Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Roth (υφ. Εξωτερικών Γερμανίας): Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια

Roth (υφ. Εξωτερικών Γερμανίας): Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια
Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει κενό στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών
«Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα έγραψαν ιστορία με την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς» τονίζει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel online ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Michael Roth.
«Ποιος πολιτικός σε κράτος–μέλος της ΕΕ θα τολμούσε να ανακοινώσει μία διαδικασία συμφιλίωσης, αντιτιθέμενος προς σαφείς κοινωνικές αντιστάσεις, έχοντας προηγουμένως αυτή η διαδικασία αντιμετωπιστεί με περιφρόνηση επί 28 χρόνια;» διερωτήθηκε ο Roth.
Ο Γερμανός υφυπουργός, αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρώπης στα Βαλκάνια, προειδοποιεί ότι «οφείλουμε να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα επίκαιρα μηνύματα συναγερμού και να αναπτύξουμε εντονότερη δραστηριότητα. Παρά την όλη κριτική που της ασκείται, η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο σημείο ειρήνης και σταθερότητας του κόσμου.
Αλλά τα δικά μας προβλήματα, παρεμποδίζουν μερικές φορές την εστίαση μας στους μη άμεσους γείτονές μας.
Αυτό είναι εξοργιστικό, διότι ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, βρισκόμασταν στο χείλος της αβύσσου».
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Αλβανία τονίζει ότι «oι διαμαρτυρίες αποτελούν κάτι το αυτονόητο σε μία ζωντανή δημοκρατία.
Αλλά η βία και το μίσος, το μποϋκοτάζ στις εκλογές, η αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το κοινοβούλιο είναι απολύτως απαράδεκτα φαινόμενα.
Υποβάλλεται η υποψία ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πλέον κανένα σοβαρό ενδιαφέρον για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ.
Η Αλβανία έχει ήδη καλύψει ένα μεγάλο διάνυσμα στο δρόμο προς την ΕΕ.
Με την πολιτική παρακώλυσης που ακολουθεί, η αντιπολίτευση διακυβεύει την θετική αποτίμηση αυτών των επιτυχιών».
Ο Γερμανός αξιωματούχος τονίζει ότι αν η ΕΕ «αφήσει κενό στα Δ. Βαλκάνια, τότε θα παρεισφρήσουν εκεί οι δυνάμεις, των οποίων τις αντιλήψεις περί κράτους δικαίου και δημοκρατίας δεν συμμεριζόμαστε: η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία».

«Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το κουτί της Πανδώρας»

«Δεν πρέπει να διατηρούμε κανενός είδους αμφιβολία για το γεγονός ότι το μέλλον των κοινωνιών στα Δ. Βαλκάνια είναι πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό.
Δεν μπορούν να υπάρξουν νέες χαράξεις συνόρων κατά μήκος των εθνοτικών περιοχών. Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το κουτί της Πανδώρας» τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης