Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nέο σκάνδαλο στο θέμα των υποκλοπών – Φέρεται να συμμετείχε στις παρακολουθήσεις και η Γαλλία–SΖ: Η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία με πέντε μυστικές υπηρεσίες τις… «Five Eyes»

tags :
Nέο σκάνδαλο στο θέμα των υποκλοπών – Φέρεται να συμμετείχε στις παρακολουθήσεις και η Γαλλία–SΖ: Η χώρα έχει υπογράψει συμφωνία με πέντε μυστικές υπηρεσίες  τις… «Five Eyes»
(upd): Nέο σκάνδαλο έρχεται να αποκαλυφθεί, μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Την ώρα όμως που Γαλλία και Γερμανία προωθούν διμερής συμφωνίες με τις ΗΠΑ, με τις οποίες ελπίζουν ότι να τερματιστούν οι παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών, γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ότι η Γαλλία έχει υπογράψει συμφωνία με πέντε μυστικές υπηρεσίες., τις αποκαλούμενες «Five Eyes».
Επικαλούμενες στοιχεία του πρώην συνεργάτη της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν η εφημερίδα Süddeutsche Ζeitung και η Βορειογερμανική Ραδιοφωνία NDR, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle αναφέρουν ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία με την κωδική ονομασία «Lustre» και προμηθεύει με πληροφορίες τη συμμαχία «Five Eyes», στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro υποστηρίζει ότι το 2010 επί προεδρίας Ν. Sarkozy, η Γαλλία προσπάθησε να γίνει μέλος της «Five Eyes». Οι χώρες που ανήκουν στη συμμαχία φέρεται να δεσμεύθηκαν να μην παρακολουθούν η μια την άλλη. Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα του Εντ. Σνόουντεν συμφωνία συνεργασίας με τη συμμαχία «Five Eyes» έχουν υπογράψει μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, της Σουηδίας και της Ιταλίας.

Το bankingnews μετέδιδε νωρίτερα
: Σε μια «συμφωνία κατά της κατασκοπείας» επιθυμεί η γερμανίδα καγκελάριος να καταλήξουν τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ παρόμοια με αυτή που ζητούν η Γερμανία και η Γαλλία από τις ΗΠΑ βάσει των ισχυρισμών ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει «κοριό» στο τηλέφωνό της.Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε  ότι η Merkel έχει ήδη θέσει μια τέτοια πρόταση στους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι παρευρέθησαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι καταγγελίες ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες γαλλικά αρχεία τηλεπικοινωνιών και παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ, έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη, αναφέρει το πρακτορείο Reuetrs. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να στείλει κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με το Reuetrs, η Merkel απαίτησε από την Ουάσινγκτον να υπάρξει μια «αντικατοσκοπική» συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι περίμενε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barak Obama, να αναλάβει δράση και όχι να εκφράζει τις απολογίες του.
Όπως αναφέρει το Reuetrs, πηγές αποκάλυψαν ότι η Merkel επέμεινε σε μια πρόταση πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να κατασκοπεύουν η μία την άλλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης