Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ενέσεις αισιοδοξίας για stress tests και ρευστότητα τραπεζών περιέχουν παλιές ή μη αξιοποιήσιμες ειδήσεις

Οι ενέσεις αισιοδοξίας για stress tests και ρευστότητα τραπεζών περιέχουν παλιές ή μη αξιοποιήσιμες ειδήσεις
Επικοινωνιακή καταιγίδα στήριξης της οικονομίας και των τραπεζών για να αλλάξει μεταξύ άλλων και το κλίμα στο χρηματιστήριο...
Το επιχειρούμενο μπαράζ θετικών ειδήσεων που προωθείται εσχάτως με επίκεντρο τα stress tests των ελληνικών τραπεζών περιέχει παλαιές και προεξοφλημένες ειδήσεις.
Είναι προφανές ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια ώστε να στηριχθεί η κυβέρνηση και οι τράπεζες αλλά και ευρύτερα το κλίμα στο χρηματιστήριο και χρησιμοποιούνται όλα τα όπλα, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις έχουν τρομοκρατήσει τους πάντες....
Ας δούμε τα δεδομένα.

Πλάνα αναδιάρθρωσης… παλιά είδηση

Το Reuters ανέφερε σε δημοσίευμα του ότι τα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα restructuring plan των τραπεζών που εγκρίθηκαν από την DGCom αρχές Καλοκαιριού του 2014, θα ληφθούν υπόψη από την ΕΚΤ στα stress tests.
Μα ούτως ή άλλως σε όλα τα μοντέλα που έχουν υιοθετηθεί, τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνονται και ήδη έχουν συμπεριληφθεί από τους ξένους οίκους, τους αναλυτές.
Σε δημοσιογραφικό επίπεδο, σε όλα τα ρεπορτάζ των τελευταίων 3 μηνών αναφέρεται ρητά ότι τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα συμπεριληφθούν στα stress tests. 
Μόνο στο www.bankingnews.gr έχουμε αναφέρει και τι θα συμπεριλαμβάνουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης, συνολικά με 16 δημοσιεύσεις.....

Financial Times για Collaterals στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η ΕΚΤ για να στηρίξει και τις ελληνικές τράπεζες θα συμπεριλάβει και εκδόσεις ομολόγων ABS που φέρουν collaterals που βαθμολογούνται με Β.
Όμως όλοι παραγνωρίζουν ότι το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι το γεγονός ότι όλα τα καλά περιουσιακά στοιχεία τους τα έχουν ήδη καταθέσει ως collaterals για να λαμβάνουν ρευστότητα.
Το Ευρωσύστημα διαθέτει μια αγορά ABS συνολικής αξίας 690 δισ. ευρώ και καλυμμένες ομολογίες ύψους 1,4 τρισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει περί τα 70-110 δισεκ ABS
Ενώ λοιπόν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ένα πραγματικά μεγάλο νέο και θετικό νέο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά οι ελληνικές τράπεζες ελλείψει collaterals δεν θα ωφεληθούν.
Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι αύριο 2 Οκτωβρίου θα εξειδικεύσει τα μέτρα και έχει επισημάνει ότι θα αγοράζει δεν θα δέχεται δηλαδή εγγυήσεις - collaterals.
Τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες;
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 40 δισεκ. ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Για την ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ εγγυήσεις collaterals 74 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ και 14 δισεκ. για έκτακτη παροχή ρευστότητας εγγυήσεις στην ΤτΕ.
Επίσης στα 30 δισ. λοιποί λογαριασμοί τάξης στην ΤτΕ τα περίπου 12 με 15 δισεκ. είναι απόθεμα εγγυήσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στο ευρωσύστημα περίπου 100 δισεκ. για να λάβουν ρευστότητα 40 δισεκ.

Αναβαλλόμενη φορολογία…παλιά είδηση

Εδώ και μήνες αναφερόταν με απόλυτη συνέπεια ότι στα κεφάλαια θα συμπεριληφθεί και η αναβαλλόμενη φορολογία που μετατρέπεται σε φορολογική απαίτηση.
Έγκαιρα είχαμε αναφέρει ως www.bankingnews.gr ότι οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν κεφαλαιακά από 500-600 εκατ ευρώ.
Η πλειοψηφία των ξένων οίκων έχει επισημάνει ότι το κεφαλαιακό όφελος κατά τράπεζα από την αναβαλλόμενη φορολογία είναι 500-600 εκατ ευρώ.
Πριν την κατάθεση του νόμου είχε καλλιεργηθεί μια υπερβολή υπεραισιοδοξία και ήμασταν από τους ελάχιστους που είχαμε υποστηρίξει ότι το κεφαλαιακό όφελος θα είναι μικρότερο αυτού που είχε εκτιμηθεί....

Το συμπέρασμα

Είναι προφανές τι συμβαίνει.
Χωρίς καμία καινούργια είδηση, χωρίς κανένα καινούργιο νέο προσπαθούν να αλλάξουν την ψυχολογία, στηρίζοντας την οικονομία και τις τράπεζες.
Ακόμη και μέσα από όλα αυτά, οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν θα καλυφθούν από τις τράπεζες παρά την διάχυτη πολιτική αβεβαιότητα.
Μάλιστα είχαμε αναφέρει ότι ακόμη και στο σενάριο που μια τράπεζα περάσει τα stress tests οριακά π.χ. αντί του 5,5% λάβει 5,8% ως core tier 1 στο στατικό και δυσμενές σενάριο, η ΕΚΤ θα υποχρεώσει την τράπεζα να ενισχύσει επιπρόσθετα τα κεφάλαια της.
Όσες δεν περάσουν τα stress tests θα υλοποιήσουν ΑΜΚ υποχρεωτικά, όσες τα περάσουν οριακά θα υλοποιήσουν ΑΜΚ υποχρεωτικά.
Το βασικό σχέδιο ωστόσο της κυβέρνησης - και αυτό θα το πετύχει - είναι να προστατέψει τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ ώστε να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Μια στρατηγική που θα αποδειχθεί στο τέλος επιζήμια, καθώς τα 11,4 δισεκ. δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς πέραν από τις τράπεζες...και την αντιμετώπιση π.χ. των NPLs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης