Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μητσοτάκης προς Trump: Μόνο έτσι θα πάω σε διάλογο με την Τουρκία – Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Μητσοτάκης προς Trump: Μόνο έτσι θα πάω σε διάλογο με την Τουρκία – Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τις προκλήσεις της Άγκυρας
Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο
Το πλαίσιο εντός του οποίου θα ήταν δυνατόν να επανεκκινήσει  ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών.
Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».
«Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις, όμως πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση» φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την περίπου 25λεπτη συνδιάλεξη που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Επί της ουσίας η Αθήνα ζητεί η Άγκυρα να τερματίσει το μπαράζ των προκλήσεων και να υπάρξει να «ικανό διάστημα ηρεμίας», προκειμένου να αποδειχθεί η «συνέπεια της άλλης πλευράς στο Αιγαίο», πριν επαναρχίσουν οι διευρευνητικές επαφές.  
Στο Μαξίμου δεν υποτιμούν τις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον Erdogan, όμως αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ετοιμότητα, που επέδειξε ο Donald Trump να παρέμβει στην εν εξελίξει κρίση, επικοινωνώντας δύο φορές με τον κ. Μητσοτάκη και μία με τον Τούρκο ομόλογό του.
Το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ότι «θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση». 
Όπως αναφέρεται, ο Trump σε δύο μήνες βρίσκεται αντιμέτωπος με μία εξαιρετικά δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία μάλιστα κατέρχεαι πλέον ως«outsider».
Ως εκ τούτου, η ψήφος της ελληνικής μειονότητας αποκατά βαρύνουσα σημασία.
Επίσης θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον ίδιο και την προεδρία του, εάν υπήρχε «σύρραξη» δύο συμμαχικών χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επί της θητείας στον Λευκό Οίκο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης