Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Bloomberg: Η Τουρκία προκαλεί την ΕΕ με νέες γεωτρήσεις στις ακτές της Κύπρου

Bloomberg: Η Τουρκία προκαλεί την ΕΕ με νέες γεωτρήσεις στις ακτές της Κύπρου
Στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρεται το Bloomberg, με αφορμή τη NAVTEX για γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου με ισχύ από σήμερα (18/8/2020) έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020.
«H Τουρκία προκαλεί την ΕΕ με νέες γεωτρήσεις στις ακτές της Κύπρου» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, όπου σχολιάζεται πως η εξέλιξη αυτή «θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και τη Γαλλία, γεγονός που αύξησε την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή».
Η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει επίκεντρο για την παραγωγή ενέργειας, με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο να ανακοινώνουν τεράστια κοιτάσματα τα τελευταία χρόνια και την Τουρκία να πιέζει να εξασφαλίσει ένα μερίδιο των πόρων.
«Την ίδια ώρα αψηφά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι μονομερείς ενέργειές της σε εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Μετά την αποστολή του Oruc Reis στα νότια του Καστελόριζο την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία άρχισε να εκμεταλλεύεται ένα δεύτερο πλοίο γεώτρησης -το Yavuz μήκους 230 μέτρων (755 πόδια)- την Τρίτη.
Συνοδεύεται από τρία υπεράκτια πλοία εφοδιασμού υπό την προστασία του τουρκικού ναυτικού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η διαμάχη στη Μεσόγειο είναι μία από τις πολλές καθώς ο πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, επιδιώκει να επαναβεβαιώσει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη.
Από τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη έως τις επιθέσεις στο Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ παρενέβη με ένοπλους αεροσκάφη, πολεμικά αεροσκάφη και άρματα μάχης.
Ο Erdogan έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά και παρότρυνε τις μεσογειακές χώρες να έρθουν μαζί και να επιλύσουν τις διαφορές σε τηλεφωνική κλήση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, τη Δευτέρα (17/8/2020).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης