Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικός τύπος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Μεσόγειο, μεγάλη ενόχληση για ΕΕ και Γερμανό Maas - Σε πανικό οι Έλληνες

Τουρκικός τύπος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Μεσόγειο, μεγάλη ενόχληση για ΕΕ και Γερμανό Maas - Σε πανικό οι Έλληνες
Θεωρούν απαράδεκτη την στάση της ΕΕ που θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, κατηγορούν τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Maas ότι προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις.
Η αντίδραση του Τουρκικού Τύπου για την ενεργοποίηση του πολεμικού ναυτικού και των ερευνών ανοικτά του Καστελόριζου αποδεικνύει κατά μια έννοια… τι ενόχλησε τους Τούρκους.
Θεωρούν απαράδεκτη την στάση της ΕΕ που θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, κατηγορούν τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Maas ότι προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις.
Ο τουρκικός τύπος αναφέρεται στις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και αυτό που μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία προβαίνει σε επικοινωνιακού τύπου κινήσεις για εσωτερική κατανάλωση αλλά και για να δείξει στην Ευρώπη… ότι δεν φοβάται τις κυρώσεις.
Επίσης φαίνεται να έχει ενοχληθεί και από την συνεργασία της Ελλάδος με την Αίγυπτο με την πιθανή ανακήρυξη ΑΟΖ κόντρα στην ΑΟΖ Τουρκίας με Λιβύη.

Daily Sabah: Η Ελλάδα πιέζει την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία

Η Ελλάδα προσπαθεί να συσπειρώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της γειτονικής Τουρκίας εάν προχωρήσει με τις προγραμματισμένες υπεράκτιες επιχειρήσεις εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου πλησίον σε ορισμένα ελληνικά νησιά.
Οι σχέσεις μεταξύ των μακροχρόνιων περιφερειακών αντιπάλων και των ανήσυχων συμμάχων του ΝΑΤΟ επιδεινώθηκαν σημαντικά  τους τελευταίους μήνες, με διαφορές όπως τα δικαιώματα για γεωτρήσεις της Τουρκίας, οι μεταναστευτικές ροές και η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την εμβληματική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης από μουσείο σε τζαμί.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είχε πει στους συναδέλφους του στην ΕΕ ότι εάν η Άγκυρα προχωρήσει με σχέδια για έρευνες στα νησιά της Κρήτης, της Ρόδου και της Κάρπαθου, η ευρωζώνη πρέπει να απαντήσει με έναν κατάλογο σοβαρών κυρώσεων.
Από την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή πριν από μια δεκαετία, Ελλάδα και Τουρκία έχουν εμπλακεί σε νέες διαφορές σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το διεθνές δίκαιο είναι ασαφές.
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εμφανίστηκε με την απόφαση της Τουρκίας να ενισχύσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία που έκανε η Άγκυρα με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης.
Από το 2019, η Τουρκία είχε στείλει σκάφη για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας το δικαίωμα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στους πόρους της περιοχής.
Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση αντιτάχθηκαν στην κίνηση, απειλώντας να συλλάβουν τα πληρώματα των πλοίων και κάλεσαν τους ηγέτες της ΕΕ να συμμετάσχουν σε κυρώσεις.
Η Τουρκία επιζητεί την πολιτική επίλυση για την Κύπρο και την ειρήνη στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, δεν επιδιώκει περαιτέρω εντάσεις.
Ως εγγυητικό έθνος για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η χώρα αμφισβήτησε με συνέπεια τις μονομερείς γεωτρήσεις της Ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας», δήλωσε ο έλληνας υπουργός Ν. Δένδιας.
Αν θέλει, μπορεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στην τουρκική οικονομία.
Δεν είναι η επιθυμία μου ... αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.
Η Ελλάδα αναφέρει ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα στις περιοχές που στοχεύει η Τουρκία, όπως την Κρήτης η οποία βρίσκεται πολύ μακριά από τις τουρκικές ακτές.
Η Άγκυρα λέει ότι είναι δικαιολογημένη η εξερεύνηση εκεί μετά από μια συμφωνία που υπέγραψε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Στις 27 Νοεμβρίου 2019, η αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης και η Τουρκία υπέγραψαν δύο συμφωνίες, η μια περιλαμβάνει τη στρατιωτική συνεργασία και η άλλη τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ναυτικό σύμφωνο, που ισχύει από τις 8 Δεκεμβρίου, επιτρέπει στην Τουρκία να έχει δικαιώματα στην περιοχή όπως μονομερείς γεωτρήσεις

Hurriyet: Η Τουρκία δεν θα πάρει άδεια από κανένα για να κάνει έρευνες στην θάλασσα

Ο Πρόεδρος Erdogan στο πλαίσιο λειτουργίας του Προεδρικού Συστήματος που ισχύει εδώ και δύο χρόνια ανέφερε θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως χώρα που δεν ενδιαφέρεται για κανένα, αλλά ασκεί τα δικαίωμα της.
 Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Erdogan είπε: «Παρακολουθούμε στενά κάποιες πρόσφατες εξελίξεις.
Η Τουρκία δεν υπόκεινται σε άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμικά ερευνητικά σκάφη ούτε για τα σκάφη γεωτρήσεων, έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Το 2019, η Τουρκία παρήγαγε το 62% του ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Milliyet: Η Γερμανία έχει ξεπεράσει τα όρια

Η Γερμανία ξεπέρασε το όριο!
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Maas, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα υποστήριξε ότι θα ήταν δυνατόν να σταματήσει γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο
Ο Maas δήλωσε ότι «η στάση μας σχετικά με τις δραστηριότητες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ ξεκάθαρη.
Πρέπει να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο.
Εάν η Τουρκία προβεί σε ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα τερματιστεί η πρόοδος μεταξύ των σχέσεων Τουρκίας με ΕΕ.

Milligazete: Σκανδαλώδης δήλωση κατά της Τουρκίας από τη Γερμανία!

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών H. Maas αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ζήτησε προκλητικά να σταματήσει
Ο Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Λιβύης. Αυτή η περιγραφή φέρνει την Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο Maas είπε ότι αυτό δεν θα επιτραπεί.
«Η Τουρκία ενδιαφέρεται πολύ για τη Μεσόγειο για γεωτρήσεις και η ΕΕ έχει σαφή θέση.
Οι διεθνείς νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί.
Αν η Άγκυρα, αν σταματήσει τις προκλήσεις, στα ανατολικά της Μεσογείου, θα σημειωθεί πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» είπε ο Maas.

Yeni Safak: Σε πανικό οι Έλληνες για την τουρκική NAVTEX - Εσπευσμένα στην Αθήνα ο ΓΕΕΘΑ

«Οι Έλληνες τελούν σε πανικό», αυτός είναι, μέσες άκρες, ο τίτλος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, που σπεύδει να στηρίξει της έκνομες ενέργειες της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρεται σχετικά, το γεωτρύπανο Oruc Reis θα διεξαγάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ως αποτέλεσμα, ο ελληνικός στρατός επαγρυπνεί.
Μάλιστα, λόγω της έντονης δραστηριότητας στην περιοχή, ο Έλληνας Αρχηγός Επιτελείου Κωνσταντίνος Φλώρος διέκοψε την επίσκεψή του στην Κύπρο και επέστρεψε στην Αθήνα.
Η Yeni Safak κάνει αναφορά και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, που... σπέρνουν τον πανικό.
Σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX είχε εκδοθεί από τις 7 Ιουλίου, προκειμένου να διενεργηθούν ασκήσεις ανοιχτά της Λιβύης.
Τα κωδικά ονόματα των περιοχών όπου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση αναφέρονται ως Barbaros, Turgut Reis και Çaka Bey.
Η Αθήνα μπλοφάρει.
Ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να ρίξει ούτε μια σφαίρα.
Η ελληνική κυβέρνηση ενοχλείται από τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να επιτύχει στρατηγική υπεροχή με την τρέχουσα κατάστασή του ούτε μπορεί καν να εμπλακεί σε σύγκρουση με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό χωρίς την υποστήριξη ενός μεγάλου κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης