Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H λίστα Borrell για τις κυρώσεις στην Τουρκία - Η αντίδραση της Αθήνας

H λίστα Borrell για τις κυρώσεις στην Τουρκία - Η αντίδραση της Αθήνας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πήρε αυτό που μπορούσε
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε για ακόμα μία φορά η ΕΕ ζητώντας εκφράζοντας την αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και ζητώντας από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, παρουσίασε προφορικά τις επιλογές για τις κυρώσεις στην Τουρκία ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης τους και στη συνέχεια προς υποβολή στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Πιο αναλυτικά, οι επτά κυρώσεις της ΕΕ είναι:
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών ΕΕ
5. Δυνατότητα μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίωνπου εκταμιεύονται προς την Τουρκία
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο κάνοντας άμεση έκκληση στην Άγκυρα να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες, οι οποίες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.
Παράλληλα αποφασίστηκε:
1. Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.
2. Έκκληση προς Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
3. Διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
 
Η αντίδραση της Αθήνας

Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell.
Ο Borrell, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος».
«Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει.
Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης