Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Εκ του ...πονηρού η στήριξη προς την Ευρωζώνη.

tags :
Κίνα: Εκ του ...πονηρού η στήριξη προς την Ευρωζώνη.

Σημαντικό όφελος αποκομίζει η Κίνα αγοράζοντας ευρωπαικό ενεργητικό ,ενώ η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τις παρενέργειες των ...διαφημιζόμενων κινεζικών δεσμεύσεων στήριξής της . 

Μπορεί η Κίνα με τις αγορές ευρωπαϊκού ενεργητικού να παρέχει στήριξη στην Ευρωζώνη, δεν σημαίνει όμως ότι απαραίτητα το κάνει από «αλτρουιστικές» και μόνον προθέσεις, καθώς έτσι ενισχύει και τη δική της εμπορική θέση, οδηγώντας σε άνοδο το ευρώ.

Aυτό άφησε να εννοηθεί ο Χέρμαν βαν Ρομπούι από το Λονδίνο, όπου είχε συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.  

«Θεωρώ καλή την κινεζική πολιτική διαφοροποίησης των επενδύσεών τους, όχι μόνο στο δολάριο, αλλά και στο ευρώ. Η Κίνα επένδυσε ακόμη και σε κάποιες αδύναμες χώρες και αυτό σημαίνει ότι έχουν εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητά τους», επισήμανε ο Χέρμαν Βαν Ρομπούι.  

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε, όμως, ότι ίσως να υπάρχουν και «πολιτικές σκοπιμότητες», καθώς και οικονομικοί λόγοι για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρωζώνη, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία του σε εκδήλωση του επιχειρηματικού λόμπι Business for New Europe. 

«Υπάρχουν και παρενέργειες από τις κινεζικές αγορές ενεργητικού αποτιμημένου σε ευρώ. Διότι όταν αγοράζεις ευρώ, το νόμισμα γίνεται ισχυρότερο και το γουάν λίγο πιο αδύναμο και αυτό δεν είναι κάτι ουδέτερο όσον αφορά την κινεζική ανταγωνιστικότητα. 

Αλλά δεν προχωρώ περισσότερο σε αυτό το θέμα. Ίσως είναι πολύ ευαίσθητο», επισήμανε, εννοώντας ουσιαστικά ότι με την άνοδο του ευρώ οι κινεζικές εξαγωγές γίνονται πιο ελκυστικές.Πέραν αυτών, ο Χέρμαν βαν Ρομπούι επανέλαβε ότι οι παίκτες της αγοράς δεν πρέπει να υποτιμούν την πολιτική αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Είναι «παράλογο»  ,τόνισε,τα spreads των ομολόγων να δείχνουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοστασίου για κάποιες χώρες της Ευρωζώνης απ' ό,τι για αναδυόμενες αγορές όπως η Ουκρανία ή η Αργεντινή, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα θεμελιώδη της Ευρωζώνης είναι υγιή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης