Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stoltenberg (NATO): Ζούμε σε έναν απρόβλεπτο κόσμο - Οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν

Stoltenberg (NATO): Ζούμε σε έναν απρόβλεπτο κόσμο - Οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι με βάση του νέους κανόνες η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταβάλουν σχεδόν τα ίδια ποσά για τον αμυντικό προϋπολογισμό
Τη θέση ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις αμυντικές τους δυνατότητες, διατύπωσε σήμερα (28/11) ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Jens Stoltenberg, στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «τα μέλη του Οργανισμού πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στις αμυντικές τους δυνατότητες, από τη στιγμή που ζούμε σε έναν όλο και περισσότερο απρόβλεπτο κόσμο».
Παράλληλα, ο κ. Soltenberg τόνισε ότι «οι σύμμαχοι σταμάτησαν τις περικοπές των αμυντικών δαπανών, οι οποίες ξεκίνησαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», ενώ πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη και ο Καναδάς έχουν συμβάλει στην αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 100 δισ. δολ. από το 2016 μέχρι σήμερα».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι χώρες που έχουν φτάσει τον στόχο δαπανών στο 2% του ΑΕΠ τους έχουν αυξηθεί», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «η πλειψηφία των κρατών-μελών προτίθεται να έχει ολοκληρώσει αυτόν τον στόχο μέχρι το 2024».
«Σύμφωνα με τους νέους κανόνες για τον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταβάλουν σχεδόν τα ίδια ποσά, γεγονός που σημαίνει ότι οι δαπάνε της Γερμανίας θα αυξηθούν και οι δαπάνες των Ηνωμένων Πολιτειών θα μειωθούν», υπογράμμισε ο Jens Stoltenberg.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του για τις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο κ. Soltenberg, σύμφωνα με τις οποίες η συμμαχία του ΝΑΤΟ «είναι εγκεφαλικά νεκρή», ενώ τόνισε ότι «η συμμαχία ενδέχεται να χρειαστεί αφύπνηση».
«Η Γαλλία θα παραμείνει ένας έμπιστος και απαιτητικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Emmanuel Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης