Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί να μείνει αυτόνομο; – Η DGCOM μπορεί να μπλοκάρει την πώληση – Εναλλακτικές λύσεις, η διατήρηση του ΤΤ σε ημιαυτόνομο ρόλο ή deal με την νέα Proton bank

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί να μείνει αυτόνομο; – Η DGCOM μπορεί να μπλοκάρει την πώληση – Εναλλακτικές  λύσεις, η διατήρηση του ΤΤ σε ημιαυτόνομο ρόλο ή deal με την νέα Proton bank
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μπορεί να παραμείνει αυτόνομο.
Η λύση αυτή είναι η πλέον αξιοπρεπής καθώς διασφαλίσει τους 72 χιλ μετόχους αλλά και τους 3220 εργαζομένους.

Οι συναντήσεις της ΟΤΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΤΤ με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ήταν ενθαρρυντικές μεν αλλά δεν προδικάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ότι το ελληνικό δημόσιο, η Τρόικα και η ΤτΕ παρ΄ ότι αναγνωρίζουν ότι η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα θα κοστίσει έως και 500 εκατ ευρώ παραπάνω με βάση την έκθεση της Alvarez & Marsal στα 3,4 δις ευρώ έναντι 2,9 δις ευρώ που θα απαιτηθούν ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί και να παραμείνει αυτόνομο το ΤΤ έχουν αποφασίσει να το διασπάσουν.
Ωστόσο ενώ η μια λύση είναι γνωστή να σπάσει και να πωληθεί το καλό ΤΤ σε μια εκ των 3 ενδιαφερομένων συστημικών τραπεζών υπάρχει και δεύτερη εναλλακτική λύση με βάση την οποία να μην  good και bad bank να παραμείνει αυτόνομο για κάποιο διάστημα κατά τα πρότυπα της νέας Proton bank εξαγοράζοντας ενδεχομένως και την νέα Proton bank.
Το βασικό επιχείρημα της δεύτερης εναλλακτικής λύσης είναι ότι υπάρχει ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού  (Directorate General for Competition ή DGCOM) να μπλοκάρει την διαδικασία πώλησης καθώς οι 3 ενδιαφερόμενες ελληνικές συστημικές τράπεζες ήδη υλοποιούν συγχωνεύσεις και έχουν λάβει κρατική βοήθεια.  
Από τις 3 ελληνικές συστημικές τράπεζες στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Alpha καθώς η Emporiki δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια αλλά ταυτόχρονα συγχωνεύει την Emporiki.

Ο φωτογραφικός νόμος…που διαψεύδεται  

Καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι με την φωτογραφική διάταξη στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παρέμεινε ένα παράθυρο ανοικτό αυτονομίας του ΤΤ.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα οι μετοχές των οποίων δεν είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά ή οι μετοχές των οποίων τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για περισσότερες από δέκα (10) ημέρες διαπραγμάτευσης εντός του διαστήματος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μέσης χρηματιστηριακής τιμής, είναι ίση με ή κατώτερη από ποσοστό 50% επί της εύλογης αξίας της μετοχής του πιστωτικού ιδρύματος.
Μόνο το ΤΤ βρίσκεται σε διαδικασία αναστολής διαπραγμάτευσης.
Αν ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα θα είναι μια άκρως θετική εξέλιξη.
Ωστόσο πηγή στο ΥΠΟΙΚ έσπευσε να διαψεύσει αυτή την προσδοκία που καλλιεργήθηκε.

Η εναλλακτική λύση της μείωσης της ονομαστικής αξίας

Οι τράπεζες μειώνουν την ονομαστική τους αξία αφενός γιατί υποχρεώνονται από τον νόμο 2190 που αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί τιμή σε αμκ κάτω των 0,30 ευρώ και ταυτόχρονα δεν μπορεί να  υπάρχει απόκλιση μεταξύ χρηματιστηριακής τιμής και ονομαστικής αξίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες μείωσαν την ονομαστική τους αξία αποθεματοποιώντας το μετοχικό κεφάλαιο.
Η Εθνική στις 23 Νοεμβρίου που θα έχει απαρτία θα αποφασίσει μεταξύ άλλων – βασικό θέμα η δημόσια πρόταση προς την Eurobank - και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,8 δις ευρώ ώστε να μειωθεί η ονομαστική αξία από 5 σε 1 ευρώ.
Τα 3,8 δις ευρώ θα αποτελούν ειδικό αποθεματικό θα μπορούν να συμψηφιστούν για απόσβεση ζημιών της Εθνικής.
Να σημειωθεί ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής διαιρείται σε 956 εκατ μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, 25 εκατ προνομιούχες με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ και 270 εκατ προνομιούχες με ονομαστική αξία 5 ευρώ.
Μια ανάλογη κίνηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να δημιουργήσει ειδικό αποθεματικό τι επιπτώσεις θα είχε;
Το ΤΤ χρειάζεται 2,9 δις ευρώ κεφάλαιο σύμφωνα με την Alvarez.
Διαθέτει περίπου 1,050 δις μετοχικό κεφάλαιο και μια μείωση της ονομαστικής αξίας από 3,70 ευρώ στο 0,30 ευρώ θα ισοδυναμούσε με δημιουργία ειδικού αποθεματικού 960 εκατ ευρώ περίπου.
Μια τέτοια λύση θα διευκόλυνε την αύξηση κεφαλαίου και ειδικά τον προσδιορισμό της τιμής αλλά δεν θα επίλυε το πρόβλημα ποιος ή ποιοι επενδυτές θα κάλυπταν την κεφαλαιακή απαίτηση.
Μόνο αν αποφασίσει το ΤΧΣ να ανακεφαλαιοποιήσει το ΤΤ θα είχε πρακτική σημασία να δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό ενώ π.χ. αν σπάσει σε good και bad bank δεν θα είχε κανένα πρακτικό νόημα.

Ενδιαφέρον για το ΤΤ

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα αποδειχθεί πολύφερνη νύφη το οποίο το απαξίωσαν κατά τρόπο ηθικά ανέντιμο και νομικά ελέγξιμο ειδικά ο βασικός μέτοχος το ελληνικό κράτος, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι για την διεκδίκηση του θα ενδιαφερθούν 3 τράπεζες η Εθνική, η Alpha και η Πειραιώς.
Κατά ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται το ΤΤ να παραμείνει ημιαυτόνομο δηλαδή η τράπεζα που θα το εξαγοράσει να μην το απορροφήσει αλλά να παραμείνει ημιαυτόνομο κατά τα πρότυπα της Deutsche bank και Deutsche Post bank.
Από την Εθνική δηλώνουν ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον υπό όρους και ως τέτοιους νοούν την πρότερη κεφαλαιακή του ενίσχυση. Να βρεθεί ένας τρόπος να ανακεφαλαιοποιηθεί το ΤΤ πριν πωληθεί.
Από την Alpha σε ερώτηση του www.bankingnews.gr  έχουν δηλώσει ότι «είναι πιθανό να συμμετάσχει η Alpha στην διεκδίκηση του ΤΤ»
Από την Πειραιώς η διοίκηση επίσης σε ερώτηση μας πριν λίγο καιρό είχε αναφέρει ότι «θα εξεταστεί με την δέουσα προσοχή το ΤΤ και εφόσον κριθεί ενδιαφέρον deal η Πειραιώς θα συμμετάσχει στην διαδικασία διεκδίκησης του. Η συμμετοχή είναι πολύ πιθανή»
Το προβληματικό ΤΤ με -2,4 δις κεφαλαιακή ζημία, με τους κακούς 3220 εργαζομένους και τα ισχνού περιθωρίου κέρδους assets ενδιαφέρει και τους 3 τραπεζικούς ομίλους άρα δεν είναι και τόσο χάλια τα πράγματα όπως παρουσιάζονται.
Το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ήδη από τις 20 Σεπτεμβρίου ότι τα βασικά εμπιστευτικά στοιχεία του ΤΤ έχουν ήδη δοθεί στις 3 ενδιαφερόμενες τράπεζες ώστε να προετοιμαστούν.
Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας έχει ξεκινήσει μυστικά και άτυπα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Μπορεί όλες οι πλευρές να δηλώνουν ότι για την ώρα παραμένει παγωμένο το θέμα του ΤΤ μέχρι ότου ξεκαθαρίσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δις ευρώ αλλά ουσιαστικά οι διαδικασίες ελέγχων από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες  έχουν ξεκινήσει.
Το ΤΤ έχει ελεγχθεί από 4 διαφορετικούς μηχανισμούς ελέγχου.
Από την Deloitte για λογαριασμό της ΤτΕ, από κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος που διερεύνησε όλα τα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ με απόλυτη λεπτομέρεια, η Alvarez & Marsal για λογαριασμό του δημοσίου και βεβαίως η Blackrock.
Να σημειωθεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις μεγάλες τουλάχιστον τράπεζες έχει λάβει την καλύτερη βαθμολογία.
Με βάση το stress scenario το ακραίο σενάριο η Blackrock κατέληξε ότι το ΤΤ θα χρειαστεί σωρευτικά 615 εκατ ευρώ προβλέψεις ενώ το ΤΤ έχει ήδη διενεργήσει 580 εκατ ευρώ δηλαδή διαφορά 35 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ όντως εμφανίζει την καλύτερη εικόνα  στο ελληνικό banking όσον αφορά την Blackrock.

Παράνομη και ηθικά ανέντιμη πράξη η διάσπαση του ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα

Παράνομη και ηθικά ανέντιμη πράξη θεωρούνται τα σενάρια και σχέδια διάσπασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε καλή και κακή τράπεζα γιατί δεν διασφαλίζουν τους εργαζόμενους και δεν διασφαλίζουν του 72 χιλ μετόχους.
Το www.bankingnews.gr έχει γράψει εδώ και μήνες ότι η Τρόικα θέλει να σπάσει σε good και bad bank το ΤΤ και επιμένει σε αυτή την θέση της. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι θέλει το ΤΤ σπασμένο σε καλή και κακή τράπεζα και πώληση. Στην καλή θα ενταχθούν μόνο 900-1000 εργαζόμενοι από τους 3220 εργαζομένους.
Ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός είναι και παράνομος και ηθικά ανέντιμος.
Είναι παράνομη γιατί η μυστική έκθεση της Alvarez&Marsal δεν αφήνει πολλά περιθώρια καθώς προκρίνει ξεκάθαρα την ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ και την διατήρηση του αυτόνομου του ρόλου.
Είναι ηθικά ανέντιμη καθώς δεν μπορεί να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων οι μετοχικοί τίτλοι 72 χιλιάδων μετόχων.
Οι πραγματικές λύσεις για το ΤΤ πρέπει να είναι οι εξής.
1)Το ΤΤ ή θα πωληθεί ως έχει και ένας εκ των 3 επίδοξων μνηστήρων θα επωμιστεί το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης και αλλάζοντας τα πάντα.
Το ΤΤ το πιθανότερο σενάριο είναι να καταλήξει στην νέα Εθνική καθώς ΕΤΕ και Eurobank κατέχουν το 11,8% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ όπως προκρίνει και ο πολιτικός παράγοντας.
Στον διαγωνισμό ωστόσο θα συμμετάσχουν τόσο η νέα Alpha όσο και η νέα Πειραιώς. Ωστόσο η λύση της Εθνικής μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων.
Η πρόταση για ημιαυτόνομο ρόλο βρίσκεται στο τραπέζι και όχι της πλήρους απορρόφησης λόγω της Directorate General for Competition της γνωστής DGCom δηλαδή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Η Εθνική θα απορροφά την Eurobank και προφανώς πρόκειται για τεράστιο merger και θα απορροφήσει και το ΤΤ δηλαδή 2 ταυτόχρονα συγχωνεύσεις;
Με όρους Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η Alpha bank έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα καθώς εξαγοράζει την Emporiki που δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια.
Στην πιο περίπλοκη θέση βρίσκεται η Πειραιώς καθώς έχει ήδη εξαγοράσει την good ATE και την Geniki. Θα πρέπει δηλαδή να υλοποιήσει 2 συγχωνεύσεις. Αν διεκδικούσε το ΤΤ θα έπρεπε να συγχωνεύσει 3 τράπεζες εξέλιξη που θα προσέκρουε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Λόγω αυτής της παραμέτρου η νέα Εθνική και η νέα Alpha θα έχουν τον πρώτο λόγο για την διεκδίκηση του ΤΤ και η Πειραιώς αν κρατήσει ημιαυτόνομο το ΤΤ.
Ωστόσο ενώ η Εθνική εξαγοράζει την Eurobank και η Alpha την Emporiki άρα και οι 2 τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολα εγχειρήματα η Alpha βρίσκεται σε πιο προνομιακή θέση καθώς η Emporiki δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια σε αντίθεση με την Eurobank που έχει λάβει κρατική βοήθεια.
Η Alpha θεωρητικά έχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με την Εθνική αλλά προφανώς θα προσμετρήσουν και άλλοι λόγοι κυρίως πολιτικοί καθώς θέλουν να δοθεί ως bonus στην Εθνική το ΤΤ.  
2)Να παραμείνει αυτόνομο να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ, να ενισχυθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζει το μέλλον του ΤΤ.
Προφανώς θα πρέπει να υποβληθεί ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης το οποίο θα συμπεριλαμβάνει μια δομική μείωση κόστους και ένα ριζικό επανασχεδιασμό του στρατηγικού προφίλ του ΤΤ.

Με βάση την Alvarez&Marsal τον σύμβουλο του ελληνικού δημοσίου το ΤΤ μπορεί να παραμείνει αυτόνομο καθώς είναι η πλέον συμφέρουσα κεφαλαιακά λύση.

Σενάριο πρώτο
Το βασικό σενάριο με αυτόνομη ανάπτυξη προϋποθέτει 2,9 δις κεφάλαιο
Το προσωπικό θα μειωθεί κατά 445 από 3220 δηλαδή 2774 και θα κλείσουν 5 καταστήματα

Σενάριο δεύτερο
Θα αυξηθούν τα δάνεια μετά το 2012
Το ΤΤ θα χρειαστεί άνω των 3,2 δις ευρώ κεφάλαια
Μείωση προσωπικού κατά 445 εργαζομένους

Σενάριο τρίτο
Βελτίωση εσόδων από το 2015
Το ΤΤ θα χρειαστεί 3 δις κεφάλαιο ενώ η μείωση προσωπικού θα είναι 546 εργαζόμενοι

Σενάριο τέταρτο
Εκκαθάριση του ΤΤ.
Θα χρειαστεί 5,3 δις ευρώ και οι εργαζόμενοι θα μείνουν από 3220 μόνο 474.

Σενάριο πέμπτο
Good και bad bank
Στην καλή τράπεζα θα μείνουν μόνο 1000 εργαζόμενοι από 3220 εργαζομένους που ήδη διαθέτει το ΤΤ
Θα χρειαστεί 3,4 δις ευρώ κεφάλαιο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης