Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι βασικοί θεσμοί ΕΚΤ και ESM δεν θέλουν η Ελλάδα να βγει στις αγορές; - Γιατί την θεωρούν ακόμη αφερέγγυα

Γιατί οι βασικοί θεσμοί ΕΚΤ και ESM δεν θέλουν η Ελλάδα να βγει στις αγορές; - Γιατί την θεωρούν ακόμη αφερέγγυα
Η ουσιαστική ανησυχία των ξένων θεσμών είναι ότι εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές και πετύχει η έκδοση είναι πολύ πιθανό μέσω αυτής της αυτονομίας που θα αναπτύξει με τις αγορές να φανεί αφερέγγυα και ασυνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως προς τις μεταρρυθμίσεις.
Γιατί οι βασικοί θεσμοί, όπως ο ESM και η ΕΚΤ δεν θέλουν η Ελλάδα να βγει στις αγορές;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρη γιατί σε αντίθεση με την Ιρλανδία, την Κύπρο ή την Πορτογαλία δεν θεωρούν την Ελλάδα ακόμη φερέγγυα και συνεπή.
Δεν είναι τυχαίο ότι με παραινετικό τρόπο ο Schaeuble ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στο παρελθόν, ο Regling του ESM και ανεπίσημα η ΕΚΤ έχουν αναφέρει ότι δεν είναι κατάλληλη η περίοδος για την Ελλάδα η έξοδος στις αγορές.
Το βασικό επιχείρημα που προέβαλαν είναι ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με 0,89% με βάση το τρίτο πρόγραμμα και δεν βελτιώνεται το προφίλ του χρέους όταν τα επιτόκια στην 5ετία θα ανέρχονταν π.χ. στο 4,5%.
Όμως η ουσιαστική ανησυχία των ξένων θεσμών είναι ότι εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές και πετύχει η έκδοση είναι πολύ πιθανό μέσω αυτής της αυτονομίας που θα αναπτύξει με τις αγορές να φανεί αφερέγγυα και ασυνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως προς τις μεταρρυθμίσεις.
Όταν αποφασίστηκε η έξοδος της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου στις αγορές όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι υποστήριξαν την προσπάθεια.
Στην περίπτωση της Ελλάδος υπό την μορφή των συμβουλευτικών παραινέσεων πρότειναν στο ελληνικό δημόσιο απλά να μην βγει σε αυτή την χρονική συγκυρία στις αγορές.
Γιατί αυτή η στάση της ΕΚΤ και του ESM;
1)Η Ελλάδα δεν έχει άμεσα ανάγκη από κεφάλαια.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με 0,89% και οι αγορές με 4,5% ή 4,4% σε ένα θετικό σενάριο
2)Τα επιτόκια 4,5% δεν βελτιώνουν το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος ως προς το χρέος και την βιωσιμότητα του.
3)Οι δανειστές ανησυχούν ότι εάν η Ελλάδα αποκτήσει ρευστότητα εκτός μηχανισμών στήριξης κινδυνεύει να φανεί ασυνεπής στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
4)Το βασικό επιχείρημα των ξένων – το οποίο είναι και σωστό – είναι ότι εάν η Ελλάδα βγει στις αγορές μετά την 3η αξιολόγηση θα πετύχει πολύ καλύτερο επιτόκιο.
Π.χ στην 5ετία την τρέχουσα περίοδο θα δανειστεί με 4,5% και μετά το πέρας της 3ης αξιολόγησης ίσως και κάτω από 3,5% ή μεταξύ 3% με 3,5% δηλαδή πολύ καλύτερο επιτόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης