Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 7% η αποδοτικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων επανακατάρτισης

tags :
Στο 7% η αποδοτικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων επανακατάρτισης
Λιγότερο από 7% απέδωσαν τα προγράμματα επανακατάρτισης εργατικού δυναμικού που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί προεδρίας του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο το 2007.
Μόλις 140 εκατομμύρια ευρώ απορροφήθηκαν από εξουσιοδοτημένα προγράμματα χωρών της Ε.Ε. μέσα στα τρία προηγούμενα χρόνια τη στιγμή που το συνολικό ποσό που υπολογίστηκε για έξοδα στη συγκεκριμένη δράση ξεπερνούσε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η έλλειψη αποδοτικότητας οφείλεται σε προβληματικό ή φτωχό σχεδιασμό των προγραμμάτων και σε χαοτική και αποπνικτική γραφειοκρατία εκ μέρους των κρατών.
Ο Ζοσέ Μπαρόζο είχε τονίσει τις ημέρες εκπόνησης του προγράμματος επανακατάρτισης τη σπουδαιότητα να παραμένει διαρκώς σε υψηλό επίπεδο το εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων για να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα στη νέα εποχή.
Ωστόσο, μόνο εντός του 2008 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ήλθαν σε θέση να ακολουθήσουν τις προοπτικές του προγράμματος”, σύμφωνα με τον Μπαρόζο. Στελέχη της πορτογαλικής κυβέρνησης δήλωσαν στους Financial Times ότι το πρόγραμμα ενείχε πολύ γραφειοκρατία και ήταν δύσκαμπτο στην εφαρμογή του. Πράγματι, στοιχεία από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι 374 εκατ. ευρώ από τα 2 δις συνολικά παρέμειναν αναξιοποίητα επειδή “κόλλησαν” στον γραφειοκρατικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης