Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Που αποδίδεται η κόπωση στις μετοχές των τραπεζών; - Τεχνικά μια ελληνική απέτυχε - Ανησυχία μήπως μετά τις 7/11 η ΕΚΤ ζητήσει ΑΜΚ

Που αποδίδεται η κόπωση στις μετοχές των τραπεζών; - Τεχνικά μια ελληνική απέτυχε  - Ανησυχία μήπως μετά τις 7/11 η ΕΚΤ ζητήσει ΑΜΚ
Προβληματισμός για την συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών
Ορισμένες επεξηγήσεις χρειάζονται για τα stress tests καθώς οι τράπεζες σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο κινούνται άνευρα ανοδικά ενώ είναι εντυπωσιακό ότι η καλύτερη τράπεζα στα stress tests η Alpha bank κατέγραψε και απώλειες ενδοσυνεδριακά.
 Ποιες είναι οι επεξηγήσεις
1)Τα stress tests υλοποιήθηκαν με βάση τα τέλη του 2013 και προκύπτει ζημία κοντά στα 6 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.
2)Όταν όμως συμπεριληφθούν και οι ΑΜΚ του 2014 και άλλα στοιχεία μηδενίζουν σχεδόν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
3)Η Alpha bank είναι όντως η καλύτερη τράπεζα με βάση τα stress tests και αυτό είναι απόλυτο.
Εμφανίζει core tier 1 στο 6,8% με ελάχιστο κριτήριο 5,5% στο στατικό σενάριο.
Υπάρχουν ωστόσο φήμες που αναφέρουν ότι η Alpha bank θα μπορούσε να υλοποιήσει ΑΜΚ προαιρετικά αλλά η φήμη αυτή διαψεύδεται από την τράπεζα.
4)Η Πειραιώς με core tier 1 λίγο πάνω από 6% είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στο σύστημα και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη για τον όμιλο.
5)Η Εθνική βρίσκεται κοντά στο 5,5% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο και θα χρειαστεί μια μικρή πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.
6)Η Eurobank δεν πέρασε το δυσμενές σενάριο στα stress tests δηλαδή εμφάνισε core tier 1 κάτω από 5,5% και θα χρειαστεί μια μικρής κλίμακας αύξηση κεφαλαίου 350-450 εκατ.
Μπορεί λοιπόν οι τράπεζες να αναφέρουμε ότι πρακτικά πέρασαν τα stress tests αλλά τεχνικά ορισμένες απέτυχαν.

Η βασική ανησυχία

Η βασική ανησυχία σε ορισμένους κύκλους είναι η ΕΚΤ μετά τις 7 Νοεμβρίου οπότε και αναλαμβάνει την άμεση εποπτεία των τραπεζών και των ελληνικών, μήπως ζητήσει από τις τράπεζες να δημιουργήσουν capital buffer δηλαδή κεφαλαιακά αποθέματα ειδικά όσες είτε απέτυχαν είτε βρέθηκαν κοντά στο 5,5% core tier 1.
Προκαλεί πάντως απορία γιατί η Alpha bank η αντικειμενικά καλύτερη τράπεζα να δείχνει κόπωση στο χρηματιστήριο.
Ότι η Alpha bank βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στα stress tests είναι 1000% επιβεβαιωμένη πληροφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης