Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H Πειραιώς απέσυρε το ενδιαφέρον της για την ΑΤΕ και το ΤΤ - Η μελέτη των συμβούλων παραδόθηκε αλλά το δημόσιο καθυστερεί

 H Πειραιώς απέσυρε το ενδιαφέρον της για την ΑΤΕ και το ΤΤ - Η μελέτη των συμβούλων παραδόθηκε αλλά το δημόσιο καθυστερεί
(upd)Διαπιστώντας η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με ταχύρρυθμες διαδικασίες στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και του ΤΤ, αποφασίσθηκε να αποχωρήσει από την διαδικασία διεκδίκησης των δύο τραπεζών και προφανώς αυτό αποτελεί μια νέα μείκζονος σημασίας σημαντική εξέλιξη.  Σε επίσημη ανακοίνωση της η Πειραιώς τονίζει ότι "Δυόμιση μήνες μετά  την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε το ενδιαφέρον της, διαπιστώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος"
Το www.bankingnews.gr τόνιζε νωρίτερα ότι η μελέτη άνω των 100 σελίδων από τους συμβούλους για το μέλλον των κρατικών τραπεζών παραδόθηκε στην Κυβέρνηση η οποία για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων θα ανοίξει το κεφάλαιο κρατικές τράπεζες μετά τις δημοτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση δεν θα ήθελε οι κρατικές τράπεζες να βρεθούν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και το κυριότερο η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν  θα μπορέσει να στηρίξει το βασικό επιχείρημα της που έχει προβληθεί δηλαδή της δημιουργίας κρατικού πυλώνα.
Από τα παράδοξα και οξύμωρα της όλης διαδικασίας είναι ότι η κυβέρνηση ζητούσε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν τα deals στις τράπεζες. Παρότρυνε για deals.
Η Πειραιώς έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα και η Κυβέρνηση σπεύδει βραδέως.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες 6 είναι οι βασικές κρίσιμες παράμετροι στην όλη διαδικασία.
1)Η κυβέρνηση αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες λόγω εκλογών επιβραδύνει την προσπάθεια αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη.
2)Με βάση τα δυνητικά χρονοδιαγράμματα ακόμη και αν η Κυβέρνηση επέλεγε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ΑΤΕ και το ΤΤ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2011.
3)Με βάση ενδείξεις οι σύμβουλοι του δημοσίου Lazard, Deutsche Bank και HSBC δεν προκρίνουν την δημιουργία κρατικού πυλώνα και ως εκ τούτου το επιχείρημα που είχε προβληθεί για την αναγκαιότητα κρατικού πυλώνα πέφτει στο κενό.
4)Οι σύμβουλοι προκρίνουν την λύση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού ωστόσο αναφέρουν ότι είναι άμεση η ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΑΤΕ.
5)Οι καθυστερήσεις, οι συνειδητές καθυστερήσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά το μέλλον των κρατικών τραπεζών δεν οφείλονται μόνο στην πολιτική παράμετρο.
Με βάση την  Ernst and Young που αποτίμησε την ΑΤΕ, η αξία της τράπεζας είναι στο ναδίρ παράμετρος που θέτει εν αμφιβόλω την προσπάθεια του δημοσίου να πωλήσει.
6) Οι τράπεζες στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο Attica Bank και ΤΤ φέρονται να μην συναινούν στην ένταξη τους σε ένα σχήμα με επίκεντρο την ΑΤΕ και προφανώς προτείνουν αυτόνομες λύσεις.

Το συμπέρασμα

Η κυβέρνηση το καλοκαίρι κάθε εβδομάδα ζητούσε από τις τράπεζες να συγχωνευθούν. Η Πειραιώς υπέβαλλε μια ενδιαφέρουσα πρόταση ανεξαρτήτως αν το τίμημα επιδέχεται βελτίωσης ή όχι. Η πρόταση ήταν πολύ συγκεκριμένη που δεν επιδέχεται παρερμηνείας.
Αντί η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες, τις επιβραδύνει.
Ξαφνικά οι παροτρύνσεις της κυβέρνησης για deals στις τράπεζες σταμάτησαν καθώς οι τράπεζες αναμένουν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την στάση της.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης