Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Κολομβία γίνεται ο πρώτος «παγκόσμιος εταίρος» του ΝΑΤΟ στη Λατινική Αμερική

Η Κολομβία γίνεται ο πρώτος «παγκόσμιος εταίρος» του ΝΑΤΟ στη Λατινική Αμερική
Η Κολομβία θα ενταχθεί ως «παγκόσμιος εταίρος», πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι απαραίτητο να συμμετέχει σε στρατιωτική δράση, ενώ θα έχει πλήρη διαπίστευση στις Βρυξέλλες
Η Κολομβία θα ενταχθεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα στο ΝΑΤΟ και θα γίνει έτσι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής στη συμμαχία, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ (25/5/2018) ο πρόεδρος της χώρας, Juan Manuel Santos.
Η Κολομβία θα ενταχθεί ως «παγκόσμιος εταίρος», δήλωσε ο Santos, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι απαραίτητο να συμμετέχει σε στρατιωτική δράση, ενώ θα έχει πλήρη διαπίστευση στις Βρυξέλλες.
Η 29μελής συμμαχία του ΝΑΤΟ κατέληξε τον Μάιο 2017 σε συμφωνία σύμπραξης με την Κολομβία, λίγο μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, η οποία είχε χαρίσει στον Santos ένα Νόμπελ Ειρήνης.
Μεταξύ των άλλων «παγκόσμιων εταίρων» του ΝΑΤΟ είναι το Αφγανιστάν, η Αυστραλία, το Ιράκ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μογγολία, η Νέα Ζηλανδία και το Πακιστάν.
Η Κολομβία θα συνεργάζεται σε τομείς της παγκόσμιας ασφαλείας, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ασφάλεια της ναυτιλίας, η τρομοκρατία και οι διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, αναφέρεται στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ.
Η ανακοίνωση έγινε μερικές ώρες αφότου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ενέκρινε την Κολομβία ως νέο μέλος του.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης