Τελευταία Νέα
Οικονομία

Jan Kregel (Παν/μιο Tallinn): Η λύση για την κρίση δεν μπορεί να βρεθεί μόνο από την Ελλάδα, αλλά από τις χώρες με πλεόνασμα

Jan Kregel (Παν/μιο Tallinn): Η λύση για την κρίση δεν μπορεί να βρεθεί μόνο από την Ελλάδα, αλλά από τις χώρες με πλεόνασμα
«Το ζήτημα για τα κράτη μέλη της Ευρώπης είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές τους»


«Η λύση για την κρίση δεν μπορεί να βρεθεί μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τα άλλα κράτη με πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών», τονίζοντας ότι το ζήτημα για τα κράτη μέλη της Ευρώπης είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές τους.
Αυτό τόνισε ο Jan Kregel, καθηγητής του πανεπιστημίου του Tallinn, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Levy Economics Institute, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το συνέδριο είχε θέμα « Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Ένωση της λιτότητας ή ανάπτυξη σύγκλισης;»
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η πολιτική ενοποίηση αποσκοπεί στην εναρμόνιση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, τα οποία και πρέπει να επανασχεδιαστούν.
Τονίζει ότι η νομισματική ένωση μπορεί να μειώσει το κίνητρο για εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, εκ μέρους της κυβέρνησης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Επεσήμανε ότι η πολιτική ενοποίηση μπορεί να υπονομεύσει ακόμα και την ικανότητα της ΕΚΤ να καθιερώσει τη σταθερότητα των τιμών που αποτελεί βαισκή προϋπόθεση της καθιέρωσης του ευρώ ως μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση από τα εθνικά νομίσματα.
Όσον αφορά την πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία, υπογράμμισε ότι η Γερμανία προσαρμόζεται σε ενιαίο νόμισμα, ενώ η αποτυχία των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ να ακολουθήσουν τις πολιτικές αυτές, προκάλεσε έντονη πολιτική πίεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης