Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί φοβάται ο Αντώνης Σαμαράς τις εκλογές – Το αποδεκατισμένο ΠΑΣΟΚ και ο ρόλος της Χρυσής Αυγής – Τα νέα μέτρα που έρχονται και το πρωτογενές πλεόνασμα…

tags :
Γιατί φοβάται ο Αντώνης Σαμαράς τις εκλογές  – Το αποδεκατισμένο ΠΑΣΟΚ και ο ρόλος της Χρυσής Αυγής – Τα νέα μέτρα που έρχονται και το πρωτογενές πλεόνασμα…
Μπορεί τα τελευταία δημοσιεύματα να θέλουν τον πρωθυπουργό να απειλεί τους τροϊκανούς με εκλογές στην περίπτωση που επιμείνουν στην λήψη νέων μέτρων. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική…
Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο Κ. Βενιζέλος φοβούνται ότι θα χάσουν τις εκλογές. Μάλιστα Ο κ. Σαμαράς φοβάται μία εκλογική αναμέτρηση καθώς εκτιμά ότι μπορεί να υάρξει «πολιτικό ατύχημα» και η ΝΔ να χάσει την εξουσία.
Από την άλλη ο κ. Βενιζέλος, εκτιμά ότι αν γίνουν τώρα εκλογές το ΠΑΣΟΚ ενδεομένως να μην καταφέρει να περάσει την πόρτα της Βουλής.
Ετσι με το ΠΑΣΟΚ εκλογικά αποδυναμωμένο, με την τρόικα να πιέζει για νέα μέτρα και την υπογραφή τρίτου μνημονίου, στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε «μπούμερανγκ» για τη Νέα Δημοκρατία. Στη βάση ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες και θα επιλέξουν με γνώμονα τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή (και αυτό για μια μερίδα πολιτών καθώς αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αντίθετη άποψη)... και δεν θα λάβουν υπόψη τους την οικονομική κρίση, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τον ορυμαγδό φόρων, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και την αυξανόμενη ανεργία.
Όμως στην κυβέρνηση φοβούνται τις εκλογές και για επιπλέον λόγους: Όπως αποκάλυψε η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ το 2014 χρειάζονται μέτρα που να φέρουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,6 δις ευρώ….Αυτό σημαίνει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης νέα μέτρα θα επιβληθούν.
Επίσης οι πάντες ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο…
Και παρά τα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν, καμία προόδος στο χρέος δεν υπήρξε, καθώς είναι υψηλότερο πλέον από την αρχή της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι για την τετραετία 2013-2016, π.χ., η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει για ομόλογα που έχει εκδώσει και τα οποία λήγουν σε αυτό το χρονικό διάστημα το ποσό των 74,7 δκ ευρώ και, μάλιστα, στην ίδια τετραετία η χώρα μας πρέπει να πληρώσει επιπλέον 36,5 δις ευρώ για τόκους – συνολικά δηλαδή… 111,2 δις ευρώ από το 2013 ως το 2016!
Ως προς τον μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι θα πετύχει το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δις ευρώ, το οποίο όπως αποδεικνύεται και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2014, περικόπτονται δαπάνες για συντάξεις, μισθούς, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη ύψους… 2,7 δις.
Κατά συνέπεια εκλογές υπό το οικονομικό βάρος των εξελίξεων στην χώρα, δεν μπορούν να γίνουν ή δεν θέλει ο κ. Σαμαράς να γίνουν, αφού τότε θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΔ όχι μόνοθα χάσει στις εκλογές.
Στο μεταξύ οι βουλευτές των δύο κομμάτων βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο και αρνούνται να υπερασπιστούν κομβικές επιλογές της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, ενώ όπως αναγνωρίζουν πρωτοκλασάτα στελέχη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει το πως θα κινηθούν κοινοβουλευτικά οι βουλευτές των δυο κομμάτων.
Επίσης με βάσει τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται ή και να είναι πίσω μία ανάσα από τη ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το γεγονός της εκλογικής του νίκης, εφόσον η μεγάλη πλειοψηφία του λαού έχει αρχίσει πλέον να πιστεύει "ότι πόσο χειρότερα θα είναι".
Τέλος στο μέτωπο της Χρυσής Αυγής, κανείς δεν μπορεί αν εγγυηθεί με ασφάλεια ότι μόνο μειωμένα θα είναι τα ποσοστά της σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης…. Όταν μάλιστα ακόμη και μετά το κλείσιμο των στελεχών της ΧΑ στην φυλακή, το κόμμα εμφανίζεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης