Τραπεζικά νέα

Τι θα συμβεί στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς των 807 εκατ. ευρώ; Αξίζει τελικά η συμμετοχή στην αμκ; Πώς θα κινηθούν οι μέτοχοι;

  Τι θα συμβεί στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς των 807 εκατ. ευρώ; Αξίζει τελικά η συμμετοχή στην αμκ; Πώς θα κινηθούν οι μέτοχοι;
Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς ανακοινώθηκαν είναι πλέον γνωστοί και η κερδοσκοπία περί των όρων θα κοπάσει. Η Citigroup και το παρακλάδι της η Ivaldi Capital σορτάρουν την Πειραιώς με 1,6 εκατ ανοικτή θέση αλλά είναι οι κλασσικές θέσεις ενόψει της αύξησης κεφαλαίου. Το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί σχεδόν σε όλες τις αυξήσεις.
Στο 1 ευρώ, λοιπόν, η τιμή της αύξησης θα εκδοθούν συνολικά 807,054 εκατ μετοχές με αναλογία 12 νέες προς 5 παλαιές.

Η αγορά περίμενε την τιμή πέριξ στα 1,6 με 1,8 ευρώ σενάριο που είχαμε υιοθετήσει και δεν επιβεβαιώθηκε.
Πρωτίστως γιατί 1 ευρώ η τιμή της αμκ;
Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε χθες στα 3,57 ευρώ και η αναπροσαρμοσμένη τιμή στα 1,76 ευρώ.
Προ της αποκοπής το discount στο 72% μετά την θεωρητική αποκοπή το discount στο 43%.
Με βάση την θεωρητικά αναπροσαρμοσμένη τιμή – η αποκοπή έχει προσδιοριστεί για τις 10 Ιανουαρίου – προκύπτει το discount 43%.
Συγκρίνοντας το 1,76 ευρώ που είναι η θεωρητική τιμή μετά την αποκοπή με το 1 ευρώ που είναι η χρηματιστηριακή προκύπτει το 43%.
Τα 1,76 ευρώ είναι θεωρητική τιμή πως όμως προκύπτει;
Οι υφιστάμενες μετοχές 336,272 εκατ μετοχές Χ την τρέχουσα τιμή 3,57 ευρώ + νέες μετοχές 807,054 μετοχές Χ την τιμή της αύξησης 1 ευρώ δια του συνόλου των μετοχών δηλαδή 1,143 δις μετοχές ισούται με 1,76 ευρώ.
Το θεωρητικό δικαίωμα προκύπτει τιμή μετά την αποκοπή θεωρητικά 1,76 ευρώ μείον την τιμή της αύξησης κεφαλαίου 1 διά την σχέση μεταξύ νέων προς παλαιές δηλαδή 12 νέες  προς 5 παλαιές.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μετοχή το επόμενο διάστημα ακόμη και αν στηριχθεί ενεργά από τους αναδόχους θα κινηθεί πέριξ των 1,5 ευρώ ή 1,3 με 1,6 ευρώ ως εύρος με βάση ένα σχεδόν καλό σενάριο.
Όμως το ερώτημα είναι απλό τι θα συμβεί στην αύξηση κεφαλαίου;
Πως η τιμή της αύξησης θα επηρεάσει την προσπάθεια συγκέντρωσης των κεφαλαίων και βεβαίως το κύριο ερώτημα θα καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου;
Τι θα συμβεί στην αύξηση κεφαλαίου;
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς πραγματοποιείται με καλούς όρους. Το 1 ευρώ της τιμής  είναι καλός όρος.
Ίσως οι ανάδοχοι να ήθελαν χαμηλότερα στα 0,80 ευρώ αλλά το 1 ευρώ τιμή της αύξησης είναι καλή τιμή.
Τι θα κάνουν οι βασικοί μέτοχοι;
Οι ξένοι μετά τις αναπροσαρμογές στους δείκτες της Morgan Stanley μείωσαν την συμμετοχή τους στο 20%.
Ένας πυρήνας βασικών μετόχων με ποσοστό 40% είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την αύξηση κεφαλαίου.
Οι μικρομέτοχοι με ποσοστό 30% έχουν να σκεφθούν κάτι απλό αξίζει η αγορά της Πειραιώς στο 1 ευρώ;
Αξίζει η αγορά της Πειραιώς στο 1 ευρώ;
Η απάντηση θα δοθεί απερίφραστα ναι αξίζει και αξίζει γιατί στο 1 ευρώ η Πειραιώς περιλαμβάνει πλήρως τους όποιους δυνητικούς κινδύνους, συγκεντρώνει τα κεφάλαια 807 εκατ ευρώ και θωρακίζεται και ταυτόχρονα διασφαλίζει τον ισολογισμό της. Θα κάνουμε και μια πρόβλεψη τώρα στην αρχή της διαδικασίας. Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα καλυφθεί και θα εξελιχθεί θετικά για την τράπεζα και την αγορά.
Ξεκινάει η αμκ με καλυμμένο το 40%;
Το 40% των μετόχων, των βασικών και θεσμικών μετόχων  έχει τονίσει στην διοίκηση της Πειραιώς ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα του.
Η αύξηση κεφαλαίου αξίζει και για νέους μετόχους.
Γιατί απλά αγοράζει κανείς την Πειραιώς στο 1 ευρώ.
Είναι καλυμμένη η αμκ;
Ναι από τους αναδόχους, ωστόσο στόχος είναι να μην καλυφθεί από τους αναδόχους αλλά από τους υφιστάμενους μετόχους.
Η  κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων απαρτίζεται από την  Barclays Bank, Credit Suisse Securities, Goldman Sachs International και Morgan Stanley & Co. που ενεργούν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές και Διαχειριστές. Η αύξηση υποστηρίζεται περαιτέρω από τους Co-Lead Managers:
ING Bank, Keefe, Bruyette & Woods , Macquarie Capital (Europe), Mediobanca – Banca di Credito Finanziario και MPS Capital Services.
Ποιοι είναι οι λόγοι της αύξησης κεφαλαίου;
Ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς έχει διαφυλάξει επιτυχώς το επίπεδο των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης μέσω της ισχυρής προ προβλέψεων κερδοφορίας του.  
Η ολοκλήρωση της αύξησης αναμένεται να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, με τον δείκτη Equity Tier 1 να διαμορφώνεται σε 9,5%, τον δείκτη Tier 1 στο 10,8% και τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,7% (+ 200 μονάδες βάσης pro forma με στοιχεία 30ης Σεπτεμβρίου 2010).
Ποια είναι η πορεία της Πειραιώς;
Το 2010 τα  επαναλαμβανόμενα έσοδα εργασιών (καθαρά έσοδα τόκων συν καθαρά έσοδα προμηθειών) αναμένονται υψηλότερα από το 2009,
Το  λειτουργικό κόστος αναμένεται χαμηλότερο από αυτό του 2009. Η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους του Ομίλου ήταν κύριος στόχος μας για το 2010 και παραμένει προτεραιότητα και για το 2011, και
Τα  δάνεια και οι καταθέσεις του Ομίλου δεν αναμένεται να έχουν σημαντική απόκλιση στο τέλος του 2010 σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2010.
Το χρονοδιάγραμμα της αμκ
To ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της Αύξησης έχει ως ακολούθως:
•    4 Ιανουαρίου 2011 - Αναμενόμενη έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έγκριση της έναρξης άσκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης από το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών
•    7 Ιανουαρίου 2011 - Τελευταία ημερομηνία όπου οι μετοχές διαπραγματεύονται με δικαιώματα
•    10 Ιανουαρίου 2011 - Αποκοπή δικαιώματος
•    12 Ιανουαρίου 2011 - Ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων στην ΑΜΚ
•    17 Ιανουαρίου 2011 - Έναρξη περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων στο Χ.Α.
•    25 Ιανουαρίου 2011 - Λήξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων στο Χ.Α.
•    31 Ιανουαρίου 2011 - Λήξη περιόδου άσκησης δικαιωμάτων (εγγραφών)
•    10 Φεβρουαρίου 2011 - Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χ.Α.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης