Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ελλάδα συνεχίζει τις πιέσεις στην ΕΕ - Ο Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου το θέμα της Τουρκίας αύριο (19/8) - Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Γερμανίδα ομόλογο

Η Ελλάδα συνεχίζει τις πιέσεις στην ΕΕ - Ο Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου το θέμα της Τουρκίας αύριο (19/8) - Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Γερμανίδα ομόλογο
Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τη Λευκορωσία - Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστούν από τη Βουλή οι συμφωνίες της Ελλάδας για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο
Τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη τη Γερμανία ώστε να μπει ένα... πραγματικό ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα -που τις τελευταίες ημέρες έχει κορυφωθεί με τις έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα- ασκεί η Ελλάδα.
Επί του παρόντος, η ΕΕ έχει αρκιστεί σε προφορική καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και σε απειλές για την επιβολή κυρώσεων, κάτι που όπως φαίνεται δεν είναι αρκετό, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.
Το Oruc Reis «πηγαινοέρχεται» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για όγδοη ημέρα σήμερα (18/8/2020) στο πλαίσιο μιας παράνομης NAVTEX που έχει εκδώσει στη βάση του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Ωστόσο, μετά το ναυάγιο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για τη Λευκορωσία, αύριο (19/8/2020).
Την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη αποκάλυψε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία συμπλήρωσε ότι στις 27 Αυγούστου αναμένεται και η ευρωπαϊκή λίστα των επιλογών για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθούν στη Βουλή, ώστε να ψηφιστούν την επόμενη, οι συμφωνίες Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου για τις ΑΟΖ, αφού «και οι δύο πηγαίνουν την επόμενη εβδομάδα προς κύρωση».
 
Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με Γερμανίδα υπ. Άμυνας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του Annegret Kramp-Karrenbauer είχε νωρίτερα σήμερα (18/8/2020) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην περιοχή καθώς και η επικείμενη άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 26 Αυγούστου στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η πρόθεση της Γερμανίας είναι να αρχίσει ένας απευθείας ελληνοτουρκικός διάλογος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Oruc Reis.
Μάλιστα σχετική πρόταση φέρεται να έχει κομίσει στον Recep Tayyip Erdogan η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, και σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ο Τούρκος πρόεδρος είχε ενημερώσει σχετικά, πριν από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής (14/8/2020) των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρξαν προστριβές Ελλάδας και Γερμανίας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ της ΕΕ σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και ουσιαστικά με παρέμβαση του Βερολίνου δεν προχώρησαν σε πιο πρακτικές αποφάσεις κατά της Τουρκίας.
Μάλιστα με την γερμανική πλευρά συντάχθηκαν οι Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Μάλτα.

Στην Κύπρος, ο Δένδιας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη στην Κύπρου, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, με τον Πρόεδρο συζήτησαν για τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό στους τομείς της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Ακολούθως, στις 13:30, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της Τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στο συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της.

Η ελληνική απάντηση

Η ελληνική θέση απέναντι στις πιέσεις εταίρων και συμμάχων για διάλογο συνοψίζεται στη φράση «διάλογος ναι, αλλά μόνο με κανόνες».
Με την πρόσφατη δήλωση του ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο όχι όμως υπό την απειλή τετελεσμένων, και πάντα σε συγκεκριμένο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με ένα και μόνο θέμα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Η Αθήνα δηλαδή είναι ανοιχτή σε προσφυγή Χάγη, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες και μόνο αφού υπογραφεί πρώτα συνυποσχετικό.
Και βέβαια, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι εάν δεν αποχωρήσει το Oruc Reis και δεν διακόψει η Τουρκία κάθε άλλη απειλή γεωτρήσεων, δηλαδή εάν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, κανένας διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης