Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα τουρκική Navtex για πυραυλικές δοκιμές κοντά στο Καστελόριζο - Παρέμβαση των ΗΠΑ - Ορόσημο για την κρίση η 24/7, ψυχραιμία στην Αθήνα

Νέα τουρκική Navtex για πυραυλικές δοκιμές κοντά στο Καστελόριζο - Παρέμβαση των ΗΠΑ - Ορόσημο για την κρίση η 24/7, ψυχραιμία στην Αθήνα
Ορόσημο για την ελληνοτουρκική κρίση θεωρείται η 24η Ιουλίου - Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο Μητσοτάκης
(upd) Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, καθώς η κατάσταση στο Αιγαίο παραμένει αμετάβλητη, με την Τουρκία να επιδίδεται σε πόλεμο νεύρων έναντι της Ελλάδας, η οποία ωστόσο στέλνει ισχυρό μήνυμα αποτροπής.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικών μέσων ενημέρωσης, η γείτων, με βάση καινούργια Navtex, θέλει να «δεσμεύσει» το Καστελόριζο για εκτόξευση πυραύλων.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η κατάσταση στο Αιγαίο παραμένει σταθερή και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί σε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει στις θέσεις του, νότια του Καστελόριζου ενώ το ερευνητικό Oruc Reis παραμένει έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.
Ορόσημο για την  ελληνοτουρκική κρίση θεωρείται η 24η Ιουλίου, καθώς δεν αποκλείεται ο Erdogan να επιχειρήσει να συνδέσει την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, με την έξοδο του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας προς την περιοχή που δεσμεύει η τουρκική NAVTEX για έρευνες.
Επίσης η 24η Ιουλίου είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία ο Erdogan θεωρεί αποτυχία του Κeman Ataturk.
Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος επιμένει ότι το Oruc Reis θα κινηθεί προς το Καστελόριζο.
Και ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διπλωματικός μαραθώνιος, σε συντονισμό με την Κύπρο, με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την αποκλιμάκωση της κρίσης.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron έστειλε ηχηρό μήνυμα στον Erdogan κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι η Γαλλία δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο.  
Παρά τις πληροφορίες που διέρρευσαν χθες από τη Γερμανία περί αποκλιμάκωσης της κρίσης μετά την παρέμβαση της καγκελαρίου Merkel, η Tουρκία επιμένει στις προκλήσεις, διαμηνύοντας ότι θα υπερασπιστεί το δίκαιο της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως τονίστηκε στο τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας, «είναι ξεκάθαρη η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».
Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν χθες αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Εν τω μεταξύ, με επιφύλαξη αντιμετωπίζεται το χθεσινό δημοσίευμα της Bild, το οποίο ανέφερε ότι  Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης, την οποία απέτρεψε η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Άλλωστε σε σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο,  σε συνεργασία με την Κύπρο, προκειμένου να διεθνοποιήσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, έχοντας ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
Image

Μήνυμα Macron στα ελληνικά: Εκφράζω την αλληλεγγύη μου σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Σαφές μήνυμα στήριξης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στέλνει ο Emmanuel Macron με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» , καθώς «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων».
Τέλος, ο κ. Μacron έκανε αναφορά και στη Λιβύη:
«Η επιχείρηση Irini αποτελεί απάντηση της Ευρώπης.
Image

Η Τουρκία θέλει θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων

Στο στόχαστρο της Τουρκίας μπαίνει το Καστελόριζο, καθώς η γείτονα χώρα εξέδωσε νέα Navtex για την περιοχή για δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων.
Μάλιστα, το militaire.gr αναφέρει πως η Navtex έχει προγραμματιστεί για τις 18 Αυγούστου και οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε μία περιοχή πάρα πολύ κοντά στο Καστελόριζο.
Δείτε τη νέα Navtex:
NAVTEX 0982/20
MEDITERRANEAN SEA
1. NAVY ROCKET TEST FIRINGS, ON 18 AUG 20 FROM 0600Z TO 1500Z WILL TAKE PLACE IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:
35 37.00 N – 030 00.00 E
35 37.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 00.00 E
THIS AREA IS VERY DANGEROUS TO NAVIGATION.
2. CANCEL THIS MESSAGE 181600Z AUG 20.
Image

Παρέμβαση των ΗΠΑ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει να αυξάνει τις εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο έστειλε εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Μάλιστα, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ αλλάζει τη φρασεολογία σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση, καθώς δεν κάνει λόγο για «αμφισβητούμενη (disputed) περιοχή» αλλά για περιοχές στις οποίες αξιώνουν δικαιοδοσία η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία (assert jurisdiction).
Ανησυχούμε για δράσεις οι οποίες είναι προκλητικές και προκαλούν εντάσεις στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο στρατηγικό χώρο, θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει και στο παρελθόν από την Ουάσιγκτον, και έχει σταλεί και από αλλού στην Ευρώπη, καλώντας τις τουρκικές αρχές να απέχουν από επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα», αναφέρει το State Department.

Πέτσας: Σταθερή η κατάσταση στο Αιγαίο δύο ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX


Τη θέση ότι η κατάσταση στο Αιγαίο δύο ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex παραμένει σταθερή διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Την παρακολοθούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο».
«Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν επικοινωνία Μητσοτάκη-Trump, τόνισε ότι οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού ανακοινώνονται όταν πραγματοποιούνται.

Kalin (εκπρόσωπος Erdogan): Υπερβολική η αντίδραση της Ελλάδας - Είμαστε έτοιμοι για διάλογο

Την άποψη ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική σε σχέση με τις κινήσεις του Oruc Reis, εξέφρασε ο Ιbrahim Kalin, εκπρόσωπος του προέδρου Erdogan και επικεφαλής σύμβουλος του, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών EPC (European Policy Center), υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο σχετικά με όλα τα ζητήματα.
«Οι Έλληνες αντέδρασαν σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση.
Δεν θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Kalin, όπως μεταδίδει ο Alpha News της Κύπρου.
Όπως τόνισε ο Ibrahim Kalin, «η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό.
Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά.
Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα.
Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών.
Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Erdogan.
«Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση.
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες,  όλα μέρος των συζητήσεων», ξεκαθάρισε.

Macron (Γαλλία): Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο

Τη θέση ότι η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο διατύπωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron κατά την υποδοχή του Κύπριου ομόλογου, Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος η ΕΕ να μην απαντήσει στις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι θα ήθελε να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τον ελληνικό και κυπριακό θαλάσσιο χώρο.
Όπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ο Macron ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στη Γαλλία.
«Η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και τα σύνορα που παραβιάζονται είναι ευρωπαϊκά.
Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας.
Eκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» ανέφερε ο Macron, ο οποίος υποστήριξε πως αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες, είναι μεγάλης σημασίας τα ζητήματα της ασφάλειας και της ενέργειας.
«Αυτό που διακυβεύεται είναι  ένας αγώνας εξουσίας, ιδίως της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι οποίες διεκδικούν ολοένα και περισσότερα, για τα οποία η ΕΕ εξακολουθεί να κάνει πολύ λίγα.
Θα ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων.
Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα επιτρέψει» είπε ο Macron.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης είπε ότι «η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο».
«Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.
Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συνάντησης Macron – Αναστασιάδης θα βρεθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.
Image
Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Το Καστελόριζο έχει ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως κάθε ηπειρωτική περιοχή

Τη θέση ότι το Καστελόριζο έχει ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα διατύπωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο οποίος έδωσε το παρών στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικάνος πρέσβης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου του State Department για τα «αμφισβητούμενα ύδατα».
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος "αμφισβητούμενα" αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα» τόνισε ο Αμερικάνος πρέσβης, ο οποίος έκανε λόγο για «σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παναγιωτόπουλος (υπ.Άμυνας): Το πρόβλημα είναι η Τουρκία

Τη θέση ότι το πρόβλημα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι η Τουρκία διατύπωσε ο υπ.Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
«Μετά τη λεκτική βελτίωση (σ.σ. από αμερικανικής πλευράς) είναι σαφές πλέον ότι το State Department στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία.
Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον το κείμενο» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

DW: Δεν επιβεβαιώνει κίνδυνο πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας το Βερολίνο

Το Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει τα περί κινδύνου πολεμικής σύρραξης Ελλάδας – Τουρκίας αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle.
Η DW, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, το οποίο υποστήριζε ότι μόνο μετά από παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel αποτράπηκε την Τρίτη ελληνοτουρκική στρατιωτική συμπλοκή στο Αιγαίο, υποστηρίζει ότι η εκτίμηση αυτή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – τουλάχιστον όχι σε αυτόν το βαθμό.
«Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της έντασης που δημιουργήθηκε, παράλληλα όμως δεν επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε άμεσος κίνδυνος πολέμου.
Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε όμως τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα της DW, υποστηρίζοντας πως από την Τρίτη, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάλειπτα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές.
«Με την ιδιότητα της γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο θέτει το θέμα σε διάφορα επίπεδα και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.
Στόχος της Γερμανίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα.
Τη μεσολάβηση της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δηλώνει: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο» καταλήγει το δημοσίευμα της DW.

Στήριξη Weber (ΕΛΚ) στην Ελλάδα: Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας


«Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας», τόνισε ο Manfred Weber,  με παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
«Αναφορικά με την κατάσταση στην Μεσόγειο, είδαμε όλοι τις στρατιωτικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, επίσης είδαμε τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία που είναι παράδειγμα θρησκευτικού σοβινισμού ένα τέτοιο σύμβολο και μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης να αλλάζει τώρα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, ο Weber τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό ή κυπριοτουρκικό , είναι ευρω-τουρκικό» και επεσήμανε ότι «θα θέλαμε να τονίσουμε παρουσία του κυρίου Michel και της κυρίας von der Leyen ότι πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα και ότι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων και των Κυπρίων».
Κλείνοντας ο κ. Weber ανέφερε ότι «βεβαίως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, αλλά έχει έρθει η ώρα να δράσουμε τώρα, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Θα πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα».

Yeni Safak: Το Oruc Reis ετοιμάζεται για έρευνες στην ανατ. Μεσόγειο - Το προστατεύουν 15 πλοία

Με 15 πολεμικά πλοία, ντρόουνς και μαχητικά F16 κατέβηκε η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, με τίτλο «Το προστατεύουν 15 πλοία», η οποία επισημαίνει ότι τα τουρκικά πολεμικά έκαναν πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω στο Καστελόριζο.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Oruc Reis το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν, όπως μεταδίδει το Sigmalive.
Σε δηλώσεις του στη Yeni Safak ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουντερίζ αναφέρει ότι την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή ήταν τον Οκτώβριο του 2018 αλλά επειδή τότε δεν είχε ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη τελικά η έρευνα δεν έγινε.
Υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 και ότι επειδή η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει ούτε δικαίωμα να εκδώσει NAVTEX για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Putin: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Putin είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων, από την οποία ωστόσο δεν προέκυψαν σημαντικές ειδήσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών - από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε το δίκαιό μας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Άγκυρα επιμένει σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.
Στο 4ο άρθρο που αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο γίνεται αναφορά πως «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιώματα της όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».
Για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Παραβιάσεων συνέχεια στο Αιγαίο

Σε 14 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Συνολικά δύο τουρκικά F-16, δύο κατασκοπευτικά CN-235 και ένα ελικόπτερο προέβησαν και σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

O «πόλεμος» των NAVTEX και η αντίδραση της Αθήνας

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά, η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε κανένας αιφνιδιασμός, καθώς η Αθήνα γνώριζε ότι επίκειται κίνηση της Άγκυρας.
Πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που είχαν φτάσει στα επιτελεία, έβλεπαν εδώ κι ένα μήνα περίπου πως υπάρχει συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο Ακσάζ, αεροπλάνα στη βάση του Νταλαμά, γενικότερα κινητικότητα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Έτσι λοιπόν, είχαν προετοιμαστεί οι Έλληνες επιτελείς για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κινήσεις και μάλιστα όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία βγήκαν από το Ακσάζ, ήδη υπήρχαν σε συγκεκριμένες θέσεις ελληνικά πλοία και τους περίμεναν.
Υπήρχαν ήδη δηλαδή στην περιοχή ανεπτυγμένες σε καίρια σημεία μονάδες του πολεμικού ναυτικού, ενώ παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα, που παρακολουθεί με ψυχραιμία λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της Άγκυρας.
Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή για δεύτερο 24ωρο, καθώς βρίσκεται σε ισχύ η παράνομη τουρκική Navtex νοτίως του Καστελόριζου.
Πλοία και υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις - κλειδιά από τη Χίο μέχρι τη Μεγίστη, ώστε να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.
Την ίδια ώρα, συνεκπαίδευση με αμερικανούς καταδρομείς πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.
Οι Έλληνες βατραχάνθρωποι, εκτέλεσαν βολές με πραγματικά πυρά από σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, επιδεικνύοντας τον βαθμό ετοιμότητας τους.
Χθες η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες NAVTEX κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.  
Η πρώτη χρονικά είναι NAVTEX σε απάντηση στην Κύπρο όπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «η «Κύπρος» που αναφέρεται στη navtex της Λάρνακας δεν είναι χώρα που δημιουργήθηκε το 1960. Γι΄ αυτό το λόγο δηλώνει ότι η «Κύπρος» που αναφέρεται δεν συνιστά αναγνώριση της Ε/κ πλευράς ούτε των δικαιωμάτων της Τουρκίας όπως προκύπτουν από τις συνθήκες του 1960.
Οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων διεκδικήσεων της Ε/κ πλευράς μέσω της navtex της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν γίνονται αποδεκτές από την Τουρκία».
Η τελευταία χρονικά που εκδόθηκε, αναφέρει πως τα τουρκικά πλοία βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας εκ μέρους της Τουρκίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Ελληνική NAVTEX “είναι παράνομη καθώς εκδόθηκε σε περιοχή που ανήκει στην τουρκική υπηρεσία navtex”.
Τέλος, σημειώνει πως «η navtex του σταθμού της Αττάλειας παραμένει σε ισχύ.
Ο σταθμός θα συνεχίσει να εκδίδει μηνύματα navtex για την ασφάλεια των ναυτικών».
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης