Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνολικό πακέτο λύσης για την κρίση της Ευρωζώνης ...

tags :
Συνολικό πακέτο λύσης για την κρίση της Ευρωζώνης ...

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί από κοινού η κρίση χρέους που πλήττει τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το ευρώ, συνεδριάζουν Δευτέρα και Τρίτη, στις Βρυξέλλες, τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., Eurogroup και Ecofin αντίστοιχα.

 

Οι υπουργοί θα συζητήσουν και για το ευρωομόλογο, ενώ στην ατζέντα του Εcofin, σύμφωνα με δημοσίευμα του Blοοmberg πιθανόν να συμπεριληφθεί και το καυτό θέμα της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που χορηγούνται από την Ε.Ε. στις χώρες-μέλη που έχουν δυσκολία δανεισμού από τις αγορές, κάτι που οι οικονομολόγοι θεωρούν απαραίτητο.

Ειδικότερα η μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης εξετάζεται με αντάλλαγμα νέες εγγυήσεις για τον περιορισμό του κρατικού χρέους, για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ενίσχυση και διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, υποστηρίζουν ο Ζοζέ Μπαρόζο και ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, μίλησε για συνολική λύση, η οποία όμως θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση τόσο στην ποιότητα όσο και την ποσότητα των πόρων του Ταμείου, ενώ για το ευρωομόλογο περιορίστηκε να αναφέρει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις.

Το διευρυμένο σχέδιο που εξετάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες περιλαμβάνει τρεις άξονες: τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με τη χορήγηση ακόμη μεγαλύτερου ποσού, την έκδοση ευρωομολόγου (αγορά κρατικού χρέους χωρών όπως η Ελλάδα από το EFSF) και τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που χορηγούνται σε χώρες οι οποίες έχουν ανάγκη.

Πάντως σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, το «συνολικό πακέτο» που επεξεργάζεται η Ευρωζώνη δεν αναμένεται να συμφωνηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς μπορεί να γίνει στις επόμενες Συνόδους Κορυφής τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. 

Στο μεταξύ το βαρύ οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ημερών στην οικονομία της ευρωζώνης φέρνει επί τάπητος τα ενεργειακά θέματα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο είναι προγραμματισμένο ότι θα συζητηθεί το θέμα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας.

Ωστόσο τους ηγέτες της ΕΕ θεωρείται σίγουρο ότι θα απασχολήσει και ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ουγγρικής προεδρίας η Σύνοδος επισπεύδεται λόγω των «κερδοσκοπικών παιχνιδιών κατά των χωρών του Νότου και ιδιαίτερα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην αγορά ομολόγων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος».

Σημειώνεται πως είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το προεδρείο του Eurogroup.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης