Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σημαντική η μείωση του κινδύνου Grexit αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα - Capital Economics: Δεν θα διαρκέσει η ηρεμία - Οι πρόσφατες αποφάσεις δεν αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα - Spiro Sovereign: Παρά τη βελτίωση παραμένει το ρίσκο

tags :
Σημαντική η μείωση του κινδύνου Grexit αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα - Capital Economics: Δεν θα διαρκέσει η ηρεμία - Οι πρόσφατες αποφάσεις δεν αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα - Spiro Sovereign: Παρά τη βελτίωση παραμένει το ρίσκο
Η Ελλάδα έχει διανύσει ένα μεγάλο μέρος του δρόμου και παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας παραμένει σε βαθειά ύφεση, ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, σχολιάζουν οι αναλυτές στο CNN Money, προειδοποιούν ωστόσο ότι ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος Grexit επιμένει.
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά 6 βαθμίδες στο Β-, με φόντο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων.
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι τελείωσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά η συζήτηση για έξοδο από το ευρώ κι επιστροφή στη δραχμή έχει περιοριστεί.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αλλαγή σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έφτασε στο απόγειό της, κυρίως λόγω της πολιτικής αστάθειας και του φόβου ότι πιθανό Grexit θα συμπαρασύρει τις Ισπανία και Ιταλία.
Η απειλή μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης υπερτιμήθηκε σύμφωνα με τον Jacob Kirkegaard, συνεργάτη του Ινστιτούτου διεθνών οικονομικών Peterson.
Ακόμη κι αν αυτό συνέβαινε η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από την ευρωζώνη, ήταν τελείως λανθασμένη.
Εν τω μεταξύ, η στήριξη του ευρώ από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi και οι πρωτοβουλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, στήριξαν την ευρωζώνη.
«Όλες οι παραπάνω κινήσεις δείχνουν πως η πολιτική ψυχολογία και η ψυχολογία της αγοράς, παγιδεύουν τα οικονομικά θεμελιώδη, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας, ήταν σε σοκαριστικά κακό επίπεδο», σχολιάζει ο Nicholas Spiro, διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, η Grexit αποτελεί ακόμη ένα πολύ πιθανό σενάριο.
«Δεν θα συμβεί σύντομα, αλλά θα συμβεί όταν θα προσφύγουν σε στήριξη Ισπανία και Ιταλία. Τότε είναι η στιγμή που θα φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη¨, υποστηρίζει ο αναλυτής.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα, θα επιστρέψει στο επίκεντρο ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία το Φθινόπωρο του 2013, δεδομένης της αντίθεσης της χώρας για περαιτέρω διασώσεις.
«Δεν θεωρώ ότι οι πρόσφατες αποφάσεις έλυσαν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα», σχολιάζει από την πλευρά του ο Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics.
«Δεδομένου του προβληματικού οικονομικού outlook, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους μείωσης του χρέους τους οποίους έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό θα οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα σε μία κατάσταση όπου θα αναζητείται σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα.  
Κατά τη γνώμη της Capital Economics, δεδομένης της οικονομικής και πολτικής κατάστασης στην Ελλάδα, η ηρεμία δεν θα διαρκέσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης