Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stratfor: Οι θέσεις και οι προσδοκίες από τη συνάντηση Trump - Kim Jong Un

Stratfor: Οι θέσεις και οι προσδοκίες από τη συνάντηση Trump - Kim Jong Un
Stratfor: Οι θέσεις και οι προσδοκίες από τη συνάντηση Trump - Kim Jong Un
Αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επιβεβαίωσε στις αρχές Μαρτίου 2018 ότι θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, ο κόσμος με ανυπομονησία παρακολουθεί για να δει τι θα συμβεί.
Εάν τελικά λάβει χώρα η ιστορική συνάντηση, έξι χώρες ειδικότερα, οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία - θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από αυτήν.
Αν και η εκπρόσωπους του Λευκού Οίκου Sarah Sandersς δήλωσε ότι δεν υπάρχει "χρόνος ή ημερομηνία" για πιθανή συνάντηση μεταξύ Trump και Kim Jong Un, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να λάβουν χώρα τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2018.
«Θα είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι μια συνάντηση θα συμβεί στην πραγματικότητα», δήλωσε στο Business Insider ο Rodger Baker, αντιπρόεδρος του Stratfor.
Ο Baker δήλωσε ότι πίστευε ότι ήταν καλή απόφαση για τον Trump να συναντηθεί με τον Kim Jong Un, προσθέτοντας ότι το μόνο μειονέκτημα για τους δύο ομιλητές θα μπορούσε να είναι μια επιστροφή στην πολεμική ρητορική του 2017.

1. Βόρεια Κορέα

Ο απώτερος στόχος του  Kim Jong Un είναι να «αποκτήσει διεθνή νομιμότητα, η οποία θα του εξασφαλίσει πρόσβαση σε χρήματα, πόρους, χρηματοδότηση, επενδύσεις, ανάπτυξη υποδομών, τεχνολογία για τη δική τους βιομηχανία, αγορές για δικά τους προϊόντα», δήλωσε ο Baker.
«Mετακινεί τη χώρα του όλο και περισσότερο στο να καταστεί μια κανονική και αναγνωρισμένη χώρα», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν κρατήσει μια σκληρή στάση εναντίον των ΗΠΑ εξαιτίας του φόβου ότι οι Αμερικανοί μπορεί να κάνουν πίσω σε οποιονδήποτε δυνητικό συμβιβασμό στο μέλλον και να ανατρέψουν τη δυναστεία του Kim.

2. Ηνωμένες Πολιτείες

«Η δηλωμένη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, είναι η πλήρης επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Baker.
«Αυτό είναι που είναι πρόκληση από την πλευρά των ΗΠΑ είναι οι αντιφατικές απόψεις σχετικά με το αν ο πρόεδρος Trump πρέπει ή δεν πρέπει να συμμετάσχει και τι μπορεί ή δεν μπορεί να προέλθει από τη συνάντηση κορυφής».
Στους πρώτους δυνατούς γύρους συνομιλιών, οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν «τους Βορειοκορεάτες να δηλώνουν δημοσίως και στη συνέχεια να ακολουθούν τον τερματισμό των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων ενδιάμεσης και μεγάλης εμβέλειας, δηλώνοντας δημοσίως και ακολουθώντας τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών.
Σε αντάλλαγμα για πρόσθετες συνομιλίες και τη δυνατότητα ανακούφισης των περιορισμών στην ανθρωπιστική βοήθεια και ίσως ακόμη και στην αναπτυξιακή βοήθεια για τις υποδομές της χώρας».

3. Κίνα

Η Κίνα επικεντρώνεται στη «μεταφορά τεχνολογίας, και στην ανάπτυξη υποδομών στη Βόρεια Κορέα για τη διευκόλυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», ανέφερε ο Baker.
«Αυτό είναι κάτι που η Κίνα θέλει, γιατί εκτιμάς πως εάν η Βόρεια Κορέα μπορεί να επικεντρωθεί στην οικονομική της ανάπτυξη τότε - ναι, μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα εδώ και εκεί, αλλά γενικά δεν πρόκειται να προκαλεί προβλήματα και χάος», είπε.
«Η κινεζική ανησυχία είναι στην πραγματικότητα η κατάρρευση της Βόρειας Κορέας», σύμφωνα με τον Baker, προσθέτοντας ότι θα προκαλέσει εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Κίνα.
Για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί, η Κίνα θα ήθελε να μειωθούν οι κυρώσεις να «δημιουργηθεί χώρος για κάποια μορφή δέσμευσης» και να επιταχυνθεί η οικονομική δραστηριότητα.

4. Ρωσία

«Το μεγάλο ζήτημα της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα είναι ότι αξιοποιεί τη χώρα ως δίοδο πρόσβασης στην αγορά της Νότιας Κορέας και χρησιμοποιεί την περιοχή Rason ως ρωσικό λιμάνι", ανέφερε ο Baker.
«Η ρωσική άποψη για τη συνάντηση κορυφής είναι ότι δεν έχουν τεράστιο μερίδιο στο αποτέλεσμα εκτός αν... η Βόρεια Κορέα γίνει βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.
Ο Baker πρόσθεσε ότι «οι Ρώσοι θέλουν απλώς να μειωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο επειδή έχουν άλλα σχέδια, όπως την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού που θα περνάει από τη Βόρεια Κορέα και θα καταλήγει στη Νότια Κορέα».

5. Νότια Κορέα

«Το βραχυπρόθεσμο ζήτημα για τη Νότια Κορέα είναι να σταματήσει αυτή η αίσθηση ότι η σύγκρουση και ο πόλεμος είναι επικείμενα», δήλωσε ο Baker.
«Έχουν ήδη προβλήματα με τη δομή της οικονομίας τους... που είναι ακόμη χειρότερα όταν η έννοια του πολιτικού κινδύνου είναι τόσο υψηλή», είπε, προσθέτοντας πως «θέλω να πω, πως πολλοί επενδυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με επενδύσεις στη Νότια Κορέα καθώς  ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στιγμή οι ΗΠΑ και οι Βορειοκορεάτες θα μπορούσαν να πάνε στον πυρηνικό πόλεμο».

6.Ιαπωνία

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Ιαπωνία είναι «οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς της Βόρειας Κορέας που στοχεύουν την Ιαπωνία» και ότι η Βόρεια Κορέα απαγάγει Ιάπωνες πολίτες.
«Η Ιαπωνία θέλει επίσης να δει μειωμένες τριβές στην Κορεατική Χερσόνησο», δήλωσε ο Baker, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουν πραγματικά μια ισχυρή, ενοποιημένη Κορέα, η οποία θα ήταν ανταγωνιστική από οικονομικής και στρατιωτικής άποψη μαζί τους».
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η Ιαπωνία «θα ήθελε να μεταφέρει τη στρατιωτική της προσοχή μακριά από την ανησυχία της για τη Βόρεια Κορέα και πίσω στο στρατηγικό θέμα που έχουν με την Κίνα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φλερτάρει με τη Ρωσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης