Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφα κυλούν οι ώρες του καθεστώτος Καντάφι

Αντίστροφα κυλούν οι ώρες του καθεστώτος Καντάφι
Τέλος στη βία που μαίνεται στη Λιβύη με την δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας και του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να θέσουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θεωρείται ως προπομπός στρατιωτικής παρέμβασης των δύο χωρών στη Λιβύη και είναι πιθανόν να σηματοδοτεί το τέλος του καθεστώτος Καντάφι.
Η θέση του Ομπάμα μέχρι στιγμής είναι ότι πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στους κόλπους τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των αραβικών κρατών. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον χρειάζεται ένα νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απέρριψε την περασμένη εβδομάδα οποιαδήποτε επέμβαση στη Λιβύη χωρίς σαφή εντολή των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε όμως ότι εξετάζει διάφορα σχέδια δράσης. Οι υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τις επιλογές που υπάρχουν την Πέμπτη, ενώ την επομένη θα συνεδριάσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα επιτρέπει τη χρήση βίας στη Λιβύη και ενδέχεται να το υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη και αυτή την εβδομάδα. Η Κίνα και η Ρωσία διαφωνούν. Μόλις χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «οι Λίβυοι πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Αν οι δύο αυτές χώρες επιμείνουν στη διαφωνία τους, οι δυτικές χώρες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να δράσουν μονομερώς, με ή χωρίς την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης