Τελευταία Νέα
Διεθνή

IHS Markit: Το 23% των εδαφών του στη Μέση Ανατολή έχασε το ISIS μέσα στο 2016

IHS Markit: Το 23% των εδαφών του στη Μέση Ανατολή έχασε το ISIS μέσα στο 2016
Εξαιτίας των απωλειών, αυξάνεται ο κίνδυνος για το ISIS να δει κάποιους από τους μαχητές του να «αποσκιρτούν προς αντίπαλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία»
Το 23% των εδαφών του σε Συρία και Ιράκ έχασε μέσα στο 2016 το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), σύμφωνα όσα διαπιστώνει η εταιρεία αναλύσεων IHS Markit.
Ειδικότερα, η IHS αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο του 2016 ως το τέλος του έτους η επιφάνεια του «χαλιφάτου» το οποίο έχει κηρύξει το Ισλαμικό Κράτος στις δύο αυτές χώρες μειώθηκε από τα 78.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα 60.400.
Μέσα στο περασμένο έτος οι τζιχαντιστές έχασαν πόλεις – κλειδιά όπως η Ντάμπικ, η Ιεράπολημ η Ραμάντι και η Φαλούτζα, ενώ απειλείται και η Μοσούλη.
Το 2015 είχαν ήδη μειωθεί τα εδάφη που έλεγχαν οι τζιχαντιστές κατά 14%.
«Το ISIS υπέστη εδαφικές απώλειες άνευ προηγουμένου το 2016, κυρίως σε περιοχές κρίσιμης σημασίας για το σχέδιο διακυβέρνησης του χαλιφάτου», επισημαίνει η IHS, σημειώνοντας πως οι εδαφικές απώλειες της τρομοκρατικής οργάνωσης προκάλεσαν εσωτερικές εντάσεις, οι οποίες απειλούν «τη συνοχή» της.
Εξαιτίας των εν λόγω απωλειών, αυξάνεται ο κίνδυνος για το ISIS να δει κάποιους από τους μαχητές του να «αποσκιρτούν προς αντίπαλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία», ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος «διάσπασής» του, σημειώνεται στην έκθεση.
Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι κατέλαβε την ανατολική πλευρά της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές και η IHS εκτιμά ότι η ιρακινή πόλη θα μπορέσει να ανακαταληφθεί στο σύνολό της «πριν από το δεύτερο μισό του έτους».
Η ανακατάληψη της Ράκα στη Συρία ενδέχεται να αποδειχθεί πιο προβληματική, επισημαίνεται στην έκθεση, καθώς η πόλη αποτελεί «την καρδιά του ΙΚ».
Για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Ράκα, η εταιρεία εκτιμά ότι θα χρειαστεί το 2017 μια «ευρεία χερσαία επιχείρηση» από μια τρίτη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία ή η Τουρκία μαζί με τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Basha al-Assad.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης