Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι θα σημάνει μια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ομόλογα, το ΧΑ και τους καταναλωτές;

  Τι θα σημάνει μια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την οικονομία, τις τράπεζες, τα ομόλογα, το ΧΑ και τους καταναλωτές;
Μετά από πολύχρονη μείωση και εν συνεχεία σταθερότητα στην ακολουθούμενη επιτοκιακή της πολιτική η ΕΚΤ την Πέμπτη αποφασίζει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο πλέον θα διαμορφώνεται στο 1,25%.

Η αύξηση αυτή που θεωρείται από όλους πιθανή σηματοδοτεί και την νέα στρατηγική της ΕΚΤ με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού αλλά και την γενικότερη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης χωρών της Ευρωζώνης πλην της Ελλάδος και των άλλων αδύναμων χωρών.
Όμως και ενώ στην Ευρώπη ίσως η αύξηση των επιτοκίων να θεωρείται χρήσιμη τα ερωτηματικά που γεννώνται για το αν και κατά πόσο χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας θα τις επηρεάσει αρνητικά.
Είναι προφανές ότι μια αύξηση 0,25% είναι αρνητική εξέλιξη για την σοβούσα ελληνική οικονομία αλλά όχι και η καταστροφή. Μια δεύτερη αύξηση σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πλήξει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα και προφανώς αν ακολουθήσει και μια 3η αύξηση επιτοκίων.

Για την οικονομία

Μπορεί ο κίνδυνος του πληθωρισμού να ενεργοποιεί την ΕΚΤ αλλά η Ελλάδα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
Η επίδραση θα είναι αρνητική, απορροφήσιμη μεν αλλά αρνητική.
Η Ελλάδα χρειάζεται το καθεστώς των χαμηλών επιτοκίων για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση χρέους.
Η ελληνική οικονομία δεν ευνοείται από την αύξηση των επιτοκίων.

Για το χρηματιστήριο

Μια αύξηση σημαίνει και σηματοδοτεί αναθέρμανση της οικονομίας αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι η κρίση χρέους είναι μείζονος σημασίας πρόβλημα για την Ελλάδα η αύξηση των επιτοκίων δεν θα αντιμετωπιστεί θετικά.
Ωστόσο μεγάλος μέρος της αύξησης των επιτοκίων έχει προεξοφληθεί από την αγορά.

Για τα ομόλογα

Σε καλές περιόδους η αύξηση των επιτοκίων στρέφει τους επενδυτές και στο χρηματιστήριο.
Ωστόσο η κατάσταση στην Ελλάδα σκιάζει όποια προσπάθεια και το κυριότερο η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς χρεοκοπίας.

Για τις τράπεζες

Η αύξηση σημαίνει ότι θα πληρώνουν 1,25% επιτόκιο για την ρευστότητα ύψους 97,7 δις ευρώ που έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι με 1% επιτόκιο πλήρωναν τόκους ετησίως στην ΕΚΤ 977 εκατ ευρώ και με 1,25% θα πληρώνουν 1,22 δις ευρώ δηλαδή αύξηση 250 εκατ ευρώ ετησίως.
Όμως η αύξηση θα φέρει και αναπροσαρμογές στα επιτόκια του euribor άρα ότι θα χάσουν από τους τόκους στην ΕΚΤ θα τα αναπληρώσουν από τα επιτόκια δανείων.
Στις καταθέσεις θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει κάθε τράπεζα.

Για τους καταναλωτές

Η ζήτηση είναι ούτως η άλλως πολύ χαμηλή.
Οι αναχρηματοδοτήσεις θα επιβαρυνθούν περαιτέρω με υψηλότερα επιτόκια αλλά γεγονός ότι όταν οι τράπεζες γενικώς δεν δίνουν δάνεια το 8% αν γίνει 8,25% δεν θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας.
Νέο κύμα αυξήσεων στα επιτόκια θα επιφέρει πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης