Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

KIOWA WARRIOR: Μια νέα «φυλή ινδιάνων» για την Αεροπορία Στρατού

KIOWA WARRIOR: Μια νέα «φυλή ινδιάνων» για την Αεροπορία Στρατού
Μια εναλλακτική λύση υπό τις παρούσες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του ΚΥΣΕΑ, για να απαντήσει θετικά η Ελλάδα στην αμερικανική πρόταση για την προμήθεια 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, έναντι ποσού $47 εκατ. Μια προμήθεια η οποία έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, την οποία παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή, καθώς η εκατέρωθεν επιχειρηματολογία παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Αναμένοντας να πληροφορηθούμε πόσα από αυτά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά, πόσα σε ρόλο εκπαίδευσης πληρωμάτων και πόσα για την εξασφάλιση ανταλλακτικών, (36 επιχειρησιακά / 10 εκπαιδευτικά αναφέρει η μέχρι στιγμής πληροφόρηση) παρουσιάζουμε εκτενώς το νέο απόκτημα της Αεροπορίας Στρατού.

Λίγη ιστορία…

Το OH-58D, βασισμένο στον πολιτικό τύπο ελαφρού μονοκινητήριου ελικοπτέρου Bell 406 JetRanger, αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 ως το βασικό ελικόπτερο αναγνώρισης του αμερικάνικου στρατού, εφοδιασμένο με εξελιγμένα μέσα παρατήρησης – αναγνώρισης - κατάδειξης στόχων, για να δρα σε συνδυασμό με τα νεοεισερχόμενα τότε σε υπηρεσία APACHE. Εκείνη την εποχή, μεσούντος του ψυχρού πολέμου, κάθε αμερικανικό Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (ΤΕΕΠ) APACHE διέθετε 18 επιθετικά ελικόπτερα και 13 ελαφρά αναγνωριστικά OH 58D.
Τα «KIOWA» αναλάμβαναν την αναγνώρισή και των εντοπισμό των στόχων. Σε αυτό εξυπηρετούσε το εξαιρετικά μικρό τους μέγεθος και το σκοπευτικό MMS, που όντας τοποθετημένο πάνω από το κύριο στροφείο, τους επέτρεπε να παρατηρούν τον εχθρό καλυπτόμενα πίσω από εδαφικές εξάρσεις ή/και να παραμένουν αθέατα πίσω από κάθε είδους υψηλή βλάστηση, να εντοπίζουν εχθρικούς στόχους, να τους καταυγάζουν με laser και να «σερβίρουν» την προσβολή τους στα APACHE, με τα οποία επιχειρούσαν από κοινού. Κατά κανόνα ένα «KIOWA» ενεργούσε με δύο APACHE. Τα επιπλέον ελικόπτερα χρησιμοποιούνταν για το διοικητή του ΤΕΕΠ και τους διοικητές των 3 ΛΕΕΠ (των 6 APACHE ο καθένας τους).

Και εγένετο  KIOWA WARRIOR

Η αναδιοργάνωση των αμερικανικών ΤΕΕΠ με την αύξηση των APACHE σε 24 για λόγους ομοιοτυπίας, έδωσε την ευκαιρία στον Αμερικάνικό Στρατό να μετατρέψει τα «KIOWA» σε ελαφρά εξοπλισμένα, εκμεταλλευόμενος τα εξαιρετικά συστήματα παρατήρησης-σκόπευσης που διέθεταν. Τοποθετήθηκαν εκατέρωθεν των ελικοπτέρων δύο πυλώνες πολλαπλών οπλικών συστημάτων. Κάθε πυλώνας μπορεί να φέρει εναλλακτικά 2 HELLFIRE ή εκτοξευτή 7 ρουκετών HYDRA 70 ή 2 αντιαεροπορικά βλήματα STΙNGER. Τέλος, στο εμπρόσθιο μέρος κάθε ελικοπτέρου μπορεί να τοποθετηθεί πολυβόλο 0,50’’. Γι΄ αυτό το λόγο, στα μέσα της δεκαετία του ΄90, απέκτησαν το προσωνύμιο «WARRIOR»

Αποτέλεσμα εικόνας για kiowa warrior
Mast Mounted Sight (MMS)

Το κύριο τεχνολογικό πλεονέκτημα του OH-58D είναι η εγκατάσταση του κυρίως σκοπευτικού τους MMS στην κορυφή του άξονα του κυρίου στροφείου. Το σκοπευτικό MMS αποτελείται από περιστρεφόμενο οπτικό συγκρότημα σχήματος «σφαίρας», που παρέχει πεδίο παρατήρησης ±190° κατά διεύθυνση και ±30° καθ’ ύψος και περιλαμβάνει κάμερα ημέρας (dayTV) εύρους 8° και στενού πεδίου 2°, σύγχρονο υπέρυθρο αισθητήρα νέας γενιάς 640Χ480 στοιχείων, που αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος TISU (Thermal Imaging Sight Upgrade), σύστημα σταθεροποίησης και σύστημα κατάδειξης/αποστασιομέτρησης laser.

Σχετική εικόνα

Το MMS αναπτύχθηκε από την McDonnell Douglas και τέθηκε σε παραγωγή στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, όμως το 2001 το πρόγραμμα ανέλαβε – αναβάθμισε και υποστηρίζει στο εξής η επίσης αμερικανική DRS Technologies.
    
Σε ελληνική υπηρεσία

Στα τέλη του 2013, ο αμερικανικός Στρατός αποφάσισε την πλήρη απόσυρση των ελαφρών αναγνωριστικών/εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D «KIOWA WARRIOR». Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου 2016, επιτροπή του ΓΕΣ επισκέφθηκε και επιθεώρησε 70 OH-58D στην Τουσόν της Αριζόνας, που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα ως EDA (Excess Defence Article: Πλεονάζον Στρατιωτικό Υλικό). Προσφέρθηκαν, επίσης, ένας εξομοιωτής τεχνικής εκπαίδευσης, δύο εξομοιωτές εκπαίδευσης στις διαδικασίες πιλοτηρίου και ένας εξομοιωτής εκπαίδευσης στα ηλεκτρονικά συστήματα και τον οπλισμό. Έτσι, στις αρχές Νοεμβρίου 2017 έφτασε η σχετική LOA που αφορά την προμήθεια 70 OH-58D «ΚΙΟWA WARRIOR».

Πολλαπλασιαστής ισχύος για τα APACHE A+

Η εισαγωγή τους σε χρήση στην Ελλάδα θα πολλαπλασιάσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των APACHE A+. Ένας μικτός Λόχος APACHE Α+ και ΚΙΟWΑ WARRIOR ενεργώντας σε μεικτά τμήματα/διμοιρίες, αποτελούμενα από 2-3 APACHE και ένα KIOWA WARRIOR, συνιστά πολλαπλασιαστή ισχύος που υπερτερεί σε δυνατότητες κρούσης, αλλά και σε δυνατότητες προστασίας, ακόμη και από τα νεοεισερχόμενα σε υπηρεσία τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T129.

Αποτέλεσμα εικόνας για kiowa warrior apache
Το KIOWA WARRIOR πίσω από προκαλύπτοντα όγκο, με μόνο εκτιθέμενο μέρος τη «μπάλα» του MMS, θα εντοπίζει στόχους με τα σύγχρονα και μεγάλων επιδόσεων σκοπευτικά του και θα τους καταυγάζει με laser. Τα δε ΑPACHE A+ πλήρως καλυμμένα απλά θα εκτοξεύουν βλήματα HELLFIRE. Αντιθέτως, τα τουρκικά T129 θα αναγκάζονται να κάνουν ό,τι κάνουν σήμερα και τα ελληνικά APACHE Α+. Θα πρέπει να εκτίθενται προκειμένου να εντοπίζουν και να καταυγάζουν συνεχώς με laser τους στόχους, μέχρι ο πύραυλος (βλέπε UMTAS στη περίπτωση των Τούρκων) να προσκρούσει επί του στόχου.
Σίγουρα τα KIOWA WARRIOR δεν αποτελούν μια ιδανική λύση. Αποτελούν, όμως, μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, υπό τις παρούσες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Η ένταξή τους στο ελληνικό οπλοστάσιο αξιοποιεί, σε μέγιστο βαθμό, τα τεχνολογικά γερασμένα –αλλά όχι ξεπερασμένα – APACHE Α+, και ταυτόχρονα συμπληρώνει τους αριθμούς των μόλις 9 APACHE DHA. Επιπρόσθετα, είναι η πρώτη φορά που η Αεροπορία Στρατού, έστω και με υποκατάστατα, θα μπορέσει να συγκροτήσει 2 πλήρη ΤΕΕΠ και μάλιστα σε μια περίοδο που οι γείτονες εντείνουν τις προκλήσεις και στα εξοπλιστικά έχουν «ξεφύγει»…

Τάσος Τσιπλάκος
Σύμβουλος Στρατηγικής - C4I Strategy Consultants


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης