Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

CNBC: Η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας σκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής του NATO

CNBC: Η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας σκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής του NATO
Η Άγκυρα παρά τις πιέσεις απέκτησε και αναπτύσσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400
Στα προβλήματα που δημιουργεί η συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο και φυσικά η αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, στη Σύνοδο Κορυφής του NATO που ξεκινά την Τρίτη 3/12 στο Λονδίνο, αναφέρεται εκτενής ανάλυση του αμερικανικού δικτύου CNBC.
Η Άγκυρα αρχικά βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονες επικρίσεις από τα μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της συμφωνίας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Κρεμλίνο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Τουρκίας μοιάζει να έχει αποτρέψει τις πιθανές κυρώσεις από τότε που δέχτηκε την παράδοση του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400, και ο ίδιος ο πρόεδρος Donald Trump συμμερίστηκε την απόφαση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Τον περασμένο μήνα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον με φαινομενικά καμία πρόοδο στο θέμα των S-400.
Νωρίτερα φέτος, ο Trump είχε δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει την Τουρκία για την αγορά του S-400, μία κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της από το πρόγραμμα του NATO για τα αεροσκάφη F-35
«Δεν κατηγορώ την Τουρκία επειδή υπάρχουν πολλές περιστάσεις και πολλά ... προβλήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama», είχε δηλώσει ο Trump τον Ιούλιο 2019 και είχε προσθέσει «αυτή η κίνηση από την εποχή της διοίκησης του Obama, η οποία ήταν καταστροφική».
Ο Trump δεν είχε εξετάσει τότε εάν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις επιχειρηματικές συναλλαγές με το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο των ΗΠΑ (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act ή CAATSA), ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2017, η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος πυραύλων.
Στις προσπάθειες αποτροπής της Τουρκίας από την αγορά του S-400, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε το 2013 και το 2017 την αγορά του συστήματος πυραύλων Patriot της αμερικανικής Raytheon.
Η Άγκυρα δεν αγόρασε τους Patriot επειδή οι ΗΠΑ (και τις δύο φορές) αρνήθηκαν να μεταφέρουν την τεχνολογία των ευαίσθητων πυραύλων του συστήματος.
«Υπάρχει περιθώριο για την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι.
Ξέρουν ότι για γίνει αυτό πρέπει είτε να καταστρέψουν, να επιστρέψουν, είτε να απαλλαγούν με κάποιο τρόπο από το S-400.
Ταυτόχρονα, ασφαλώς δεν έχουμε κλείσει την πόρτα για την ικανότητά τους να αποκτήσουν τους  Patriot, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αεροπορικής άμυνας», εξήγησε ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε για την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Ο υπάλληλος δήλωσε επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή κυρώσεων υπό το CAATSA "δεν είναι συνταγογραφούμενο ή απόλυτο".
"Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ως προς το πού θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις και το εύρος και το βάθος των κυρώσεων στην Τουρκία", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Επιπλέον, η Μόσχα ελπίζει να εξασφαλίσει άλλη συμφωνία με την Άγκυρα για περισσότερα συστήματα πυραύλων S-400 το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
"Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ίδια την Τουρκία ως πολιτικό πύραυλο που στοχεύει στην καρδιά της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ.
Το όλο επεισόδιο έχει προκαλέσει τεράστια αμηχανία », υποστηρίζει ο Thomas Karako, διευθυντής του προγράμματος πυραυλικής άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
"Παρά τη σκληρή συζήτηση για τις κυρώσεις CAATSA για την αγορά του S-400, δεν έχουν ακόμη επιβληθεί, πέντε μήνες μετά την παράδοση.
Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του τι λέει ο Λευκός Οίκος και τι κάνει ", πρόσθεσε.
Και ενώ η κυβέρνηση Trump δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, το υπουργείο Εξωτερικών έχει επαναλάβει γιατί οι σύμμαχοι δεν πρέπει να αγοράζουν όπλα από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.
«Σίγουρα θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι εταίροι μας καταλαβαίνουν τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν αν κοιτάξουν αλλού, ιδιαίτερα στους αντιπάλους που βρίσκονται, οι οποίοι ενδεχομένως προσφέρουν κάτι που έχει υπογεγραμμένο χαρακτήρα ή μπορεί να τους εκθέσει σε κίνδυνο εκμετάλλευσης ή κλοπής της αμυντικής τους τεχνολογίας », δήλωσε ο Clarke Cooper, βοηθός γραμματέας πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και προσέθεσε «δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την αμυντική τεχνολογία μας και δεν θέλουμε να θέσουμε και τους εταίρους μας σε κίνδυνο».

Η περίπλοκη πολεμική συνεργασία Τουρκίας και Κρεμλίνου

Το 2017, η Άγκυρα υπέγραψε μια συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμύρια δολαρίων με το Κρεμλίνο για το S-400 παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ ότι η αγορά του συστήματος θα είχε πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.
Οι S-400, ο διάδοχος των συστημάτων πυραύλων S-200 και S-300, έκανε το ντεμπούτο του το 2007.
Σε σύγκριση με τα αμερικανικά συστήματα, το ρωσικό S-400 πιστεύεται ότι είναι ικανό να εμπλακεί σε ένα ευρύτερο φάσμα στόχων, σε μεγαλύτερες περιοχές και εναντίον πολλαπλών απειλών ταυτόχρονα.
Όλη την εποχή εκείνη, η Τουρκία έγινε οικονομικός και κατασκευαστικός εταίρος στο αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin, το πιο προηγμένο μαχητικό στον κόσμο.
Τον Οκτώβριο 2019 το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποχωρεί από το εν λόγω κολοσσιαίο πρόγραμμα.
Μετά την αναγκαστική έξοδο της χώρας από το πολυεθνικό πρόγραμμα όπλων, ο Erdogan συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και παρακολούθησε μια ετήσια ρωσική αεροπορική επίδειξη στη Μόσχα.
Μετά την επίσκεψη του Αυγούστου, ο Erdogan εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά αεροσκαφών Su-35 του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης