Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εισαγωγή στο χρηματιστήριο με στόχο να διαθέσει έως το 67% των μετοχών εξετάζει η Eurobank για την Eurolife αρχές του 2015

Εισαγωγή στο χρηματιστήριο με στόχο να διαθέσει έως το 67% των μετοχών  εξετάζει η Eurobank για την Eurolife αρχές του 2015
Το βασικό σενάριο για την Eurolife είναι διάθεση μετοχών IPO στο ελληνικό χρηματιστήριο
Εναλλακτικά σχέδια στο πλαίσιο υλοποίησης του πλάνου αναδιάρθρωσης restructuring plan εξετάζει η Eurobank για τις ασφαλιστικές δραστηριότητες με επίκεντρο την Eurolife ζωής και γενικών ασφαλειών.
Με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πλάνο αναδιάρθρωσης η Eurobank ήδη διερευνά εναλλακτικά σχέδια για τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες.
Τα δύο βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι
1)Εισαγωγή στο χρηματιστήριο με στόχο να αντλήσει κεφάλαια από την διάθεση μετοχών αρχές του 2015.
Στόχος είναι η Eurobank να κατέχει το 33% δηλαδή την καταστατική μειοψηφία και το υπόλοιπο 67% να το διαθέσει σε επενδυτές.
Το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή διάθεση μετοχών στο χρηματιστήριο, εμφανίζει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης.
2)Να πουλήσει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες που συνεχίζουν να επιτυγχάνουν κέρδη και να εμφανίζουν ανάπτυξη δραστηριοτήτων, ωστόσο το σενάριο αυτό εμφανίζει όλο και μικρότερες πιθανότητες.  
Και στην περίπτωση της πώλησης η Eurobank θα διατηρήσει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών πιθανότατα 33%.
Ωστόσο όπως αναφέρθηκε, το βασικό σενάριο που εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης είναι η διάθεση μετοχών IPO στο χρηματιστήριο, δηλαδή εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο, άντληση κεφαλαίων και διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας ή και ποσοστό μικρότερο της καταστατικής μειοψηφίας.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Eurolife ασφαλειών ζωής με 1,8 δισεκ. ενεργητικό αποτελεί την μεγαλύτερη δραστηριότητα του ομίλου Eurobank στις ασφάλειες πέτυχε κέρδη 24,8 εκατ στο α΄ 6μηνο του 2014 ενώ διαθέτει 222 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Η Eurolife Γενικών Ασφαλίσεων διαθέτει 223 εκατ ενεργητικό, τα κεφάλαια ανέρχονται στα 113 εκατ ενώ πέτυχε κέρδη 16,8 εκατ.
Οι δύο ασφαλιστικές εταιρίες βρίσκονται κάτω από την ίδια νομική οντότητα.
Το ερώτημα είναι ποια θα μπορούσε να είναι η αποτίμηση της Eurolife συνολικά αν αποφασιζόταν η διάθεση μετοχών στο χρηματιστήριο ή η πώληση δραστηριοτήτων έως 67%.
Προφανώς η καθαρή θέση αλλά και η κερδοφορία – έσοδα είναι ενδεικτικά για το fair value των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Eurobank.
Θα μπορούσε να πετύχει τίμημα μεταξύ 330 - 350 εκατ υπό την αίρεση ότι θα πωληθεί ή θα διατεθεί έως το 67% των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και η Eurobank θα κρατήσει το 33%.
Τα 350 εκατ απελευθερώνουν κεφάλαιο από τον όμιλο που δεσμεύουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.
Μέσω της πώλησης ή διάθεσης μετοχών μειώνεται και το σταθμισμένο ενεργητικό άρα πέραν των κεφαλαίων που θα αντληθούν βελτιώνονται περαιτέρω οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί ενόψει των stress tests της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης