Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΕΥΔΑΠ κόβει το νερό σε όσους χρωστάνε - Συνολικά 750 φυσικά πρόσωπα χρωστούν 7,5 εκατ. ευρώ

tags :
Η ΕΥΔΑΠ κόβει το νερό σε όσους χρωστάνε - Συνολικά 750 φυσικά πρόσωπα χρωστούν 7,5 εκατ. ευρώ
Γνωστός ποινικολόγος με οφειλή 45.000 ευρώ - Η νέα πολιτική της εταιρείας εκδηλώνεται με σαρωτικές διακοπές νερού που υπολογίζονται έως και 3.000 την εβδομάδα
Σκληρή γραμμή κατά των κακοπληρωτών κρατά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ακολουθήσει την πολιτική της ΔΕΗ που βουλιάζει στα χρέη.
Η διοίκηση του Ιωάννη Μπενίση προσπαθεί να συμμαζέψει τα οικονομικά της εταιρεία μειώνοντας αρχικά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το ξεπούλημα, όπως λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης.
Προσθέτει ότι το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών καλύπτει τους οικονομικά ασθενέστερους και μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους μέχρι 36 δόσεις και στην περίπτωση που εξόφληση γίνει σε 18 δόσεις δεν χρειάζονται δικαιολογητικά.
Ωστόσο πίσω από την …ευαισθησία για τους οικονομικά ασθενέστερους κρύβονταν αρκετοί επώνυμοι και οικονομικά ευκατάστατοι που αδιαφορούσαν και δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς του νερού.
Στη λίστα των μεγαλοοφειλετών είναι 750 φυσικά πρόσωπα τα οποία χρωστάνε πάνω από 10.000 ευρώ.
Επίσης γνωστός και προβεβλημένος ποινικολόγος , χρωστάει στην ΕΥΔΑΠ το αστρονομικό ποσό των 45.000 ευρώ.
Πρόκειται για χρέη παλαιότερων ετών τα οποία συσσωρεύτηκαν αλλά ποτέ δεν αποπληρώθηκαν και κυρίως ποτέ δεν του έγινε διακοπή.
Η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει σε διακανονισμό της οφειλής στον γνωστό ποινικολόγο ενώ είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διακοπή νερού σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλής.
Το επόμενο βήμα θα είναι η εφάπαξ απαίτηση του ποσού και η διακοπή νερού.
Ο γνωστός ποινικολόγος έχει μεγάλη έκταση πρασίνου όπως και δύο πισίνες που απαιτούν υψηλές καταναλώσεις νερού.
Οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών με χώρους πρασίνου και πισίνα δυσκολεύονται να πληρώσουν το νερό και η συνολική τους οφειλή ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ συνεχίζει το «κυνήγι» των κακοπληρωτών καθώς από τις αρχές του έτους έχει στείλει 140.000 ειδοποιητήρια και καθιστά σαφές στους οφειλέτες ότι αν δεν τακτοποιήσουν άμεσα την οφειλή θα προχωρήσουν σε διακοπή του νερού.
Τα ποσά που διεκδικεί η ΕΥΔΑΠ ανέρχονται σε 28 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διακοπών αποδίδει καρπούς καθώς τα έσοδα της εταιρείας παρουσιάζουν άνοδο έως 8% το 2016 σε σχέση με το 2015.
Ο ρυθμός εισπραξιμότητας των οφειλών παρουσιάζει την ίδια επίδοση και στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Πόσες διακοπές νερού έχουν γίνει:

Το τελευταίο δίμηνο, η νέα πολιτική της εταιρείας εκδηλώνεται με σαρωτικές διακοπές νερού που υπολογίζονται έως και 3.000 την εβδομάδα.
Στον συνολικό προγραμματισμό της εταιρείας περιλαμβάνονται 47.000 διακοπές για το επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε 10.000 μισθωμένα νοικοκυριά.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχει υλοποιηθεί περίπου το 30% των δρομολογημένων επεμβάσεων, προκαλώντας συνθήκες έντασης στα υποκαταστήματα της ΕΥΔΑΠ από πολίτες που σπεύδουν μαζικά για να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της εταιρείας.
Οι διακοπές νερού επεκτείνονται και σε όσους έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους αλλά δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Επιπλέον, η εταιρεία έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την επιείκεια της στους 5 διακανονισμούς (πολίτες που ρύθμισαν παλιές οφειλές αλλά στην πορεία μπήκαν σε δόσεις και για νέες οφειλές).
Στο τέλος του 2016 οι συνολικές απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ από καταναλωτές και ΟΤΑ ανέρχονταν σε 200 εκατ. ευρώ, τα οποία μειώθηκαν κατά 14 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015.
Τέλος να σημειωθεί ότι η σκληρή γραμμή της διοίκησης έναντι των οφειλετών έχει φθάσει στους μετόχους και επενδυτές αν κρίνουμε ότι η τιμή της μετοχής σημειώνει άνοδο έως 9% από τις αρχές του έτους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης