Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Ελλάδα προς νέες εκλογές ίσως στις 17/6 εν μέσω διλήμματος: Παραμονή ή έξοδος από το ευρώ και χρεοκοπία – Σε συσπείρωση της κεντροδεξιάς καλεί ο Σαμαράς - Τσίπρας: Μιλάτε τη γλώσσα της μπλόφας - Πρωθυπουργό τον Κουβέλη προτείνει ο Βενιζέλος

Η Ελλάδα προς νέες εκλογές ίσως στις 17/6 εν μέσω διλήμματος: Παραμονή ή έξοδος από το ευρώ και  χρεοκοπία – Σε συσπείρωση της κεντροδεξιάς καλεί ο Σαμαράς - Τσίπρας: Μιλάτε τη γλώσσα της μπλόφας - Πρωθυπουργό τον Κουβέλη προτείνει ο Βενιζέλος
(upd18)Κορυφώνεται το θρίλερ των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στη διενέργεια νέων εκλογών (πιθανότατα στις 17/6), μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: Παραμονή στο ευρώ ή έξοδος και χρεοκοπία...
Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις άκαρπες συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας επιστρέφει τη διερευνητική εντολή, την οποία λαμβάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ...
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν την Ελλάδα στην έξοδό της από το ευρώ και τη χρεοκοπία, έχοντας ήδη καλέσει σε συσπείρωση όλες τις κεντροδεξιές δυνάμεις.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ετοιμάζει πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό τον Φ. Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ....
Αντ. Σαμαράς: Ο Τσίπρας μου ζητά να δεχθώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της...
"O Τσίπρας μου ζητά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της", δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντ. Σαμαράς.
"Η προσπάθεια της ΝΔ θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει "Ο Τσίπρας ζητά να απομονώσει την Ελλάδα από παντού. Οι εταίροι μας με την αποδοχή της επιστολής μου αποδέχθηκαν τις μεταρρυθμίσεις. Είμαι διατεθειμένος να δώσω ανοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας με όρο την παραμονή μας στο ευρώ".

Αλ. Τσίπρας: Βενιζέλος και Σαμαράς μιλούν τη γλώσσα της μπλόφας και της παγίδας
"Δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμα για κυβέρνηση αριστεράς" δήλωσε από το βήμα της Βουλής και μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του κόμματος, Αλ. Τσίπρας, γνωστοποιώντας παράλληλα πως επιστρέφει τη διερευνητική εντολή.
"Κρατάμε στα χέρια μας μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, την ευκαιρία ανατροπής των προγραμματών λιτότητας", τόνισε μεταξύ άλλων.
"Η πρότασή μας έχει ευρεία κοινωνίκη στήριξη αλλά μία ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως "η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. Θα επιμείνουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων",
"Δεν πρόκειται να σας προδώσουμε, δεν πρόκειται να γίνουμε σαν τους άλλους", διεμήνυσε ταυτόχρονα, απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό.
Παράλληλα, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και προσωπικά στους κ. κ. Βενιζέλο και Σαμαρά "Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα του μνημονίου, μιλάνε τη γλώσσα του χαρτοπαίχτη. Οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς μιλούν τη γλώσσα της μπλόφας και της παγίδας. Εμείς μιλάμε τη γλώσσα της ειλικρίνειας".

Ευ. Βενιζέλος: Θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή και θα συνεχίσω την προσπάθεια...
"Ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα, θέλει κυβερνητική λύση και παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει τη χώρα", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας πως "Κατέστη κατανοητό ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε".
"Πρότεινα στον κ. Τσίπρα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ. Η πρότασή μας είναι εφικτή για το καλό των πολιτών", πρόσθεσε για να συμπληρώσει: "Εναλλακτικά του πρότεινα να στηρίξουμε την κυβέρνηση της αριστεράς, αν δεν τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ".
Και συνέχισε: "Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σημαίνει μαζική φτώχεια. Δεν πρέπει να πάμε ξανά σε εκλογές".
"Είπαμε όχι στον εθνικό διχασμό. Μας ενδιαφέρει το εθνικό μέτωπο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια,  όχι με βάση το κομματικό μας συμφέρον", σημείωσε επίσης για να συμπληρώσει πως "Αποκτά νόημα και περιεχόμενο η διερευνητική εντολή που θα λάβω αύριο. Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο".

... Και η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Κουβέλη

Κατά τις πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος ετοιμάζει πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό τον Φ. Κουβέλη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προτείνει στον κ. Κουβέλη τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβερνητικό συμβούλιο, με πρόσωπα δικής του επιλογής και στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα δεσμευθούν να υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ωστόσο εδώ πως ο κ. Κουβέλης, σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, απέκλεισε την πθανότητα να αναλάβει την πρωθυπουργία , κάνοντας λόγο "για ένα σενάριο χωρίς καμία βάση", καθώς θα πρόκειται για μια "κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ".

Καμμένος: Δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για κυβέρνηση αντιμνημονιακού μετώπου

"Δεν τίθεται θέμα σχηματισμού κυβέρνησης από το αντιμνημονιακό μέτωπο αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία", δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος.
"Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν φτάνουν τον αριθμό των 120. Επομένως δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματιστεί κυβέρνηση αντιμνημονιακού μετώπου", τόνισε ο κ. Καμμένος.

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η Γερμανίδα Kαγκελάριος Α. Μerkel, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Ηollande, αρνούνται την οποιαδήποτε συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, επικαλούμενοι το πρωτόκολλου, αφού βλέπουν μόνο αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και όχι αρχηγούς κομμάτων.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Σε κεντρικό πρόσωπο για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ώρες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τους ξένους, μέσω απανωτών δημοσιευμάτων και συνεχών δηλώσεων να επικρίνουν τους όρους διακυβέρνησης του δεύτερου κόμματος στην Ελλάδα. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και η κοινωνία, κατανοούν ότι με βάση το χάσμα πολιτικών απόψεων που επικρατεί στην κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας της χώρας όπου κρίνεται το μέλλον της στο ευρώ και η αποφυγή ή όχι της πραγματικής χρεοκοπίας η μόνη λύση μετά το ασαφές πολιτικό μήνυμα της κοινωνίας είναι οι εκλογές…
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Φρανσουά Ολάντ να τον δεχθεί σε κατ' ιδίαν συνάντηση. Απάντηση από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας ακόμη δεν έχει δοθεί, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Ωστόσο η είδηση έχει επιβεβαιωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών θα έχει συνομιλίες σήμερα με Καμμένο των ΑΝΕΛ, Σαμαρά της ΝΔ και Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ.
Από τη μεριά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει στα χέρια του δύο στρατηγικές. Ή να δώσει ψήφο ανοχής στον Αλέξη Τσίπρα, ή να μην παραλάβει καθόλου τη διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλια, καθώς οι πιθανοί συνδυασμοί θα έχουν εξαντληθεί.
Όλα θα κριθούν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θα προτείνει πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό. Ονόματα σαν εκείνα του Δραγασάκη και του Κωνσταντόπουλου ακούγονται πολύ έντονα.
Η μόνη προϋπόθεση που θα θέσει ο Βενιζέλος για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αν, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν το κάνει αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει άμεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του. Δηλαδή, δε θα κάνει χρήση της δικής του εντολής, για να μη χάσει χρόνο η χώρα.
Η πολιτική πλατφόρμα των 5 σημείων που παρουσίασε ο Τσίπρας ως βάση διαπραγμάτευσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ΝΔ.
Μάλιστα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ Σαμαράς και Βενιζέλος να αναιρέσουν ότι συμφώνησαν με την Τρόικα είναι ξεκάθαρο ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή, έξοδο από το ευρώ και βίαιη χρεοκοπία.
Επίσης η κρατικοποίηση των τραπεζών και η αξιοποίηση των καταθέσεων αποτελεί μια νεφελώδη πολιτική προσέγγιση που μόνο βλαπτικά μπορεί να λειτουργήσει.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να προωθήσει τις προτάσεις του, στέλνοντας επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μέσω της επιστολής ζητά υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πλέον τα κόμματα που υπέγραψαν τις δεσμεύσεις, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, εκπροσωπούν σήμερα περίπου το 33% του ελληνικού λαού.
Η ΝΔ και ο Σαμαράς πήραν θέση και κατ΄ ουσία όπως διαφαίνεται θα επισημοποιηθεί μετά την συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και ψήφος ανοχής.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος θα συνομιλήσουν αλλά είναι αδύνατο ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταπείσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να στείλει επιστολή αναίρεσης των δεσμεύσεων του στην Τρόικα.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει  κυβέρνηση της Αριστεράς άπαξ και διαφώνησε απόλυτα το ΚΚΕ.
ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά διαθέτουν 52 και 19 δηλαδή 71 βουλευτές ή σε ποσοστό του εκλογικού σώματος 22,9% περίπου.
Αν συνεργαστούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π Καμμένου ή δοθεί ψήφος ανοχής συγκεντρώνουν σε έδρες 104 και σε ποσοστό 33,5% περίπου.
Δηλαδή 3 κόμματα μαζί δεν έχουν ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε πλειοψηφία στην κοινωνία και τον λαό.
Ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ έδινε ψήφο ανοχής συνολικά θα συγκέντρωναν 145 βουλευτές θα είχαν μεν πλειοψηφία αλλά με την ΝΔ, το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή απέναντι τους δεν θα μπορούσαν να νομοθετήσουν και η κυβέρνηση ή το κυβερνητικό μόρφωμα θα κατέρρεε.
Αν ο Τσίπρας αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ήθελαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να αποδομήσουν και να εκθέσουν την Αριστερά, να παγιδεύσουν την Αριστερά η διερευνητική εντολή θα δοθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο.
Αν αποτύχει και η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της δημοκρατίας συγκαλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και τους ζητά να συμφωνήσουν σε οικουμενική κυβέρνηση.
Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια τότε θα προκυρηχθούν νέες εκλογές ίσως στις 17 Ιουνίου.
Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι οι νέες εκλογές αν και εφόσον υλοποιηθούν θα πραγματοποιηθούν σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον.
Παραμονή στο ευρώ αλλά και υλοποίηση του μνημονίου με προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης ή χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ;
Αυτό θα είναι το μεγάλο δίλημμα….

Συνάντηση Τσίπρα με φορείς - Αν θέλουν κυβέρνηση ομηρίας ας το ξεχάσουν

Εν τω μεταξύ, τους φορείς συνάντησε νωρίτερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του με τους πρυτάνεις. Στη συνάντηση με τους φορείς δεν συμμετείχαν ΓΣΕΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, οι οποίες αρνήθηκαν προτάσσοντας το μη συνταγματικό τους ρόλο στη διαδικασία διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης.
Μιλώντας στους φορείς, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματικός. ''Μας ενδιαφέρει απολύτως η διακυβέρνηση του τόπου, αλλά πρωτίστως το περιεχόμενό της. Δεν ζητάμε από κανέναν να κάνει δηλώσεις μετάνοιας, ζητάμε να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού, ζητάμε δηλώσεις ειλικρίνειας'', είπε.
''Αν αποδέχονται τις προτάσεις μας ως βάση διαλόγου, αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους προς τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, τότε ενδεχομένως να έχει νόημα η συζήτηση. Αν όμως επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε κυβέρνηση ομηρίας στις δικές τους δεσμεύσεις αυτό να το ξεχάσουν,'' ξεκαθάρισε.
''Τη διερευνητική εντολή μας την έδωσε ο λαός για να διερευνήσουμε ανοιχτά και καθαρά και όχι παρασκηνιακά,'' σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι η στήριξη της κοινωνίας είναι πολύ πιο σημαντική από μια κοινοβουλευτική στήριξη. ''Γιατί μια κυβέρνηση που έχει στόχο να συγκρουστεί για τα μνημόνια, χρειάζεται ισχυρή στήριξη και μέσα και έξω από τη Βουλή,'' σημείωσε.
''Αν σήμερα υπάρχει ένα εθνικό χρέος αυτό είναι η κοινή δράση όλων μας, ώστε να μπει τέλος στην οικονομική βαρβαρότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια,'' ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καμμένος:'Η να παραιτηθούν ή να αναιρέσουν τις εγγυητικές επιστολές προς την τρόικα

Στους βουλευτές του απευνθύνθηκε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επεσήμανε ότι ''το μόνο δίλημμα είναι ναι ή όχι στο μνημόνιο'', συμπληρώνοντας ότι ''το 68% είπε όχι''.
''Θέλω να καλέσω τους βουλευτές όλων των κομμάτων να δώσουν μία λύση τώρα,'' είπε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας πως χρειάζεται πανστρατιά για την εθνική σωτηρία της χώρας.
Κάλεσε επίσης τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά ''είτε να παραιτηθούν είτε να αποσύρουν τις εγγυητικές επιστολές που τους υποχρέωσε να υπογράψουν προεκλογικά η τρόικα''.

Φ. Κουβέλης: 'Οχι σε συγκυβέρνηση χωρίς ΣΥΡΙΖΑ - Νέες εκλογές το πιθανότερο σενάριο


Απορρίπτει για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στην περίπτωση που τον έθεταν επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος, ο Φώτης Κουβέλης.
Μιλώντας στο Real FM, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, τόνισε άλλωστε ότι κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του δεύτερου κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε τη δεδηλωμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο αλλά βάσει των ''προγραμματικών θέσεων σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου'' ο κ. Κουβέλης δε συζητά τέτοιο ενδεχόμενο. Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι θεωρεί πιθανότερη εξέλιξη τη διενέργεια νέων εκλογών.

Τη ''λύση Κωνσταντόπουλου'' θα προτείνει στον Τσίπρα ο Βενιζέλος - 'Εχει ήδη αρνηθεί ο πρώην πρόεδρος του Συναπισμού

Τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο αναμένεται να προτείνει για πρωθυπουργό ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από την Ιπποκράτους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως θα βρει εμπόδιο τον ίδιο τον Κωνσταντόπουλο, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια πρωθυπουργίας του, κάνοντας λόγο για ''παιχνίδια σκηνοθετημένων εντυπώσεων σε βάρος του χώρου της Αριστεράς'', σημειώνοντας πως ''απαιτείται από όλους σοβαρότητα και συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών που περνά η χώρα''.
''Δεν θέλω παιχνίδια με το όνομα μου,'' ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα εάν αποβούν άκαρπες οι διερευνητικές εντολές

Άκαρπες αναμένεται να αποβούν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με το πιο πιθανό σενάριο, βάσει Συντάγματος, να οδηγεί στη διενέργεια νέων εκλογών πιθανότατα για 10 ή 17 Ιουνίου.
Βάσει του Συντάγματος, εάν και ο αρχηγός του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.
Σε περίπτωση νέας αποτυχίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, στις 17 Μαΐου θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για «τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής» που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012.
Παράλληλα, με βάση την εκλογική νομοθεσία, αν γίνουν βουλευτικές εκλογές μέσα σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές.

Τι συνέβη χθες….

Σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, σχετικά με τις προτάσεις του για ακύρωση των δεσμεύσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς την τρόικα εξαπέλυσε ο Αντ. Σαμαράς, θέτοντας επί της ουσίας τέλος σε κάθε σενάριο περί παροχής ψήφου ανοχής σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Ταυτόχρονα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει πολιτική πρωτοβουλία για επανένωση της κεντροδεξιάς...
Ο πρόεδρος της ΝΔ, στις δηλώσεις του, ανέφερε πως "Οι προτάσεις του Τσίπρα οδηγούν σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Τσίπρας κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. Για να γίνουν όσα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ", ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν πρόκειται "να βάλει την υπογραφή του στη διάλυση της χώρας"....
"Το μήνυμα των εκλογών το πήραν οι εταίροι μας. Ο Τσίπρας δεν έχει διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας. Ελπίζω ως αύριο να συνέλθει", σημείωσε επίσης ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στη μεταξύ τους συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, συμπληρώνοντας πως "Επανακρατικοποιήσεις δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο". "Δεν θέλουμε να πάμε σε εκλογές. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την ανοχή μας σε κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα εξασφαλίζει την συμμετοχή της χώρας στο ευρώ. Αλλά αυτά που υποστηρίζει ο Τσίπρας οδηγούν στην έξοδο από το ευρώ", δήλωσε επίσης ο κ. Σαμαράς.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, φέρεται πως ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή προς τους κ.κ. Barroso, Rompuy και Draghi, με την οποία και θα ζητά την ακύρωση των δεσμεύσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
"Από την πρώτη στιγμή παρουσίασα την πλέον εφικτή λύση. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. "Ο λαός ζήτησε η Ελλάδα να είναι στο ευρώ, αλλά και να αλλάξει η δανειακή σύμβαση", πρόσθεσε για να συμπληρώσει "Πρέπει να προτάξουμε το πατριωτικό καθήκον".
"Απαιτείται εθνική ενότητα και μίνιμουμ συμφωνία προς ότι ζητάει ο λαός", τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας παράλληλα πως "Η σκληρή διαπραγμάτευση δεν γίνεται μεταξύ των κομμάτων, αλλά με τους δανειστές".
Υπενθυμίζεται πως κ. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα  9 Μαΐου  με τον Π. Καμμένο των ΑΝΕΛ (17:00), τον Ευ. Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ (18:00) και τον Α. Σαμαρά της ΝΔ (19:00).
Οι πολιτικές ζυμώσεις είναι ραγδαίες, με επίκεντρο την προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση Αριστεράς, που θα λάβει ψήφο ανοχής από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου, όπου ωστόσο - αν τυχόν υπάρξει συμφωνία - σε επίπεδο εδρών η -πλειοψηφία δεν επιτυγχάνεται, αυξάνοντας την πιθανότητα νέας εκλογικής αναμέτρησης στις 17 Ιουνίου, πιθανότατα....

Οι 5 άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους πέντε βασικούς άξονες - προτάσεις πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης αριστεράς, ζητώντας παράλληλα από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να ακυρώσουν με επιστολή τους προς την ΕΕ τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουν αναλάβει στο παρελθόν....
Κυβέρνηση αριστεράς, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και απαγκίστρωση από το Μνημόνιο στηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, όπως διεμήνυσε στον Αλ. Τσίπρα, στη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βουλή...
Aύριο Τετάρτη συνεδριάζει η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο νέος πρωθυπουργός να προέρχεται από την Αριστερά....
Οι άξονες που πρότεινε ο κ. Τσίπρας είναι οι εξής:
- Να σταματήσει η εφαρμογή των όρων του Μνημονίου για περικοπές στους μισθούς.
- Να προωθηθούν άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
- Να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
- Να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα. Να ενισχύσουν τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις. Να παρουσιαστεί η έκθεση της Blackrock.
- Να δημιουργηθεί διεθνής επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το ελληνικό χρέος.
"Οι Έλληνες αποφάσισαν: Ούτε 151 βουλευτές, ούτε 51% σ' αυτούς που στηρίζουν το Μνημόνιο", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.  "Οι πολίτες εγκατέλειψαν τα δύο κόμματα του Μνημονίου", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα καλπονοθευτικό το νέο εκλογικό νόμο. "Οι εγγυητικές επιστολές Βενιζέλου και Σαμαρά στην Ευρώπη είναι άκυρες", σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει πως απευθύνει έκκληση και στους δύο να στείλουν επιστολή στην Ευρώπη, στην οποία θα αναφέρεται ρητά πως οι δεσμεύσεις τους.
"Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο ότι έδιωξαν οι Έλληνες από την πόρτα".
"Διεμήνυσα στον κ. Τσίπρα ότι κοινωνία και χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με τις πολιτικές που καταδίκασε ο λαός. Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει κυβέρνηση αριστεράς, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο", δήλωσε ο κ. Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα.
"Ο λαός ζητά λύση", πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως "Η ΔΗΜΑΡ συμβάλλει για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές".
Λίγο πριν τις δηλώσεις του ο κ.Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία τον ενημέρωσε πως δεν υπάρχει λόγος συνάντησής τους, καθώς οι θέσεις του κόμματός της είναι γνωστές.
Τις επίσημες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αναμένουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης Ι. Κοντούλη, μετά τη συνάντησή της με τον Α. Τσίπρα.
Η ίδια κατέστησε σαφές πως η οριακή απουσία των Οικολόγων από τη Βουλή δεν τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. "Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μόνο πίσω από ένα αντιμνημόνιο πλαίσιο", σημείωσε για να προσθέσει πως "οι προτάσεις των Οικολόγων δεν λένε μόνο όχι στο Μνημόνιο αλλά προσφέρουν τον οδικό χάρτη για να βγει η χώρα από την κρίση και παράλληλα προστατεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της.
Ανοικτή στο ενδεχόμενο συνεργασίας με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα.
"Η πολιτική του Μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση", δήλωσε η κυρία Κατσέλη για να προσθέσει πως τάσσεται "υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης