Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανησυχητικές εξελίξεις με τους Έλληνες στρατιωτικούς: Βρέθηκε στρατιωτικό σχεδιάγραμμα σε κινητό

Ανησυχητικές εξελίξεις με τους Έλληνες στρατιωτικούς: Βρέθηκε στρατιωτικό σχεδιάγραμμα σε κινητό
Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κρυπτογραφημένο στρατιωτικό σχέδιο στο υπηρεσιακό τηλέφωνο των Ελλήνων στρατιωτικών
Νέα δεδομένα για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου του 2018 έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με την Άγκυρα να εντείνει την προκλητικότητα της εν μέσω του κλίματος διεθνούς κατακραυγής και εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα τη Δευτέρα (26/3/2018).
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Hurriyet, στο μικροσκόπιο των τουρκικών αρχών βρίσκονται δύο κινητά τηλέφωνα, ένα υπηρεσιακό τηλέφωνο και μια εξωτερική μνήμη, όπου και εντοπίστηκε ένα στρατιωτικό σχεδιάγραμμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν διευκρινίζεται εάν το σχεδιάγραμμα αφορά σε ελληνικές ή τουρκικές εγκαταστάσεις, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι -σύμφωνα με τις μέχρις στιγμής πληροφορίες- πρόκειται για εξωτερική μνήμη τηλεφώνου.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η «κατηγορία» για χάρτες αφορά το σύστημα GPS που περιλαμβάνει το υπηρεσιακό κινητό.
Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανής η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να «δέσει» την κατηγορία της κατασκοπείας που θα κάνει αδύνατη την αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών.
Πάντως, η τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «εξέλιξη - έκπληξη» ενώ επισημαίνει ότι ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο σε ένα μέρος του ψηφιακού υλικού και ότι οι έρευνες στα ψηφιακά δεδομένα συνεχίζονται.



Τις ίδιες πληροφορίες μεταδίδει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες αυτές έρχονται τη στιγμή που στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται διήμερη Σύνοδος Κορυφής (22-23/3/2018) όπου θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών και λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Geoffrey Pyatt, ο οποίος έκανε λόγο για ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στην υπόθεση.
«Δεν νίπτουμε τας χείρας στην υπόθεση αυτή.
Το αντίθετο», δήλωσε σε συνέντευξη του στο news247 ενώ μιλώντας για τις τουρκικές προκλήσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι διαιτητής.
Δεν έχουμε μια κίτρινη κάρτα που μπορούμε να τραβήξουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή».
Η Αθήνα, από την πλευρά της, μεταφέρει τη «μάχη» για τους Έλληνες στρατιωτικούς στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου σε συνεργασία με την Κύπρο αναμένεται να θέσει το θέμα επιτακτικά, ζητώντας την ενεργοποίηση των διαύλων της Ε.Ε. και την άσκηση πίεσης προς την Αγκυρα, προκειμένου να σταματήσουν οι κωλυσιεργίες και εξασφαλιστεί ότι οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν τάχιστα στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα με την προοπτική να θέσει εκ νέου στο σύνολό του το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας όχι μόνο με επίκεντρο την υπόθεση των δύο, αλλά και με παραπομπή στη συνεχιζόμενη ένταση και στις αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες λεκτικές προκλήσεις από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας.

Οι προσπάθειες της Merkel

Την ίδια στιγμή παρεμβάσεις στην Τουρκία κάνει και η Γερμανίδα, Angela Merkel, η οποία -σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
«Όπως ξέρετε, ήδη η καγκελάριος Merkel είχε παρέμβει στον ίδιο τον κ. Erdogan» ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Κοτζιά.
Την παρέμβαση της Merkel επιβεβαιώνει και η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, που σημειώνει ότι η καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου Σύνοδο ΕΕ-Toυρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
«Η υπόθεση δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Επισκιάζει επίσης την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στη Βάρνα της Βουλγαρίας», σχολιάζει.
Η εφημερίδα στη συνέχεια σημειώνει ότι στις προσπάθειες για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων παρεμβαίνει πλέον και η Merkel, κάνοντας μνεία στο τηλεφώνημα, που σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, είχε η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο πρόεδρο για το ζήτημα αυτό.
«Το πώς αντέδρασε ο Erdogan, δεν έχει γίνει γνωστό» σημειώνει η Handelsblatt.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στον συσχετισμό της υπόθεσης αυτής από την τουρκική πλευρά με την υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η ελληνική δικαιοσύνη στο μεταξύ απέρριψε και την τρίτη κατά σειρά αίτηση για την έκδοσή τους στην Τουρκία εξαιτίας του φόβου βασανιστηρίων.
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Το 2016 είχε υποσχεθεί στον Erdogan τη γρήγορη έκδοση των αξιωματικών.
Στο μεταξύ όμως έχει δεμένα τα χέρια του λόγω των δικαστικών αποφάσεων.
Αντί λοιπόν μιας άμεσης παρέμβασης προς τον Erdogan, ο Τσίπρας αναζητά διεθνή στήριξη.
Ζήτησε ακόμη τηλεφωνικά βοήθεια από τον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ António Guterres.
Και η ΕΕ παρενέβη».

Μητσοτάκης: Να απελευθερωθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα την προσεχή Δευτέρα, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Επιβάλλεται ως κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως θα ζητήσει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση και σε επίπεδο ΕΛΚ και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.
«Είναι απαραίτητο να υπάρχουν από την Τουρκία απτά δείγματα γραφής μιας παραγωγικής και ουσιαστικής συνεργασίας που δεν περιορίζεται μόνο στο μεταναστευτικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι συμπεριφορές της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Κύπρο αλλά και της κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης