Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πολεμικές ιαχές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν - Trump: Εάν μας πλήξουν θα χτυπήσουμε 52 στόχους - Rouhani: Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος

Πολεμικές ιαχές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν - Trump: Εάν μας πλήξουν θα χτυπήσουμε 52 στόχους - Rouhani: Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος
Ο Trump πάντως ανέφερε ότι οι αμερικανοί έχουν κλειδώσει 52 στόχους στο Ιράν και θα απαντήσουν άμεσα, βίαια και δυσανάλογα εάν προκληθούν από τους Ιρανούς.
(upd9) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, καθώς η δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Qassem Soleimani αποτέλεσε το έναυσμα για μία σειρά σοβαρών γεγονότων που ακολούθησαν. 
Πέραν της πολεμικής ρητορικής για επικείμενα χτυπήματα της μίας πλευράς στην άλλη, ήδη καταγράφονται το ψήφισμα του Ιρακινού Κοινοβουλίου που ζητά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας και η αποδέσμευση του Ιράν από την πυρηνική συμφωνία του 2015.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο συνεχίστηκαν και χθες Κυριακή (5/1) οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ, αν και με μικρότερη ένταση.

Σε διπλωματικό επίπεδο η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει κάποιους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς ενώ η Βαγδάτη έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα προηγήθηκαν χρονικά των νέων απειλών του Αμερικανού προέδρου Trump περί δυσανάλογης απάντησης στο Ιράν, εάν πλήξει αμερικανικούς στόχους.
Ο Trump πάντως ανέφερε ότι οι Aμερικανοί έχουν "εγκλωβίσει" 52 στόχους στο Ιράν και θα απαντήσουν άμεσα, βίαια και δυσανάλογα εάν προκληθούν από τους Ιρανούς.
Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα πυρά του και κατά του Ιράκ, απειλώντας το με κυρώσεις που δεν θα έχουν ξαναδεί, εάν επιμείνουν στην απόφαση τους να φύγουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την χώρα.
«Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος», τονίζει ο πρόεδρος του Ιράν H. Rouhani σε μήνυμά του στο Twitter απαντώντας στις πολεμικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ D.  Trump ο οποίος απείλησε το Σάββατο να πλήξει 52 ιρανικούς στόχους.
«Αυτοί που αναφέρουν τον αριθμό 52 θα πρέπει επίσης να θυμούνται τον αριθμό 290. # IR655», γράφει ο Rouhani αναφερόμενος στην τραγωδία με το Airbus της πτήσης 655 της Iran Air που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1988 από αμερικανικό πλοίο πάνω από τον Κόλπο και στοίχισε τη ζωή 290 ανθρώπων.
Τριάντα και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτή η καταστροφή, για την οποία το Ιράν περιμένει ακόμη μια επίσημη συγνώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη του Ιράν, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ομηρεία 52 διπλωματών τους επί 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης το 1979.

Trump: Δυσανάλογη και σφοδρή απάντηση εάν οι ιρανοί πλήξουν αμερικανικούς στόχους 

Σε έντονο ύφος ήταν το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στο twitter για το Ιράν και την πυρηνική συμφωνία.
«Το Ιράν δεν πρόκειται ποτέ να έχει πυρηνικό όπλο» αναφέρει ο Trump.

Image

Νωρίτερα, ο Trump κάλεσε την Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem  Soleimani γιατί η αμερικανική απάντηση θα είναι δυσανάλογη, όπως είπε.
«Μας επιτίθενται, και εμείς ανταποδίδουμε. Αν επιτεθούν ξανά, κάτι που τους συνιστούμε να μην κάνουν, θα τους χτυπήσουμε πιο σκληρά από ό, τι θα έχουν προηγουμένως χτυπήσει!»
«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο.
Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται», συνέχισε ο Tump απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας αυτή τη φορά.
Image

Οι 52 στόχοι

Εξάλλου στις 5 Ιανουαρίου 2020 οTrump έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού.

Ο αμερικανικός στρατός, συμπληρώνει ο Trump,  έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και κάποιοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό».
Όπως τονίζει, «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.
Υπογραμμίζει μάλιστα πως «οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές».
Image

Σε άλλη ανάρτησή του ο Trump αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2 τρισ. δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό και προειδοποιεί το Ιράν ότι εάν επιτεθεί σε αμερικανική βάση ή σε οποιονδήποτε Αμερικανό, θα στείλει μερικά από αυτόν τον «ολοκαίνουργιο υπέροχο εξοπλισμό, χωρίς κανέναν δισταγμό».
«Αν επιτεθούν ξανά, κάτι που τους συνιστούμε να μην κάνουν, θα τους χτυπήσουμε πιο σκληρά», γράφει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Image
Image

Pompeo: Κάθε στόχος που πιθανώς πλήξουμε στο Ιράν θα είναι νόμιμος και όχι εκτός Διεθνούς Δικαίου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα σεβασθούν «το διεθνές δίκαιο», μετά τις απειλές που διατύπωσε ο Trump ότι έχουν κλειδωθεί 52 ιρανικοί στόχοι, ανάμεσά τους και ιστορικής αξίας τόποι, προκαλώντας κατακραυγή.
«Θα δράσουμε στο πλαίσιο του νόμου», δήλωσε στο δίκτυο ABC ο Pompeo όταν ερωτήθηκε για το γεγονός ότι το ίδιο το Πεντάγωνο αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας των πολιτισμικών αγαθών.
«Ο πρόεδρος Trump δεν είπε ότι θα επιτεθεί σε κάποιο τόπο πολιτισμικής αξίας-διαβάστε τι είπε», είχε δηλώσει προηγουμένως στο Fox News ο Pompeo.
«Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε στόχος που πιθανόν να πλήξουμε θα είναι νόμιμος στόχος και στόχος επιλεγμένος για συγκεκριμένη αποστολή, την προστασία και την υπεράσπιση των Αμερικανών», είπε ο Pompeo.
Ωστόσο, ο Trump προειδοποίησε μέσω του Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους, περιλαμβανομένων ορισμένων που είναι σημαντικοί για τον ιρανικό πολιτισμό».

Ιράν: Ο Trump είναι τρομοκράτης με κοστούμι, θα του μάθουμε ιστορία - Αποχωρούμε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ιράν, που κάλεσε τον Ελβετό πρεσβευτή, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις εχθρικές δηλώσεις του Trump.
Εξάλλου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την  Κυριακή (5/1/2019) τον Trump, ότι «η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου».
«Έχοντας παραβιάσει κατάφωρα το (διεθνές) δίκαιο» με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού στο Ιράκ την Παρασκευή (3/1/2020), ο Trump «συνεχίζει να απειλεί με νέες παραβιάσεις (...) των δεσμευτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου», γράφει ο Mohammad Javad Zarif στον λογαριασμό του στο Twitter.
Aπό την πλευρά του, ο ιρανικός στρατός αντέδρασε στην τελευταία πρόκληση του Trump εκφράζοντας αμφιβολίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το «θάρρος» να χτυπήσουν το Ιράν.
«Λένε αυτά τα πράγματα για να εκτρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την απάνθρωπη και αδικαιολόγητη πράξη τους», δήλωσε ο υποστράτηγος Moussavi αρχηγός του ιρανικού στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, αναφερόμενος στη δολοφονία του στρατηγού Soleimani.
«Αλλά αμφιβάλλω ότι έχουν το θάρρος», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών του Ιράν Mohammad Javad Azari-Jahromi δήλωσε ότι ο Trump είναι «τρομοκράτης με κοστούμι», σε μήνυμά του στο Twitter.
«Όπως το Ισλαμικό Κράτος, όπως ο Hitler, όλοι μισούν τους πολιτισμούς.
Ο Trump είναι τρομοκράτης που φορά κοστούμι. Θα μάθει την ιστορία πολύ σύντομα ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να νικήσει το "Μεγάλο Ιρανικό Έθνος και Πολιτισμό», έγραψε ο Jahromi.
Την ίδια ώρα το Ιράν ανακοίνωνε την αποδέσμευσή του από την πυρηνική συμφωνία  του 2015 (JPCOA) που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις ανακοίνωσε απόψε το Ιράν.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».
Το κανάλι επικαλέστηκε δηλώσεις ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος είπε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες.
Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.
Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.
Η υπαναχώρησή του από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του είναι αναστρέψιμη.
Θα επανέλθει σε αυτές εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα, πρόσθεσε η τηλεόραση.

O διάδοχος του Soleimani δεσμεύεται να διώξει τις ΗΠΑ από τον Περσικό Κόλπο

Να διώξει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τον Περσικό Κόλπο, δεσμεύθηκε ο Esmail Ghaani, διάδοχος του Soleimani στην ηγεσία της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.
«Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξε ο μάρτυρας Soleimani με την ίδια ισχύ.
Στόχος είναι να απομακρυνθούν οι δυνάμεις των Αμερικανών από την περιοχή», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πριν την κηδεία του Soleimani στην Τεχεράνη.

Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ για την κρίση ΗΠΑ – Ιράν

Έκτακτη συνεδρίαση θα έχουν σήμερα Δευτέρα 6 Ιανουαρίου του 2020 οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με κύριο αντικείμενο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
«Ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg αποφάσισε να οργανώσει αυτή τη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αφού συζήτησε το θέμα με τους συμμάχους» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Δύσκολα θα κλείσει το στενό του Hormuz το Ιράν σε αντίποινα - Θα υπάρξουν αψιμαχίες

Ένα πέρασμα κρίσιμο για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία ήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο, μετά από μια δραματική κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων μετά την στοχευμένη δολοφονία κορυφαίου ιρανού στρατηγού.
Ο θάνατος του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Qassem Soleimani στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έχει επιδείξει ήδη έντονες εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, με πολλούς επενδυτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι μια διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.
Οι αναλυτές του ομίλου Eurasia προέβλεψαν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα του θανάτου του Soleimani θα είναι ένας «κύκλος κλιμάκωσης» με κινήσεις δράσης-αντίδρασης, «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» στη Μέση Ανατολή, πριν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης οδηγήσουν τελικά σε ύφεση τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Ωστόσο, καθώς οι εντάσεις έχουν μόλις ξεκινήσει να ανεβάζουν τους τόνους, οι αναλυτές της συμβουλευτικής επιτροπής πολιτικού κινδύνου δήλωσαν ότι αναμένουν πως το Ιράν θα παρενοχλεί την εμπορική ναυτιλία στον Κόλπο – ενώ η ναυτική συγκοινωνία στο Στενό του Hormuz θα διακόπτεται προσωρινά με ναυτικά ασκήσεις.
Ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν, το Στενό του Hormuz είναι μια στενή αλλά στρατηγικά σημαντική πλωτή οδός που συνδέει τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή με τις αγορές τους σε όλο τον κόσμο.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) έχει περιγράψει το Στενό του Hormuz ως το πιο σημαντικό πέρασμα στον κόσμο και ως τέτοιο, ορίζει  ένα σημείο πέρασμα, ή ένα στενό κανάλι κατά μήκος ευρέως χρησιμοποιούμενων παγκόσμιων θαλάσσιων διαδρομών που είναι κρίσιμες για την ενεργειακή ασφάλεια.
Το Στενό του Hormuz ήταν το επίκεντρο των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν τον Μάιο και τον Ιούνιο το 2018, όταν έξι πετρελαιοφόρα και ένα αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο δέχθηκαν επίθεση.

Ενεργειακή ασφάλεια στον Κόλπο

Το 2018, η ημερήσια ροή πετρελαίου στο στενό - που είναι μόλις 21 μίλια στο πιο του στενό σημείο - υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αυτό ισοδυναμεί με το 21% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.
Ωστόσο, το κλείσιμο του Στενού, μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο Samir Madani, συνιδρυτής της εταιρίας δορυφορικής παρακολούθησης την ναυτιλιακής κίνησης TankerTrackers.com, δήλωσε σήμερα στο SBC ότι η ναυτιλιακή ροή μέσω του στενού Hormuz είχε αλλάξει ελάχιστα μετά τη δολοφονία του Soleimani.
Τόνισε ότι η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από την περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Και, «ως αποτέλεσμα αυτού, η σχέση μεταξύ του Ιράν και της Κίνας πρέπει να διατηρηθεί».
«Έτσι, δεν πρόκειται να κλείσουν τα στενά σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Madani.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΙΑ, το 76% του αργού πετρελαίου παραγώγων του, μεταφέρθηκαν στις αγορές της Ασίας το 2018.
Οι χώρες της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης θεωρούνταν οι μεγαλύτεροι προορισμοί αργού πετρελαίου που διέρχονται από το Στενό της Hormuz στην Ασία κατά την ίδια χρονική περίοδο, αντιπροσωπεύοντας το 65% του συνόλου του αργού πετρελαίου Hormuz και των ροών συμπυκνωμάτων.
Ο κ. Madani δήλωσε ότι, ενώ «μπορεί να υπάρξουν αψιμαχίες» στο Στενό κατά τις προσεχείς εβδομάδες, δεν θα ήταν «προς το συμφέρον κανενός» να αποκοπεί τελείως το κανάλι.
Το Ιράν δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος έκανε ένα "σοβαρό λάθος" δίνοντας τη διαταγή να σκοτώσει το Σολέμινι, με τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Ali Khamenei να δεσμεύεται να δώσει «σοβαρή εκδίκηση» στους υπεύθυνους.
Ο πρόεδρος Donald Trump προειδοποίησε από το Ιράν ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν αν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τεχεράνης επιτέθηκαν σε οποιοδήποτε αμερικανικό πρόσωπο ή στόχο μετά τη δολοφονία του Soleimani, προτού προσθέσει ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να το πράξει "ίσως με δυσανάλογο τρόπο".



Υπάρχει νικητής από την κρίση ΗΠΑ – Ιράν, ο ISIS

Τη θέση ότι ο ISIS είναι ο νικητής από την κρίση ΗΠΑ – Ιράν διατυπώνουν αναλυτές τη στιγμή που πραγματικά φλέγεται η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani από τις ΗΠΑ και η απόφαση του Ιράκ να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος του θέτει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
Μετά τη δολοφονία του Soleimani από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ για να αντιμετωπίσει τον ISIS, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις περισσότερες επιχειρήσεις του κατά του ISIS που πριν μερικά χρόνια έλεγχε μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.
Σημειώνεται ότι παρά την εχθρότητα τους, ΗΠΑ και Ιράν είχαν πολεμήσει αποτελεσματικά τον ISIS.
«Υπάρχει νικητής εδώ, και ο νικητής είναι ο ISIS» υποστηρίζει μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC ο επικεφαλής της IHS Markit, Dan Yergin.
«Αυτός ο απίθανος συνασπισμός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν είναι που οδήγησε τον ISIS να οπισθοχωρήσει.
Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων είναι μια καλή είδηση τόσο για το Ιράν όσο και για τον  ISIS.
Ο ISIS που φαινόταν να υποχωρεί, τώρα βλέπει μια ευκαιρία μπροστά του» υποστηρίζει ο επικεφαλής της IHS Markit, αναφερόμενος στην απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφος του.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόφαση αυτή του Ιράκ προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Η δολοφονία αυτή ήταν μια τόσο μεγάλη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ – έγινε μονομερώς χωρίς τη συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης – που οι Ιρακινοί πολιτικοί θα υποστούν τεράστια πολιτική πίεση για να απομακρύνουν τις αμερικανικές δυνάμεις» τονίζει ο Ilan Goldenberg, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια στην Ουάσινγκτον, ο οποίος επισημαίνει πως πράγματι παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το κατά πόσο θα μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.
«Το ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο τώρα έχει περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο, δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Μια χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ θα συνιστούσε πραγματικούς κινδύνους» λέει ο Goldenberg, αναφέροντας πως μεταξύ άλλων θα πληγούν οι προσπάθειες για την εξουδετέρωση του  ISIS.
«Η αποστολή για την αντιμετώπιση του ISIS παραμένει πηγή ανησυχίας, και εάν οι ΗΠΑ υποχρεωθούν να φύγουν από το Ιράκ, τότε αυτή η προσπάθεια θα δεχόταν ένα σοβαρό πλήγμα.
Ο ISIS διατηρεί μια υπόγεια παρουσία και θα μπορούσε να επωφεληθεί του χάους που θα επέφερε η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ ή μια σύρραξη ΗΠΑ – Ιράν προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στο Ιράκ» τονίζει ο Goldenberg.

Το Ιράκ ζήτησε τον τερματισμό της παρουσίας ξένων δυνάμεων στο έδαφός του

Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή (5/1) απόφαση με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να ακυρώσει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα με την αιτιολογία της συνδρομής του κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.
Είχε προηγηθεί το κάλεσμα του Ιρακινού πρωθυπουργός Adel Abdul Mahdi προς το κοινοβούλιο να λάβει επειγόντως μέτρα και να τερματίσει την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Βαγδάτη για να καταγγείλει «τις παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ» μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά βάσεων φιλοϊρανικών ένοπλων πολιτοφυλακών και τον φόνο του πανίσχυρου ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani..
Στον πρεσβευτή Mathew Touler δόθηκε το μήνυμα ότι «αυτές οι παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν επιθέσεις και καταδικαστέες πράξεις που μπορούν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και αποτελούν παραβίαση κυριαρχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

Trump: Αν το Ιράκ επιμείνει να φύγουμε, θα τους επιβάλουμε κυρώσεις που δεν έχουν ξαναδεί

Σαφή και αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράκ ότι αν επιμείνει στην απόφαση του να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από την χώρα, θα επιβληθούν κυρώσεις που δεν έχουν ξαναδεί απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Αν απαιτήσουν πράγματι να φύγουμε, αν δεν το κάνουν σε πολύ φιλική βάση, θα τους επιβάλλουμε κυρώσεις που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ.
Θα κάνουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν μάλλον αδύναμες» τόνισε ο Trump.
«Έχουμε μια πάρα πολύ ακριβή αεροπορική βάση εκεί.
Κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια να οικοδομηθεί, πολύ πριν αναλάβω [την προεδρία].
Δεν θα φύγουμε αν δεν μας δώσουν τα λεφτά μας πίσω γι’ αυτήν» υποστήριξε ο Trump ενώ και το State Department εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ιράν να «αναθεωρήσει» τη απόφαση αυτή και τη στάση της.
«Ενώ περιμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη νομική φύση και τις επιπτώσεις της (...) απόφασης αυτής, προτρέπουμε σθεναρά τους ιρακινούς ηγέτες να επανεξετάσουν τη σημασία της συνεχιζόμενης σχέσης των δύο χωρών στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας και της συνεχιζόμενης παρουσίας του παγκόσμιου συνασπισμού για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος.
Πιστεύουμε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον των ΗΠΑ και του Ιράκ να συνεχίσουν να μάχονται εναντίον του ΙΚ μαζί» ανέφερε η εκπρόσωπος του State Department, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Trump παραμένει προσηλωμένη στον στόχο το Ιράκ να είναι «κυρίαρχο», «σταθερό» και «να ευημερεί».

Χιλιάδες Ιρανοί στην κηδεία του Soleimani – Μαύρες ημέρες θα φέρει στις ΗΠΑ ο θάνατος του

Παράφρονα Trump μην πιστεύεις ότι όλα τελείωσαν τώρα που ο πατέρας μου έγινε μάρτυρας είπε η κόρη του Soleimani
Εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης δίνοντας το παρών στην κηδεία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani, ο οποίος σκοτώθηκε ύστερα από «χτύπημα» των  ΗΠΑ στη Βαγδάτη την περασμένη Παρασκευή.
Στην ομιλία της η κόρη του Soleimani είπε ότι ο θάνατος του θα φέρει «μαύρες ημέρες» στις ΗΠΑ.
«Παράφρονα Trump, μην πιστεύεις ότι έχουν τελειώσει όλα τώρα που ο πατέρας μου έγινε μάρτυρας» ανέφερε η Zeinab Soleimani στην ομιλία της, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Το Ιράν έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για το θάνατο του Qassem Soleimani, ο οποίος υπήρξε ο «αρχιτέκτονας» της ιρανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με το Reuters, το μέγεθος του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη σήμερα μπορούσε να συγκριθεί με αυτό που πλημμύρισε τους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας το 1989 για την κηδεία του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Ayatollah Ruhollah Khomeini.
Κρατώντας πορτρέτα του Soleimani, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί πολύ πριν τις 08:00 (06:30 ώρα Ελλάδας) γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου αργότερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei ηγήθηκε της προσευχής για τον εκλιπόντα στρατηγό.
Το τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το πανεπιστήμιο, αλλά και όσοι Ιρανοί περπατούσαν κατά μήκος των λεωφόρων Ενγκελάμπ («Επανάσταση» στα περσικά) και Αζαντί («Ελευθερία») κρατούσαν κόκκινες σημαίες (το χρώμα του αίματος των «μαρτύρων») ή σημαίες του Ιράν, αλλά και του Λιβάνου και του Ιράκ.
Τα φέρετρα του Soleimani αλλά και του επικεφαλής της ιρακινής πολιτοφυλακής Κατάεμπ Χεζμπολάχ, του Abu Mahdi al-Muhandis που επίσης σκοτώθηκε στην επιδρομή της Παρασκευής, πέρασαν πάνω από τα κεφάλια του πλήθους, το οποίο φώναζε συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική».

Οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν από το Ιράκ – Ο Trump ζήτησε από τους Ιρακινούς 23 τρισ. δολ. για τα 44 στρατόπεδα που διαθέτουν

Το Ιράν θέλει οι αμερικανοί να φύγουν από την Μέση Ανατολή και ειδικά το Ιράκ όπου τα 44 και πλέον στρατόπεδα που διαθέτουν ελέγχουν ουσιαστικά όλη την χώρα.
Η βουλή του Ιράκ πρόσφατα ψήφισε υπέρ της απόφασης οι αμερικανοί να αποχωρήσουν από το Ιράκ.
Όμως οι αμερικανοί δεν θέλουν να φύγουν από την περιοχή για τους εξής βασικούς λόγους
1)Θα χάσουν τον έλεγχο του πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή
2)Οι πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ που είναι φιλικές προς το Ιράν θα εκμεταλλευτούν την αποχώρηση των αμερικανών
3)Ο κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος – βέβαια η κατάσταση στο Ιράκ και σήμερα είναι χαοτική με συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις – είναι πολύ μεγάλος.
Έτσι λοιπόν ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος βρήκε μια ωραία δικαιολογία για να μην φύγουν οι αμερικανοί από το Ιράκ.
Εάν θέλουν να φύγουμε θα πρέπει να μας πληρώσουν για ότι έχουμε δαπανήσει στο Ιράκ και ειδικά τα 44 και πλέον στρατόπεδα που διαθέτουμε για να προστατεύουν την χώρα.
Ποιο είναι το κόστος αυτών των στρατοπέδων σε αυτά τα 20 χρόνια που βρίσκονται οι αμερικανοί στο Ιράκ;
Περίπου 23 τρισεκ. δολάρια ποσό που δεν έχουν να διαθέσουν οι Ιρακινοί.
Ο Trump κατέστησε σαφές ότι δεν έχει κανένα συμφέρον να αποχωρήσει από το Ιράκ που είναι ένα υπαρκτό στρατιωτικό αμερικανικό στρατόπεδο στη Μέση Ανατολή για σχεδόν δύο δεκαετίες από τότε που εισέβαλαν οι ΗΠΑ αναζητώντας ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής.
Οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν εκτός αν το Ιράκ μας πληρώσει για τις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις και στρατόπεδα που υπάρχουν στο Ιράκ.
«Έχουμε μια εξαιρετικά δαπανηρή αεροπορική βάση που είναι εκεί και κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια για να χτίσει δεν θα φύγουμε εάν δεν μας πληρώσουν
Ωστόσο ο Trump προειδοποίησε ότι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράκ με "πολύ μεγάλες" κυρώσεις όπως όμοιες δεν έχουν δει ποτέ.  
Αν μας ζητήσουν να φύγουμε, αν δεν το κάνουμε σε πολύ φιλική βάση, θα τους επιβάλλουμε κυρώσεις, όπως ποτέ δεν έχουν δει, οι κυρώσεις κατά του Ιράν θα φαίνονται λίγες.
Ο Trump τόνισε ότι το Ιράν συνεχίζει να είναι στόχος και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν κλειδώσει 52 σημεία στο Ιράν πολλά από αυτά είναι πολιτιστικά κέντρα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αμερικανοί προσπάθησαν να ακυρώσουν την ψηφοφορία στο Ιράκ που ζήτησε να φύγουν οι αμερικανοί.
Οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι εάν αποχωρήσει ο αμερικανικός στρατός από το Ιράκ «θα ήταν ενοχλητικό για εμάς, αλλά θα ήταν καταστροφικό για το Ιράκ», προσθέτοντας ότι «το Ιράκ έλαβε μια βραχυπρόθεσμη απόφαση που θα έχει καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα και την ασφάλειά της»
Ένας υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματούχος είπε ότι πολλοί Κούρδοι και Σουνίτες βουλευτές, οι οποίοι τείνουν να υποστηρίζουν περισσότερο την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα και αποφάσισε να φύγουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ.
Αυτή είναι μια προσωρινή νίκη για τα κόμματα τα οποία είναι υπέρ του Ιράν", δήλωσε ο αξιωματούχος αλλά είναι επίσης σαφές ότι οι Σουνίτες και οι Κούρδοι που δεν ψήφισαν όπως και κάποιοι ιρακινοί Σιίτες έχουν ταχθεί υπέρ των αμερικανών.

Τα στρατόπεδα των ΗΠΑ στο Ιράκ

    Camp Abu Naji / FOB Garry Owen (Al Amarah)
    Camp Adder also known as Tallil Air Base and Ali Air Base located in Nasiriyah
    Camp Al Adala / Camp Justice / Camp Bonzai (Kadhamiyah / Baghdad)
    Camp Al Amal / Camp Hope (Baghdad)
    Camp Al Asad (Al Asad Air Base)
    Camp Al-Hurya Al-Awal / Camp Freedom I / Camp Warhorse (Baqubah Air Field)
    Camp Al-Hurya Al-Thani (Green Zone)
    Camp Al-Isdehar (Al Salam)
    Camp Al-Istiglal (Baghdad Air Base)
    Camp Al-Khalis (Rock City F.O.B.)
    Camp Al-Nasr (Abu Ghurayb)
    Camp Al Qa'im (Al Qa'im train station, Al Anbar)
    Camp Al-Saqr (Rasheed Air Base)
    Camp Al-Sharaf / Camp Honor (Green Zone)
    Camp Al-Tadamum (Adhamiyah / Baghdad)
    Camp Al-Tahreer (Abu Ghurayb)
    Camp Al-Tawheed Al-Awal (Al Sijood)
    Camp Al-Tawheef Al-Thani (Al Sijood)
    Camp Al Watani (Green Zone)
    Camp Anaconda (Balad Air Base)
    Camp Anah / COP Anah
    Camp Andaluz (Kufa)
    Camp Anderson (Diwaniyah)
    Camp Apache / Camp Gunner Main
    Camp Arkansas (Al Salam)
    Camp Arrow (Ad Dawr)
    Camp Ashraf, also known as Camp New Iraq, located near Khalis
    Camp Avalanche (Abu Ghurayb)
    Camp Babylon
    Camp Baharia (Fallujah)
    Camp Balad (Bala Air Base)
    Camp Basilone (Qalat Sikar Air Base)
    Camp Basrah
    Camp Bastard / Camp Ellis (near Haqlaniyah / Barwanah ?)
    Camp Black Jack
    Camp Blackjack (Abu Ghurayb)
    Camp Blue Diamond (Ar Ramadi)
    Camp Bonzai (Kadhamiyah / Baghdad)
    Camp Boom (Baqubah)
    Camp Brassfield Mora (Samarra)
    Camp Bristol (BIAP)
    Camp Bucca, located near Umm Qasr
    Camp Buffalo (Tikrit)
    Camp Bulldog (Baghdad)
    Camp Bushmaster (Najaf)
    Camp Bushwaker
    Camp Buzz
    Camp Caldwell (Kirkush)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης