Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Global Times: Η Κίνα ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο - Aμφισβητεί την κυριαρχία των ΗΠΑ

Global Times: Η Κίνα ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο - Aμφισβητεί την κυριαρχία των ΗΠΑ
Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος τείνει να διαμορφωθεί ως παγκόσμια κατάσταση, καθώς η Κίνα αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των ΗΠΑ
Η αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει ενταθεί μεσούσης της πανδημίας και μία νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να είναι αρκετά πιθανή.
Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος τείνει να διαμορφωθεί ως παγκόσμια κατάσταση, καθώς η Κίνα αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των ΗΠΑ. 
Η πιθανότητα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης θα μπορούσε να είναι μία μελλοντική πραγματικότητα κάτι, που αντιλαμβάνεται τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Πεκίνο.
Μόλις μία ημέρα μετά την αναγγελία της ενίσχυσης της αμερικανικής δραστηριότητας βομβαρδιστικών μεγάλων αποστάσεων στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, οι Global Times ανέφεραν ότι οι Κινέζοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προέτρεψαν το Πεκίνο να επεκτείνει το πυρηνικό οπλοστάσιό του ως μέτρο για την ανάσχεση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.
Ο αρχισυντάκτης της Global Times, Hu Xijin, δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να αυξήσει αμέσως τα αποθέματα πυρηνικών κεφαλών σε 1.000 και να επικεντρωθεί στην προετοιμασία 100 βαλλιστικών πυραύλων DF-41.
Κάθε DF-41 μπορεί να φέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο και πλήξει τις ΗΠΑ ή τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Song Zhongping, κορυφαίος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στην Κίνα, δήλωσε στους Global Times ότι οι φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον στην περιοχή του Ειρηνικού «απειλούν την Κίνα σε όλους τους τομείς».
Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν πλέον τα πυρηνικά όπλα ως μέσο αποτροπής, καθώς τα αναπτύσσει στο πεδίο της μάχης, προσθέτοντας πως η Κίνα πρέπει να αυξήσει το οπλοστάσιό της για να αντιμετωπίσει αυτήν την εξελισσόμενη απειλή.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Hua Chunying ρωτήθηκε εάν η Κίνα θα παράγει περισσότερες πυρηνικές κεφαλές και DF-41.
Απάντησε λέγοντας ότι οι χώρες θα έπρεπε να έχουν δώσει προτεραιότητα στην ευθύνη και την υποχρέωση μείωσης των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Η Chunying είπε ότι η Κίνα λειτουργεί βάσει του κανόνα «να μην τα χρησιμοποιεί πρώτη» όταν πρόκειται για πυρηνικά όπλα.
«Η Κίνα θεωρεί τα πυρηνικά όπλα μόνο ως μέσο στρατηγικής αποτροπής, αλλά κάθε αποτροπή πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να σταματήσει μία στρατιωτική επίθεση εναντίον της Κίνας», ανέφεραν οι αναλυτές στους Times.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας  Wei Dongxu δήλωσε στους Times ότι η ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου  θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αποτροπής ενάντια στις «απερίσκεπτα μέτρα από μεγάλες δυνάμεις».
Ισχυρίστηκε ότι η Κίνα πρέπει να ασκήσει το δικαίωμά της ως μεγάλη δύναμη να διαθέτει «δυνατότητες πυρηνικής αποτροπής κατάλληλες για τη θέση και τα στρατηγικά της συμφέροντα».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο που το Πεντάγωνο έχει αυξήσει απλώς τις κινήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας  γύρω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας  καθώς και τις αναγνωριστικές πτήσεις ενώ αποδίδει το ξέσπασμα της πανδημίας σε εργαστήριο στην πόλη Wuhan.
Η ρητορική του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην έρχεται επίσης πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020 όπου η κυβέρνησή του προσπαθεί να μετατοπίσει τον θυμό μιας οικονομικής κατάρρευσης και των θανάτων 75.000 Αμερικανών στο Πεκίνο.
Αυτό θα δημιουργήσει αναμφίβολα περισσότερες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης