Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Αίγυπτος έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη - Προειδοποίηση Sarraj σε Sisi

Η Αίγυπτος έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη - Προειδοποίηση Sarraj σε Sisi
Ο Sisi προέτρεψε την αεροπορία της Αιγύπτου να είναι πλήρως προετοιμασμένη για την εκτέλεση οποιασδήποτε αποστολής
(Upd2) Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Λιβύης και Αιγύπτου με την κυβέρνηση Sarraj να απαντά στις δηλώσεις Sisi, για επέμβαση στη Λιβύη σε περίπτωση που οι δυνάμεις της Τρίπολης επιτεθούν στη Σύρτη.
Ο Abdulrahman Sarrer, μέλος της λιβυκής Βουλής, με μήνυμα του στο Twitter προειδοποιεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο να σταματήσει να "χτυπά τα τύμπανα του πολέμου" λέγοντας χαρακτηριστικά "πάρε τα χέρια σου από επάνω μας, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένης "
Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο Λίβυος εκπρόσωπος "το Κάιρο εδώ και τέσσερα χρόνια εμπλέκεται στις λιβυκές υποθέσεις".
Την ένταση πυροδότησαν οι Σαββατιάτικες δηλώσεις του Al Sisi για πιθανή στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου στο έδαφος της Λιβύης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι "η οποιαδήποτε απευθείας εμπλοκή στη Λιβύη, πλέον έχει γίνει διεθνώς νόμιμη”.
Παράλληλα ο Αιγύπτιος ηγέτης απευθυνόμενος προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του τους ζήτησε να είναι έτοιμες να επιτελέσουν το έργο τους εντός των συνόρων της Αιγύπτου, "αλλά αν κριθεί απαραίτητο και εκτός αυτών”, συμπλήρωσε.
Μάλιστα όπως κατέστησε σαφές, "η Σύρτη και Γίουφρα (στη Λιβύη) αποτελούν κόκκινη γραμμή”.


Έτοιμος ο Sisi να επέμβει στη Λιβύη

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel - Fattah El – Sisi επιθεώρησε  την αεροπορική βάση κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη και τόνισε, πως η χώρα του βρίσκεται επί ποδός πολέμου.  
Ο Sisi προέτρεψε την αεροπορία της Αιγύπτου να είναι πλήρως προετοιμασμένη για την εκτέλεση οποιασδήποτε αποστολής με στόχο την προστασία της χώρας, είτε εντός είτε εκτός των συνόρων, σε μια περίοδο πιθανής αιγυπτιακής στρατιωτικής επέμβασης εντός της Λιβύης υπέρ των δυνάμεων του στρατάρχη Khalifa Haftar.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του στους επικεφαλής της αεροπορικής βάσης για την αποτελεσματικότητα των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Sisi επιθυμεί να ανακόψει τη στρατιωτική πρόοδο του GNA του πρωθυπουργού Fayez Sarraj που στηρίζεται από την Τουρκία.
Το Σάββατο (20/6/2020) ο Sisi τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν επιδιώκει να παρέμβει στη Λιβύη και γενικά τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης, αλλά πρόσθεσε ότι «η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική».
«Εάν ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να διασχίσουν την πρώτη γραμμή Σύρτη - Τζούφρα, αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε ενώπιον κοινού που περιελάμβανε μερικούς  Λίβυους ηγέτες.
Η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στη βάση κοντά στα σύνορα της Λιβύης έγινε ανάμεσα σε στρατιωτικά αεροσκάφη πιθανότατα ως «επίδειξη δύναμης» στην Τρίπολη.
Ο Sisi τόνισε ότι «ο αιγυπτιακός στρατός είναι έτοιμος να εκτελέσει οποιοδήποτε έργο εδώ ή οπουδήποτε εάν είναι απαραίτητο».
«Εάν ο λαός της Λιβύης μέσω εσάς μας ζητήσει να παρέμβουμε, αυτό θα σήμαινε στον κόσμο ότι η Αίγυπτος και η Λιβύη είναι χώρες φιλικές με κοινά συμφέροντα», σημείωσε απευθυνόμενους στους Λίβυους φυλάρχους, που βρίσκονταν στη βάση.
 
Με στήριξη από ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Αμέσως μετά από τις δηλώσεις Sisi για τη Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έτρεξαν να εκφράσουν την υποστήριξη τους στην Αίγυπτο.
"Η Σαουδική Αραβία συντάσσεται και υποστηρίζει την Αίγυπτο στο δικαίωμα υπεράσπισης των συνόρων και του λαού της”, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωση του.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στις ενέργειες της Αιγύπτου για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας.
Αλλά και το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε και αυτό την υποστήριξη του στις δηλώσεις Σίσι, υπογραμμίζοντας ότι η Αίγυπτος έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τα δυτικά της σύνορα από την τρομοκρατία.
Μάλιστα το Βασίλειο καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί στην έκκληση του Αιγύπτιου προέδρου για ενέργειες που θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική λύση που θα διασφαλίσει την ασφάλεια στην επικράτεια της Λιβύης.  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης