Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τον Borrell - Προσδοκία να γίνει πράξη με κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τον Borrell - Προσδοκία να γίνει πράξη με κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Σε επίπεδο συμβολισμού, η επίσκεψή Borrell έχει τη σημασία της
Η επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Josep Borrell, αποτελεί συμβολικά, αν μη τι άλλο, μια σημαντική στιγμή καθώς δείχνει ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τα σύνορά μας με την Τουρκία σαν ευρωπαϊκά σύνορα.
Κάτι, που συνέβη και στις αρχές Μαρτίου στη μεγάλη κρίση στον Έβρο όταν κάποιες χώρες έστειλαν δυνάμεις επί τόπου.
Μπορεί βέβαια, ο Josep Borrell, να μην έχει μεγάλη δύναμη για να παρέμβει δίνοντας κάποια εντολή κ.ο.κ. αν ω μη γένετο, υπάρχει κρίση, ωστόσο σε επίπεδο συμβολισμού, η επίσκεψή του έχει τη σημασία της. Επιπροσθέτως, έχοντας και ο ίδιος την προσωπική του ματιά στο εν λόγω ζήτημα, μπορεί να επηρεάσει στο επίπεδο της συζήτησης αναφορικά με τις κυρώσεις καθώς ότι η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να τεθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να πει αν θα ενεργοποιηθούν ή τι είδους κυρώσεις θα είναι αυτές και αν θα αγγίξουν τους Τούρκους.
Οι κυρώσεις πάντως, υπάρχουν στο τραπέζι εδώ και καιρό και η Κυπριακή κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να τις θέσουν, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αντίδραση και από τη Γερμανία και από κάποιες άλλες βόρειες χώρες οι οποίες έχουν μεγάλα συμφέροντα με την Τουρκία και εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αποξενωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό αφού προηγουμένως επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα των ελληνικών θέσεων αλλά και προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων.
Παράλληλα, διεμήνυσε πως επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας σημαίνει επιδείνωση και στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη - Borrell, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπροσθέτως, καταδικάστηκε απερίφραστα η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού ως μοχλού πίεσης για πολιτικούς σκοπούς, κατά παράβαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016.
Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά δύο κρατών-μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου, επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν αποτελούν απλώς διμερή ζητήματα, αλλά υπόθεση που επιβαρύνει το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Josep Borrell τη βούληση της Ελλάδας για τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η αποτελεσματικότητά τους προϋποθέτει τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης