Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα αντλεί 3 δισ. ευρώ από την επιστροφή της στην αγορά ομολόγων μετά από 3 χρόνια

tags :
Bloomberg: Η Ελλάδα αντλεί 3 δισ. ευρώ από την επιστροφή της στην αγορά ομολόγων μετά από 3 χρόνια
Το ενδιαφέρον των επενδυτών προκύπτει από τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη. Η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο 4,625%  για πέντε χρόνια
Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ κατά την πρώτη διάθεσή ομολόγων μετά το 2014, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι τα χειρότερα μάλλον τελιώνουν, για τη χώρα που κάποτε ήταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.
Οι επενδυτές που κυνηγούν τις υψηλές αποδόσεις είδαν με καλό μάτι το ελληνικό ομόλογο, το οποίο έχει επιτόκιο 4,625%.
Η ζήτηση έφτασε τα 6,5 δισ. ευρώ από περισσότερες από 200 προσφορές, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα τελευταία 5ετή ομόλογα της Ελλάδας που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2014 είχαν επιτόκιο 4,95%.
Η Ελλάδα πούλησε τα νέα ομόλογα μαζί με μια προσφορά για τα ομόλογα που λήγουν 2019.
Με την πώληση αυτή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επιδιώκει την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018, καλύπτοντας επίσης τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2019 – που είναι περίπου 19 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα αποφάσισε να δοκιμάσει τις αγορές, αφού δεν κατάφερε να πείσει τους δανειστές της να μειώσουν άμεσα το χρέος της, μένοντας έξω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το αποτέλεσμα "ήταν καλύτερο από όσο αναμενόταν", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά στην κρατική τηλεόραση.
"Αυτό δεν είναι το τέλος. Θα υπάρξει δεύτερη και τρίτη "πώληση ομολόγων για να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018", δήλωσε.
"Ο Τσίπρας άφησε τις «πολιτικές των συγκρούσεων» εδώ και πολύ καιρό και κατάλαβε προφανώς, ότι η καλύτερη στρατηγική για επανεκλογή το 2019, είναι η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης", δήλωσε ο Nicholas Wall, διευθυντής της Old Mutual Global Investors.
"Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη, πρόσβαση στις αγορές και συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους", δήλωσε ο Wall.
"Μια επιτυχημένη ελληνική έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, θα ωφελήσει επίσης τους ευρωπαίους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι δέχονται από καιρό κριτική για την προσέγγισή τους στην ελληνική κρίση και είναι λογικό πως δεν θέλουν να ζητήσουν περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους όταν λήξει αυτό το πακέτο διάσωσης το καλοκαίρι του 2018. "
Οι δανειστές της ευρωζώνης της συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν νέα δάνεια ύψους 8,5 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου 2017, ακόμη και αν αναβάλουν έως τα μέσα του 2018, μια δεσμευτική απόφαση για τα μέτρα που θα λάβουν, για να μειώσουν το βάρος της χώρας. Μία επιτυχημένη δεύτερη αναθεώρηση της διάσωσης, η βελτιωμένη οικονομία και η μεγαλύτερη υποστήριξη από τους εταίρους στην ευρωζώνη, ενθάρρυναν την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.



Άλλες εξελίξεις που τόνωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ήταν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε για δάνειο επί της αρχής, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων για την Ελλάδα την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017.
Επίσης, η Standard &Poor’s αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, σε θετικές από σταθερές, την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017.
Η πώληση ομολόγων καθυστέρησε από την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέρει λόγω του ανώτατου ορίου που έθεσε το ΔΝΤ, ως προς το ποσό του χρέους που μπορεί να διαχειριστεί η χώρα.
Η BNP Paribas, η Citigroup η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η HSBC Bank Plc και η Bank of America Merrill Lynch διαχειρίζονται την έκδοση του νέου ομολόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης