενοικιάζει στην Τουρκία ερευνητικό σκάφος γιατί γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά αμφισβητούμενα νερά.
Η Ελλάδα συνεργάζεται με εταιρίες πετρελαιοειδών οι οποίες διεξάγουν έρευνες.
Η Τουρκία χρειάστηκε να αγοράσει 5 και να τα εξοπλίσει για να μπορέσει να ερευνά σε ΑΟΖ της Ελλάδος, για να μπορεί να παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία στηρίζει την gunboat diplomacy δηλαδή διπλωματία των κανονιοφόρων (πολεμικών πλοίων) και με τις απειλές των όπλων προσπαθεί να επιβληθεί.
Image

5)Γιατί ενώ η Ελλάδα είναι νομικά κατοχυρωμένη και στηρίζεται σε διεθνείς συμβάσεις δεν τυγχάνει ξεκάθαρης στήριξης από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ;
Η απάντηση είναι προφανής.
Η Ελλάδα έχει νομικά δίκιο αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα 84 εκατ πολιτών με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και οι μεγάλες δυνάμεις δεν θέλουν να πάνε σε ρήξη με την Τουρκία.
Ζητούν να πέσουν οι τόνοι και νε ξεκινήσει διάλογος αλλά στην πράξη δεν μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις, ούτε η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel τις επιθυμεί, ούτε ο Borell ο ύπατος αξιωματούχος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

6)Η Τουρκία αμφισβητεί στα δυτικά θαλάσσια σύνορα τα οικόπεδα που εκμεταλλεύεται η Κύπρος.
Μάλιστα σκαρφίζονται φανταστικά σενάρια ότι η Κύπρος και Ελλάδα θα επιτεθούν στην Τουρκία.
Πρώην στρατιωτικοί της Τουρκίας αναφέρουν:
"Για να χτυπήσουν την Νότια Τουρκία, έχουν αναπτύξει την αεροπορική βάση της Πάφου.
Τα αεροπλάνα στην Πάφο φτάνουν στην Άγκυρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο στόχος τους θα μπορούσε να είναι να χτυπήσουν την αεροπορική βάση Vatiya όπου θέλουμε να αναπτυχθούμε.
Προσπαθούν να μας παγιδεύσουν και από τις δύο πλευρές"

Image

Ποιο είναι το επίμαχο σημείο;

Το επίμαχο σημείο ονομάζεται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της ΑΟΖ του Καστελόριζου ακυρώνουν όλα τα σχέδια των τούρκων για σοβαρή έξοδο στην θάλασσα.
Όμως με δόγματα όπως (mavi vatan) γαλάζια πατρίδα και ψευτομαγκιές η Τουρκία δεν έχει καταφέρει πολλά.
Ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να χάσει μέρος της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου εκεί εστιάζεται η μεγαλύτερη αδυναμία της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι η νοητή γραμμή που ξεκινάει από την ακτογραμμή και εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια προς την θάλασσα.
Υφαλοκρηπίδα είναι η νοητή γραμμή που ξεκινάει από την ακτογραμμή και εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια στο βυθό της θάλασσας.
Image

Image
www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης