Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επενδυτική ευκαιρία ή παγίδα οι μετοχές των τραπεζών; Ενδέχεται να μην έχουν δει ακόμη τα ιστορικά τους χαμηλά; - Τα 28 δισ κεφάλαια δεν επαρκούν να αντιστρέψουν το δυσμενές οικονομικό τους προφίλ - Φτωχές και άρρωστες οι τράπεζες

Επενδυτική ευκαιρία ή  παγίδα οι μετοχές των τραπεζών; Ενδέχεται  να μην έχουν δει ακόμη τα ιστορικά τους χαμηλά;  - Τα 28 δισ κεφάλαια δεν επαρκούν να αντιστρέψουν το δυσμενές οικονομικό τους προφίλ - Φτωχές και άρρωστες οι τράπεζες
Επενδυτική ευκαιρία ή μεγάλη παγίδα οι μετοχές των τραπεζών;
Το ερώτημα αυτό είναι μείζον, καίριο καθώς αφορά 450 χιλιάδες μετόχους και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της συνολικής χρηματιστηριακής αγοράς και βεβαίως της οικονομίας.

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό αποτιμώντας παραμέτρους και αποφεύγοντας τις εκτιμήσεις για την βραχυχρόνια συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών.
Πρωτίστως θα πρέπει να πάρουμε μια θέση.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να είναι ιδιωτικές και υγιείς εύρωστες και ισχυρές.
Ωστόσο τα ιστορικά λάθη των ελλήνων πολιτικών έχουν καταδικάσει τις τράπεζες από διαχεριστές του πλούτου σε φτωχούς συγγενείς ενός παρηκμασμένου οικονομικού μοντέλου.
Το ελληνικό κράτος εγκλημάτισε κατά των τραπεζών.


Το μήνυμα της Standard and Poor’s – Έρχεται υποβάθμιση των τραπεζών

H Standard and Poor’s παρ΄ ότι αναβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα B- δεν αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες.
Τουναντίον προειδοποιεί ότι μπορεί να υποβαθμίσει τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, ως αποτέλεσμα της ισχυρής αποφασιστικότητας της Ευρωζώνης να στηρίξει την ανάκτηση της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα και να διαφυλάξει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, οι 4 ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν αντιμέτωπες με σοβαρούς κινδύνους, υπό το βάρος των αδύναμων χρηματοπιστωτικών τους προφίλ, σχολιάζει χαρακτηριστικά η S&P.
Το αρνητικό outlook των ελληνικών τραπεζών, εξηγεί ο οίκος, αντανακλά την άποψη της S&P ότι είναι πιθανή η υποβάθμιση των αξιολογήσεών τους, αφού οι πιθανότητες κατάρρευσής τους ανέρχονται στο 33% (ήτοι μια στις τρεις πιθανότητες).
Η συνεχιζόμενη επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών προφίλ των 4 ελληνικών τραπεζών είναι μια πραγματικότητα, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες στο υψηλό ρίσκο που ενέχει η ελληνική οικονομία, σημειώνει ο οίκος και εξηγεί:
Μπορεί η στήριξη σε επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας από τις αρμόδιες αρχές να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις των κανονισμών και της νομοθεσίας, αλλά σίγουρα η στήριξη αυτή δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από το αδύναμο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες

Υπάρχει μια εντύπωση ότι ο τραπεζικός κλάδος θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες

Όμως η εντύπωση αυτή ίσως να είναι λανθασμένη.
Οι τράπεζες για  9 λόγους χρήζουν μεγάλης προσοχής και οι long επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
1)Οι τράπεζες θα χρειαστούν 28 δις ευρώ κεφάλαια.
Ακόμη και να θεωρητικά καλυπτόταν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής δηλαδή 1,65 με 1,7 δις ευρώ για το σκέλος των αυξήσεων κεφαλαίου,  η πιθανότητα να βρεθούν 28 δις είναι μηδενική σε βάθος χρόνου.
Η κάλυψη του 10% ακόμη και αν ήταν εφικτή δεν διασφαλίζει ότι θα βρεθούν τα υπόλοιπα 26,4 δις ευρώ που απαιτούνται ώστε οι μέτοχοι να αγοράσουν τις μετοχές του ΤΧΣ.
2)Οι τράπεζες Εθνική και Eurobank και Πειραιώς εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση προ ανακεφαλαιοποίησης.
Το σχήμα Εθνικής / Eurobank εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση -2 δις όσο περίπου και η Πειραιώς.
Αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως της τιμής της αμκ που προσδιορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο η τιμή προς λογιστική αξία θα καθιστά υπερτιμημένες χρηματιστηριακές τις μετοχές των τραπεζών αυτών.
Το P/BV θα διαμορφωθεί στο 1,3 με 1,5 όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 0,7. Δηλαδή ο ιδιώτης επενδυτής που θα καλύψει την αμκ θα γνωρίζει ότι επένδυσε χρήματα σε μια τράπεζα που θα αποτιμάται πανάκριβα.
Επίσης ουδείς πρέπει να παραβλέπει ότι όταν μια τράπεζα έχει αρνητική καθαρή θέση -2 δις ευρώ και χρειάζεται για να φθάσει στο core tier 1 ας υποθέσουμε 9,7 δις ευρώ αυτό σημαίνει ότι το καθαρό κεφάλαιο της τράπεζας θα είναι 9,7 δις μείον 2 δις ευρώ δηλαδή 7,7 δις ευρώ.
Δηλαδή θα επενδυθούν 9,7 δις ευρώ για να αξίζουν 7,7 δις ευρώ.
3)Οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα διαπραγματεύονται από 50% έως 60% υψηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Η παράμετρος αυτή έχει να κάνει με την συμπεριφορά των μετοχών μετά τα reverse split μετά τις αμκ και μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.
4)Η τιμή των αμκ θα προσδιορίζεται με discount 50% του μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών.
Αν οι αμκ υλοποιηθούν Απρίλιο θα μετρήσει το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2013.
Π.χ. ο μέσος όρος στην Εθνική των τελευταίων 50 ημερών είναι 1,75 ευρώ μείον 50% σημαίνει 0,87 ευρώ τιμή στην αμκ σε σχέση με τα 1,32 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.
5)Οι ζημίες αυξάνονται σε επίπεδο αποτελεσμάτων.
Οι ελληνικές τράπεζες στο 9μηνο εμφάνιζαν ζημίες 3,8 δις ευρώ και μαζί με τις κυπριακές ξεπέρασαν τα 5,7 δις ευρώ.
6)Οι υψηλοί τόκοι π.χ. από το ELA βαλτώνουν τα έσοδα των τραπεζών.
Οι τόκοι σε μηνιαία βάση από το ELA φθάνουν σε επίπεδο τραπεζών τα 250 εκατ ευρώ. Το επιτόκιο του ELA που πληρώνουν οι τράπεζες είναι 3%.
Η αύξηση των εξόδων εκ τόκων είναι δραματική όταν τα έσοδα από τόκους ομολόγων που ήταν άλλοτε σοβαρή πηγή εσόδων μηδενίστηκε.
Το 2007 οι ελληνικές τράπεζες είχαν έσοδα από τόκους σε αναλογία μήνα – δεν καταβάλλονται μηνιαίως αλλά ως παράδειγμα το αναφέρουμε – περί τα 160 εκατ ευρώ.
7)Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι τράπεζες πούλησαν όλα τους τα ομόλογα στο πρόγραμμα επαναγοράς και οι τιμές πήραν την ανιούσα.
Τα διαφυγόντα κέρδη με βάση τις χθεσινές τιμές ήταν στα 1,2 δις ευρώ.
8)Τα NPLs τα προβληματικά δάνεια είναι χειρότερα από αυτά που εμφανίζονται στις επίσημες ανακοινώσεις των τραπεζών.
Τα πραγματικά προβληματικά δάνεια δεν είναι 20% αλλά 25 με 28% σε ένα σύνολο δανείων 230 δις ευρώ.
Το 28% στα 230 δις ευρώ αντιστοιχεί στα 64 δις ευρώ.
9)Όσο οι ξένοι απέχουν από την χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να δημιουργηθεί momentum.
Την ημέρα της μεγάλης αναβάθμισης κατά 6 βαθμίδες της Ελλάδος από την Standard and Poor’s οι ξένοι τοποθετήθηκαν με συνολικά 800 χιλ μετοχές….
Οι ξένοι γνωρίζουν πως θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, πως θα διαθέτουν ρευστότητα αλλά δεν επενδύουν στο ελληνικό banking.
Μπορεί να αποτραπεί λόγω των προαναφερόμενων παραμέτρων ένα ράλι στην αγορά με επίκεντρο τις τράπεζες τεχνηέντως;
Δεν μπορούμε να απαντήσουμε αλλά σίγουρα οι τράπεζες χρειάζονται μεγάλη προσοχή.
Οι τιμές των αμκ και οι αρνητικές καθαρές θέσεις είναι στοιχεία που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανεξαρτήτως του πώς θα αντιδράσουν οι μετοχές στο μεσοδιάστημα στο τέλος θα υποχωρήσουν σε νέα χαμηλά.
Ως www.bankingnews.gr ευελπιστούμε οι τράπεζες να είναι ιδιωτικές, εύρωστες, που θα παράγουν κέρδη και υψηλές αποδόσεις στους μετόχους τους.
Ευελπιστούμε ότι έστω και αργά το αποτυχημένο πολιτικό σύστημα της χώρας θα διαπιστώσει την λάθος συνταγή που έχει υιοθετήσει για τις ελληνικές τράπεζες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης