Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Πώς το ΝΑΤΟ στηρίζει την αποικιοκρατία στον 21ο αιώνα

tags :
Strategic Culture Foundation: Πώς το ΝΑΤΟ στηρίζει την αποικιοκρατία στον 21ο αιώνα
Χώρες της Ευρώπης που έχουν αποικίες ανά την υφήλιο φροντίζουν να τις «πείσουν» να ξεχάσουν δια παντός το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας
Πέντε μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να κατέχουν αποικίες.
Αυτά τα κράτη του ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία πρόθεση να παραχωρήσουν σύντομα στις αποικίες την ανεξαρτησία τους.
Γαλλία, Βρετανία, Κάτω Χώρες, Δανία και ΗΠΑ όχι μόνο παραμένουν «πιστές» στη διατήρηση των αποικιών τους, αλλά φροντίζουν να τις συνδέσουν άμεσα με τη στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ.
Η συνεχιζόμενη παρουσία γαλλικών, βρετανικών, ολλανδικών, δανέζικων και αμερικανικών αποικιών σε όλο τον κόσμο επεκτείνει αυτό που ονομάζεται επισήμως ως «Βορειοατλαντικό Σύμφωνο» στον Νότιο Ατλαντικό, την Καραϊβική Θάλασσα, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τον Ινδικό Ωκεανό.
Αν υπήρχε ποτέ ένας οργανισμός ένοχος σαφώς παραπλανητικών διαφημιστικών πρακτικών τότε αυτός δεν είναι άλλος από το ΝΑΤΟ.
Πρόσφατες προσπάθειες για την εξασφάλιση μεγαλύτερης πολιτικής αυτονομίας στα εδάφη των «γαλλικών κτήσεων» στην Καραϊβική, δηλαδή της Γουαδελούπης, της Μαρτινίκας και της Γαλλικής Γουιάνας, τα οποία είναι βάσεις  ενός γαλλικού κέντρου εκτόξευσης στο διάστημα, βρέθηκαν αντιμέτωπες είτε με επιθετικότητα, είτε με πλήρη αδιαφορία.
Στις 26 Ιανουαρίου 1968, η έκθεση SECRET Central Intelligence Agency προειδοποίησε ότι οι Σοβιετικοί προσπαθούν να τοποθετήσουν «κέντρα παρακολούθησης» του διαστήματος στη γαλλική Γουιάνα.
Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στο Κόρου.
Το ΝΑΤΟ διέταξε την καταστολή των κινήσεων ανεξαρτησίας από τους κατοίκους της Γουιάνας για να κρατήσει το κέντρο αποκλειστικά στα χέρια της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017, υπήρξε εξέγερση με τους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το διαστημικό κέντρο, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι αγνοούσε, πλήρως, τις ανάγκες των κατοίκων της αποικίας της.
Η ανεργία των νέων, για παράδειγμα, κυμαίνεται στο 55%.
Ανάλογες κινήσεις έχει πραγματοποιήσει και η Βρετανία, αναφορικά με την προσπάθεια κατάκτησης περισσότερης ανεξαρτησίας στις δικές της αποικίες: Νησιά
Cayman Islands, Turks και Caicos, Βερμούδα, Ανγκουίλα και Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
Ακόμη πιο αυταρχικοί εμφανίζονται οι Ολλανδοί στις περιοχές St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius και Saba.
Οι Ολλανδοί αγνόησαν εντελώς τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος του 2015 στο Bonaire που απέρριψε την ενσωμάτωση του νησιού στις Κάτω Χώρες κατά 65%. Το δημοψήφισμα του 2014 στον Άγιο Ευστράτιο απέρριψε επίσης την ένταξη στις Κάτω Χώρες.
Οι Ολλανδοί κατόρθωσαν να «επιβληθούν» πλήρως χάρη στη βοήθεια του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τα κράτη μέλη της Καραϊβικής και του Ατλαντικού ως στρατιωτική "terra firma", όπου επί του παρόντος υπάρχουν αεροπορικές και ναυτικές βάσεις ή θα μπορούσαν να γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις.
Οι προσπάθειες ανεξαρτησίας ή ισχυρού βαθμού αυτονομίας δεν είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ, μέσω Κοπεγχάγης, αποθάρρυνε κάθε κίνηση ανεξαρτησίας των Νησιών Φερόε και της Γροιλανδίας, δηλαδή δύο περιοχών που τυπικά ανήκουν στη Δανία.
Το ΝΑΤΟ επιθυμεί να εξασφαλίσει τη συνεχή παρουσία του στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Thule και να αποτρέψει την Κίνα από τις εργασίες εξόρυξης στη Γροιλανδία που αφορούν μεγάλα αποθέματα ορυκτών σπάνιων γαιών.
Οι πρόσφατες εκλογές στη Γροιλανδία είχαν ως αποτέλεσμα τη νίκη για τον πρωθυπουργό Kim Kielsen και τον τετραμερή συνασπισμό του που στηρίζει την ανεξαρτησία του από τη Δανία.
Ένα από τα κόμματα, η Nunatta Qitornai, ευνοεί την άμεση ανεξαρτησία από τη Δανία.
Ένα προγραμματισμένο δημοψήφισμα για ένα νέο σύνταγμα στα Νησιά Φερόε αναβλήθηκε για έξι μήνες.
Το δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξαρτησία από τη Δανία, μπορεί να έχει καθυστερήσει ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του ΝΑΤΟ.
Οι Ολλανδοί αγνόησαν τα αιτήματα για περισσότερη αυτονομία στα εδάφη της Καραϊβικής, της Αρούμπα και του Κουρασάο.
Και στις δύο περιοχές υπάρχουν στρατεύματα και ναυτικές βάσεις του ΝΑΤΟ, που βασική «εργασία» τους είναι η παρακολούθηση –και όχι μόνο- της Βενεζουέλας και των αριστερών ανταρτών στην Κολομβία.
Βάσει συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Κάτω Χωρών το ΝΑΤΟ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει για «εκπαίδευση» αλλά και έτερους σκοπούς μέχρι το 2021 στρατιωτικές βάσεις σε Bonaire, Saba, St. Eustatius και Saint Maarten.
Ήταν μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας ότι η ιδιαίτερη αυτονομία που απολάμβανε αυτά τα εδάφη άρχισε να μειώνεται από τις κυβερνήσεις των Κάτω Χωρών.
Οι πρόσφατες κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης να απαιτήσουν από τις αποικίες στην Καραϊβική και άλλες περιοχές της να υιοθετήσουν μητρώα δημόσιων ιδιοκτησιών πριν από το τέλος του 2020 ή να αναλάβουν τον κίνδυνο να αναληφθούν απευθείας οι οικονομικές τους υποθέσεις από το Λονδίνο οδήγησε σε εξέγερση μεταξύ των βρετανικών αποικιών και ιδιαίτερα εκείνων της Καραϊβικής.
Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι τα μητρώα δημόσιας ιδιοκτησίας είναι απαραίτητα για να εμποδίσουν τη ροή των "βρώμικων χρημάτων" και της μυστικής εταιρικής ιδιοκτησίας μετά τις αποκαλύψεις των οικονομικών αρχείων για φορολογικούς παραδείσους.
Η Βρετανία υποστήριξε ότι μετά την επιβολή των αρχείων δημόσιας ιδιοκτησίας, οι υπεράκτιες επιχειρήσεις και τα χρήματά τους θα μεταφερθούν απλώς σε άλλους τόπους όπου το εταιρικό απόρρητο θα συνεχίσει να διατηρείται.
Φυσικά, για να αποφευχθούν υπαγορεύσεις από το Λονδίνο, ορισμένα βρετανικά εδάφη ήδη επιπλέουν την ιδέα της ανεξαρτησίας.
Ορισμένοι ηγέτες της Καραϊβικής υποστηρίζουν ότι οι βρετανικοί «κανόνες» δεν ισχύουν για όλους, καθώς εξαιρούνται η Νήσος Μαν, Bailiwicks, το Τζέρσεϋ και το Γκέρνσεϊ, τα οποία «ανήκουν» στη βασίλισσα Ελισάβετ και ως εκ τούτου δεν δεσμεύονται από αποφάσεις που λαμβάνει το βρετανικό κοινοβούλιο.
Αν το Λονδίνο επιχειρήσει να επιβάλει τη βούλησή του στις περιοχές που ανήκουν στο στέμμα, αυτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.
Παράλληλα το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί να «δει» καμία κίνηση ανεξαρτησίας από τα νησιά που βρίσκονται στην Ιρλανδική Θάλασσα, στη Μάγχη ή στην Καραϊβική.
Η κυβέρνηση Trump επανέφερε σε δράση τον Δεύτερο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού του Η.Π.Α., ο οποίος διαλύθηκε από Obama το 2011 και θα έχει την ευθύνη για τον Βόρειο Ατλαντικό, συμπεριλαμβανομένων των Βερμούδων και της Γροιλανδίας.
Ο τέταρτος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. εξακολουθεί να κυριαρχεί στις περιοχές της aμερικανικής Καραϊβικής των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ και του Πουέρτο Ρίκο. τα βρετανικά εδάφη των Καγμιάνων, του Turk και του Καΐκο, της Ανγκουίλα, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και του Μοντσεράτ,  τα ολλανδικά εδάφη της Αρούμπα, του Κουρακάο, του Bonaire, του Saint Maarten, του Saba και του Αγίου Ευστάτιου και τα γαλλικά εδάφη της Γουαδελούπης και του Αγίου Βαρθολομαίου, της Μαρτινίκας και της γαλλικής Γουιάνας.
Η αμερικανική κεντρική διοίκηση, με έδρα το Μαϊάμι, ασκεί πολιτική κυριαρχίας σχεδόν σε ολόκληρη την περιοχή της Καραϊβικής.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί επίσης προσεκτικά τη γαλλική αποικία της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό.
Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Αυστραλία θέλουν οι ψηφοφόροι της Νέας Καληδονίας να επιλέξουν την ανεξαρτησία σε δημοψήφισμα που θα γίνει τον Νοέμβριο του 2018.
Οι Γάλλοι ηπειρωτικοί έχουν ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας  και ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron επισκέφθηκε πρόσφατα την αποικία για να τονίσει τη σημασία της διατήρησης της αποικιακής σχέσης με τη Γαλλία.
Μια μεγάλη εκστρατεία ψυχολογικής επιχείρησης διεξάγεται για να πείσει τον αυτόχθονα λαό Kanaky ότι οι Γάλλοι αποικιοκράτες έχουν ήδη τις ψήφους για να αποτρέψουν την ανεξαρτησία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης