Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ δηλώνει «δεν θα συμμετάσχουμε στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής λόγω αρνητικής καθαρής θέσης» - Περίπου όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα απέχουν

tags :
H Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ δηλώνει «δεν θα συμμετάσχουμε στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής λόγω αρνητικής καθαρής θέσης» - Περίπου όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα απέχουν
Τα 70 περίπου ασφαλιστικά ταμεία που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής τράπεζας με ποσοστό 16,4% δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ύψους 7,9 δισ ευρώ γιατί η τράπεζα έχει αρνητική καθαρή θέση.

Σε ερώτηση που ετέθη στην διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αν θα συμμετάσχει στην αμκ της Εθνικής η απάντηση ήταν η εξής «το ΤΣΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει στην αμκ της Εθνικής γιατί έχει αρνητική καθαρή θέση».
Ποιο διοικητικό συμβούλιο Ταμείου θα λάβει απόφαση συμμετοχής στην αμκ όταν θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα υποστεί ζημία;
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές ευθύνες αν επενδύσουν τα χρήματα των φορολογουμένων – ασφαλισμένων πολιτών γνωρίζοντας ότι η επένδυση είναι ζημιογόνος.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Τα ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες λόγω του PSI+ και σχεδόν έχουν αποδεκατισμένη ρευστότητα θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ύψους 7,9 δις ευρώ.
Για το 10% η Εθνική χρειάζεται 790 εκατ ευρώ και αν τα ασφαλιστικά ταμεία συμμετείχαν όλα στην αύξηση θα κατέβαλλαν 1,29 δις ευρώ θα υπερκάλυπταν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Τα ασφαλιστικά ταμεία δημοσίου δικαίου κατέχουν  ποσοστό 12,2% και τα ασφαλιστικά ταμεία ιδιωτικού δικαίου κατέχουν  4,2% της Εθνικής τράπεζας.
Τα ασφαλιστικά ταμεία ειδικά του δημοσίου δικαίου δεν μπορούν να συμμετάσχουν καθώς θεωρούνται κρατική επιχορήγηση του κράτους στην Εθνική τράπεζα.
Η ουσία πάντως είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία επειδή η Εθνική έχει αρνητική καθαρή θέση δεν μπορούν να συμμετάσχουν γιατί θα υποστούν ζημίες ενώ ακόμη και αν μπορούσαν να συμμετάσχουν ελείψει κεφαλαίων πάλι δεν θα συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης